La inflació dels aliments es modera al 3,8% interanual en març, la menor taxa en més de dos anys

L'IPC general escala sis dècimes a la Comunitat Valenciana i tanca el mes en el 3,3% per l'encariment dels combustibles i de l'electricitat després de la normalització de l'IVA

Una parada de verdures en el Mercat Central de València
Una parada de verdures al Mercat Central de València / Shutterstock

Després de l'espiral inflacionista que ha marcat especialment l'últim any i que va esclatar amb la invasió russa a Ucraïna, els preus dels aliments s'encarrilen a poc a poc. Les últimes dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) confirmen que cada mes que passa hi ha més símptomes de tornada a una anhelada senda d'estabilitat en aquest grup de productes de consum que ha causat estralls en les butxaques de la ciutadania cada vegada que anaven al supermercat. Març tanca amb un encariment interanual del 3,8% en aliments i begudes no alcohòliques, la taxa més baixa en quasi dos anys i mig.

En el cas valencià el paràmetre es queda mig punt per davall del conjunt estatal, que també ha retrocedit al 4,3%, i cal anar fins a novembre de 2021 per a trobar l'últim increment més menut que el registrat ara, que va ser del 3,3%. Uns percentatges que queden molt allunyats del pic de la crisi de preus que va patir a cistella de la compra, que van arribar a disparar-se al 17,2% anual en febrer de 2023 i en l'actualitat s'han retallat més de tretze punts. El que vol dir és que, a pesar que els aliments encara són més cars que fa un any —si en març del 2023 per un conjunt de productes pagàvem 100 euros, ara ens costaran 103,8— els preus en l'actualitat pugen amb menys intensitat.

La creu de la moneda en l'evolució periòdica dels preus la posa la inflació general, que ha tornat a empentar a l'alça aquest mes per la pujada dels carburants i l'electricitat. Així, l'índex de preus de consum (IPC) escala en març sis dècimes a la Comunitat Valenciana i tanca en el 3,3%, una dècima per damunt que en el conjunt d'Espanya (3,2%). Les noves dades distribuïdes per l'INE han confirmat la predicció d'inflació avançada fa dues setmanes —només difosa a escala estatal—, on ja s'albirava un repunt per l'encariment de l'electricitat després de la normalització de l'IVA en el rebut de la llum, que ha passat del 10% al 21% aquest mes. Això ocorre després que els usuaris hagen estat quasi tres anys amb la taxa de l'impost reduïda, una mesura emmarcada en el paquet de rebaixes impositives a l'electricitat i el gas que el govern va adoptar per a pal·liar els efectes de la guerra d'Ucraïna sobre els preus de l'energia. I també a pesar que les tarifes de la llum en el mercat regulat estan marcant mínims històrics.

L'altre responsable del comportament alcista de la inflació són els combustibles, especialment la gasolina, que no han deixat d'incrementar el preu pràcticament des de principis de 2024 i han abocat a una campanya de Setmana Santa en màxims anuals. D'acord amb l'última actualització del Butlletí Petrolier de la Unió Europea, en l'última setmana el litre de gasoil es pagava a 1,55 euros, mentre que el de benzina costava de mitjana 1,66 euros i tornava a nivells semblants als d'octubre.

Amb l'increment de març, la taxa interanual de la inflació torna a repuntar a la Comunitat Valenciana després d'una davallada marcada en febrer, de manera que la trajectòria del paràmetre dibuixa una mena de serra dentada que s'ha replicat durant pràcticament el darrer any i que està molt influenciada per la volatilitat dels preus de l'energia. En termes mensuals, la inflació valenciana ha avançat un 0,8% en el tercer mes del 2024, mentre que des de principis d'any l'escalada arriba a l'1,2%.

No obstant això, la moderació de la inflació subjacent —indicador que exclou del càlcul l'energia i els aliments frescos per ser els elements més volàtils— apuntala la desescalada dels preus en la radiografia general. En març s'ha contret una dècima més, tant a la Comunitat Valenciana com a Espanya, en passar del 3,4% al 3,3%.

Un grup de l'IPC que preocupa ara mateix és el de cafés i restaurants, que des de fa quasi dos anys manté una inflació interanual estancada que no ha baixat del 5%. El percentatge sobrepassa el doble de la recomanació de les autoritats monetàries (2%) i la importància del sector turístic a les comarques valencianes converteix aquests serveis en un grup que cal seguir de prop. En el tercer mes del 2024 eixir a dinar fora de casa ha sigut un 5,4% més car que en el mateix mes del 2023. L'empenta inflacionària, però, no sembla haver passat factura a la restauració i així ho evidencia l'elevada demanda que hi ha en aquests tipus d'establiments, de gom a gom des que va acabar la pandèmia.

També et pot interessar

stats