Eusebio Monzó: "No es pot parlar de manera bilateral amb Catalunya i després cridar a la resta per a deixar-nos les sobres"

El secretari autonòmic d'Hisenda defén la "corresponsabilitat fiscal" entre administracions i assegura que el model que proposa el PP per a reformar el finançament és el que ha acordat la comissió d'experts de les Corts

El secretari autonòmic d'Hisenda, Eusebio Monzó, atén este dijous a 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El secretari autonòmic d'Hisenda, Eusebio Monzó, s'ha mostrat molt crític este dijous amb la postura adoptada pel govern espanyol en el debat sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic després que estos dies haja cobrat força el concepte de "singularitat" que reclama Catalunya. Un tracte que el Ministeri d'Hisenda ha promés en la negociació amb este territori i que veu també amb bons ulls el PSPV a la Comunitat Valenciana.

Entrevistat en Les notícies del matí, Monzó ha retret que l'executiu de Pedro Sánchez "deixa de costat" la resta de comunitats quan mostra intenció d'obrir diàleg sobre finançament amb la catalana perquè "amb les primeres que cal parlar és amb les autonomies que estem pitjor finançades: la Comunitat Valenciana, Múrcia, Castella-la Manxa i Andalusia". "No es pot parlar de manera bilateral amb Catalunya, veure què li convé i després cridar-nos a la resta perquè anem a rebuf i ens tornen les sobres", ha opinat en una connexió amb la ràdio d'À Punt.

Monzó, que ocupa el segon escaló en la Conselleria que dirigeix Ruth Merino, ha avisat que el Consell "no acceptarà el menyspreu del govern d'Espanya als valencians i a tots els espanyols" i ha recriminat les relacions que vol establir Sánchez amb Catalunya "per quedar-se a la poltrona". "Primer ho hem vist amb l'amnistia i ara, per a garantir la cadira del senyor [Salvador] Illa, fan el mateix amb el finançament autonòmic", ha denunciat, en referència a les negociacions per a la investidura del socialista com a president del govern català.

El secretari autonòmic ha aprofitat per a respondre als socialistes valencians, que retrauen al Partit Popular no tindre un model de finançament clar per a la Comunitat Valenciana, i ha assegurat que el seu projecte és el que incorpora les propostes de consens que les veus expertes han fet els últims anys en la comissió de les Corts i la taula de finançament, que reuneix empreses i sindicats. De fet, ha assegurat que estos plantejaments són els que portaran a discussió quan els convoque la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, previsiblement en el mes de juliol, per a començar a abordar la reforma. "Hi acudirem, per descomptat. Fa deu anys que esperem perquè el model actual està caducat des del 2014", ha dit.

Preguntat sobre el concepte introduït pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, en el debat sobre este assumpte, "finançament incentivat", Eusebio Monzó ha explicat que el que demanen al govern estatal és una "corresponsabilitat fiscal" amb l'administració pública que permeta un diàleg sobre els impostos que esguiten als diferents territoris. "Volem poder debatre en el Consell de Política Fiscal i Financera aquelles decisions que es prenguen i afecten en els nostres ingressos", ha manifestat.

Per què hem de ser els que més dèficit tenim, si no gastem més?

D'altra banda, el directiu de la Conselleria d'Hisenda ha rebutjat el FLA com a solució a l'actual infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana per la "càrrega financera" que comporta i que fa créixer el deute de l'administració autonòmica, mentre que a la resta de territoris els ingressos els arriben directes a través del sistema. "Per què hem de ser els que més dèficit tenim, els que més dificultats per a pagar als proveïdors tenim, si no gastem més?", s'ha preguntat, per a insistir tot seguit que el que la Generalitat vol és rebre els diners "quan toca, a través de lliuraments a compte cada mes, com les altres autonomies, i sense menyscabar-ne els ingressos de cap". Una petició, segons ha puntualitzat, molt "sensata" que compleix els requisits d'"igualtat", "solidaritat" i també "el mandat constitucional".

Si es condona el deute i no es reforma el finançament tornarem a tindre goteres

Fins que s'aprove el nou finançament autonòmic per llei en el Congrés, Monzó ha insistit que cal compensar a les comunitats infrafinançades constituint un fons d'anivellament transitori, punt en què coincideixen amb Compromís, segon partit de l'oposició en les Corts. A més, ha advertit que aprovar una condonació del deute sense reformar el sistema de repartiment dels fons no és suficient perquè "tornaria a haver-hi goteres". "Si les dos coses no van en paral·lel, no servirà de res", ha afegit.

També et pot interessar

stats