L'única dona present en el desembarcament de Normandia protagonitza l’última novel·la de Rosario Raro

L'escriptora de Sogorb conta la història de la cronista de guerra Martha Gellhorn en Prohibida en Normandía

Portada d'una revista amb la fotografia de Martha Gelhorn / À Punt NTC

L'escriptora de Sogorb, Rosario Raro, novel·la la història de la cronista de guerra Martha Gellhorn, l'única dona present en el desembarcament de Normandia, una operació secreta que el 6 de juny del 1944 accelerà el final de la Segona Guerra Mundial. Als obstacles de Gellhorn per a contar la invasió de les forces aliades, s'afegeix la figura d'Ernest Hemingway, marit de la reportera i partidari que es quedara a casa. 

Martha Gellhorn ho tenia tot en contra. La perspicaç reportera de guerra i dona del literat i premi Nobel va patir una odissea per a travessar l'Atlàntic i contar, en primera línia de platja, el desembarcament de Normandia. “Va ser l’única dona entre 160.000 homes. Volia que eixes petjades que van ser esborrades de la platja d’Omaha es pogueren recuperar”, explica l’escriptora a À Punt Notícies

Mentre un exèrcit d'actors de Hollywood van desviar l'atenció nazi, Gellhorn va procurar estar el dia D, el 6 de juny del 1944, a les costes franceses per a fer la crònica de l'operació secreta que decidiria la victòria aliada. Només va tindre un problema: les forces militars van prohibir la presència femenina. “Era lluitar en tres fronts simultanis, contra tot l’àmbit periodístic per a aconseguir l’acreditació per a poder treballar”, apunta. 

Els entrebancs de la corresponsal per a arribar a meta alimenten una novel·la que l'escriptora de Sogorb Rosario Raro ha batejat amb el títol de Prohibida en Normandía. A Rosario tardaren trenta anys a publicar-li el primer llibre. A Martha, mesos, i en versió mutilada, el reportatge que certificava l'operació militar més gran de la Segona Guerra Mundial. 

També et pot interessar

stats