Com queden les quanties de les ajudes i qui hi pot accedir? Les claus de la nova prestació per desocupació

La nova prestació per desocupació pujara a 570 euros i permetrà compatibilitzar-la amb treballs associats a sous inferiors a 18.900 bruts anuals

Oficina de Labora en una imatge d'arxiu
Oficina de Labora, el servei valencià d'ocupació (arxiu) / GVA

El Ministeri de Treball i els sindicats han pactat este dimecres una nova reforma del subsidi per desocupació per a ampliar i simplificar l'àmbit de protecció del nivell assistencial. Entre els principals canvis, destaquen la recuperació de la sobrecotizació per als majors de 52 anys i la possibilitat de compatibilitzar la prestació contributiva amb una feina. El text, que ha eixit avant sense el suport formal de la patronal, haurà de superar encara el tràmit parlamentari al Congrés i no té encara data d'entrada en vigor.

És la segona vegada que l'executiu espanyol intenta aprovar la reforma, compromesa amb la Comissió Europea i necessària per al quart desemborsament dels fons Next Generation UE per valor de 10.000 milions. La primera va ser al gener, quan el nou sistema de subsidi es va incloure en un reial decret que no va negociar-se amb els agents socials i que es va tombar al Congrés per la pinça de Podem i l'oposició del PP i Vox. El partit liderat per Ione Belarra va fonamentar el rebuig al text al·legant que retallava les cotitzacions als majors de 52 anys, un aspecte que queda corregit en este últim plantejament. Repassem les principals claus:

Què és el subsidi per desocupació i qui el cobra?

És una prestació assistencial o no contributiva que es percep durant trenta mesos en el cas d'haver esgotat la prestació contributiva, no haver cotitzat prou per a poder accedir-hi o tindre més de 52 anys, entre altres supòsits. Actualment, la quantia del subsidi equival al 80% de l'indicador de rendes múltiples (Iprem) que l'any 2023 estava fixat en 600 euros. Així, ara mateix l'ajuda ascendeix a uns 480 euros.

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) inverteix vora 530 milions d'euros de mitjana a l'any en concepte de subsidi per desocupació, que perceben prop de 765.884 persones a tot Espanya. Segons l'última dada de març, són majoritàriament residents a les comunitats autònomes d'Andalusia, Catalunya, Madrid i la Comunitat Valenciana.

Com queden ara les quanties de l'ajuda?

En la nova proposta acordada per Treball i els sindicats es manté la millora del subsidi plantejada inicialment. Així, la quantia ascendirà en els primers sis mesos al 95% de l'Iprem —uns 570 euros mensuals, 90 euros més—, baixarà al 90% en els sis mesos següents i acabara el període en el 80% actual —480 euros— fins a completar el màxim de trenta mesos. El subsidi per a majors de 52 anys es manté en el 80% de l'Iprem. No obstant això, este indicador, que s'utilitza com a referència a Espanya per a calcular les ajudes i subsidis en funció dels ingressos, no s'actualitza i es manté en els 600 euros mensuals en catorze pagues. Els sindicats ho veuen completament insuficient i demanen apujar l'índex o vincular el subsidi a un altre indicador.

Què passa amb la sobrecotizació per a majors de 52?

Davant de la retallada que plantejava l'anterior reforma rebutjada en el Congrés, la nova proposta manté la cotització per jubilació dels perceptors majors de 52 anys en el 125% de la base mínima vigent, que és l'equivalent al salari mínim de cada moment. L'eliminació progressiva de la sobrecotització va ser el punt que va provocar el vot en contra de Podem, decisiu per a tombar el decret al gener.

Nous col·lectius

La reforma inclou el dret a rebre esta prestació assistencial a nous col·lectius com són els menors de 45 anys sense càrregues familiars que esgoten la prestació contributiva. També podran cobrar-la treballadors eventuals agraris de tot Espanya, transfronterers de Ceuta i Melilla que estiguen en l'atur o persones que acrediten períodes cotitzats inferiors a sis mesos, a pesar que no tinguen responsabilitats familiars.

Com a novetat, s'estén el subsidi a les víctimes de violència de gènere i als emigrants retornats que estiguen en l'atur. També es permet compatibilitzar els subsidis agraris d'Andalusia i Extremadura amb els del règim geneal i es redueix el nombre de jornades reals requerides per a accedir-hi —les anomenades peonades—.

En la nova proposta també s'equiparen les quanties dels subsidis generats per persones amb contracte a temps parcial amb els de temps complet, cosa que beneficia principalment les dones.

Compatibilitat amb el treball

La reforma manté que es podrà percebre el subsidi mentre es treballa per compte d'altri, ja siga a temps complet o parcial, per un període màxim de 180 dies sense reducció de la quantia. Este complement de suport a l'ocupació serà decreixent en el temps i oscil·larà entre el 80% de l'Iprem, que percebran durant el primer trimestre aquells que treballen a temps complet, fins al 5% que rebran a partir del quint trimestre els que tinguen una feina inferior a la meitat de la jornada laboral. La novetat ara és que s'amplia esta compatibilitat del treball a la prestació contributiva a partir del 2025 una vegada transcorregut el primer any del cobrament sempre que el sou no supere els 18.900 euros bruts anuals.

El Ministeri de Treball i la Inspecció de Treball i Seguretat Social es comprometen a realitzar un seguiment i control del correcte funcionament de la compatibilitat entre ocupació i prestació.

Com seran els tràmits?

Es manté la millora de l'accessibilitat al subsidi —plantejada ja en la primera proposta— i per a això se suprimeix el mes d'espera després d'esgotar la prestació contributiva, que fins ara era necessari per a presentar la sol·licitud de subsidi. El període de reconeixement es redueix a un trimestre. La prestació estarà vinculada a un itinerari personalitzat d'activació per a l'ocupació.

També et pot interessar

stats