El toc manual de campanes arriba al còmic

La publicació, en valencià, narra la història de Jaume, que en tornar al poble es retroba amb Clara, que s'ha fet campanera, i acosta esta pràctica històrica als escolars

Exemplar del còmic basat en el toc manual de campanes que han publicat per a difondre esta pràctica entre els escolars
Exemplar del còmic basat en el toc manual de campanes que han publicat per a difondre esta pràctica entre els escolars / AVL

El toc manual de campanes, protegit per la Unesco, arriba a les vinyetes. Este costum històric es converteix en protagonista de les tires de còmic per a arribar als més menuts. Es tracta d’una publicació que impulsen els Campaners d’Albaida i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d’Albaida, juntament amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), i que es farà arribar a les escoles de tot el territori.

El còmic, que compta amb el guió de Jordi Pla i les il·lustracions d'Helga Ambak, es presentarà este dissabte a Albaida. Les vinyetes, com apunten des de l'AVL, narren la història de Jaume, que, després d’uns anys absent, torna al poble de la seua infància, on estan celebrant les festes patronals.

Allí es retroba amb els amics de sempre, entre els quals està Clara, que s’ha fet campanera. De la mà de la jove, el protagonista de la història —juntament amb el campanar— sentirà l’experiència del toc manual d’un instrument de comunicació mil·lenari, coneixerà les parts fonamentals de la campana (batall, corona, campana i truja) i aprendrà els diferents tocs que utilitzen els campaners valencians.

Els dibuixos capten els corrents d’aire que generen les campanes, el moviment «embogit» dels cabells i la roba, la perspectiva del poble o els fòssils que es poden veure a les pedres que formen el campanar

La il·lustradora Helga Ambak admet que no sempre és fàcil transmetre a través de la imatge fets vinculats a sentits com ara l’oïda. "Tinc interioritzat que la meua il·lustració ha d'intentar arribar més enllà del sentit de la vista", subratlla.

Així, els dibuixos d’El toc manual de campanes capten els corrents d’aire que generen les campanes, el moviment «embogit» dels cabells i la roba, la perspectiva del poble vist des de dalt del campanar o els xicotets fòssils que es poden veure a les pedres calcàries que formen el campanar i tota la fauna d’ocells que hi viuen connectats amb esta tradició, segons apunten des de l'AVL.

Les il·lustracions d’Ambak responen a les preguntes que es va plantejar Jordi Pla a l’hora d’escriure la història. "He partit de la visió sobre el toc manual de campanes que pot tindre una persona que no conega tot el que s’hi amaga darrere. La meua experiència ha sigut d’admiració i sorpresa a mesura que anava aprenent. I això és el que queda reflectit en el còmic", indicava Jordi Pla, guionista del còmic. El lector podrà comprovar que observar un toc manual de campanes no és menys impressionant que escoltar-lo.

Diria que fins i tot el tacte hi participa, a través de les vibracions que se senten per tot el cos Jordi Pla - Guionista del còmic

"Diria que fins i tot el tacte hi participa, a través de les vibracions que se senten per tot el cos. És una experiència que recomane fer a tot el món", exposa el guionista.

La publicació s’emmarca en les accions divulgatives que mantenen els Campaners d’Albaida i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d’Albaida (MitMac) per a recuperar el toc manual als campanars dels pobles on s'ha perdut esta tradició, declarada patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la Unesco des del 2022.

"Un còmic dirigit als més menuts és una eina molt adequada perquè els xiquets i xiquetes el descobrisquen i puga ser la llavor que els espente a fer-se campaners o campaneres", destaquen els Campaners d'Albaida, i agraeixen a l'AVL la iniciativa i l'interés per implicar-se en una publicació d’este tipus.

El còmic sobre el toc manual de les campanes es farà arribar a tots els centres escolars de la Comunitat Valenciana i estarà disponible per a tot el públic. La publicació es presentarà este dissabte a la capital de la Vall d’Albaida, en un acte en què està previst que alguns elements del còmic prenguen vida. 

També et pot interessar

stats