Els comerciants de Benicàssim asseguren que festivals com el FIB ja no atrauen clients als seus negocis

Critiquen que l'actual model dels festivals s'oriente a consumir-ho tot dins del recinte

Els primers 'fibers' arriben al recinte del festival / EFE/Andreu Esteban

El FIB ha arribat a la 28a edició, convertit en un dels festivals de música més multitudinaris i consolidats del panorama internacional. Enguany, s’hi esperen 130.000 assistents.

Lluny han quedat aquells primers anys, amb un festival molt més modest, en què els anomenats fibers omplien els carrers, els comerços i les platges de Benicàssim. Res a veure amb la imatge actual, amb moltes terrasses, botigues i carrers buits, com lamenten alguns propietaris, sobretot dels xicotets establiments.

Els comerciants locals expliquen que els centenars de milers de joves que assisteixen enguany al FIB pràcticament no ixen del recinte i, si ho fan, ja no compren ni consumeixen, com abans, productes de les tendes del poble. Tot el negoci es queda dins de les instal·lacions del festival, on s'allotgen i compren els dinars, sopars i també la beguda.

"Als fibers no els veiem i la clientela que tenim també puja al festival, així que el poble es queda buit, totalment buit", lamenta Sergio Bellido, propietari de la cerveseria El Campanar de Benicàssim.

En la mateixa línia es manifesta Ana María Patiño, de la botiga de roba El Sol, que explica que s'ha passat "d'un públic que acostumava a comprar-se alguna peça de roba, a un altre que si ve, simplement fa un recorregut visual per a veure que hi ha a la botiga, i anar-se'n".

A l'altra cara de la moneda, sectors com l’hoteler, no en tenen queixa. De fet, alguns hotels de Benicàssim han penjat el cartell de “complet” estos dies. És el cas de l'hotel Tramuntana, ple fins al dia 21 de juliol, dia que el FIB tanca les portes.

"Ara el FIB, a l'agost el Rototom... L'època dels festivals és un al·licient important", assegura el recepcionista, Alberto Brunori.

Des de les institucions també insisteixen en el positiu impacte econòmic que genera el turisme de festivals i que, de fet, es vol impulsar a les comarques del nord a través de la marca Castelló, Terra de Festivals.

De fet, la Diputació de Castelló ha incrementat el seu pressupost per als festivals de música en un 62%, amb una inversió d’un milió d’euros, per a convertir les comarques del nord en un gran escenari musical, segons va anunciar esta setmana la presidenta, Marta Barrrachina.

Alhora, l'alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués, xifrava en la inauguració de la 28a edició del FIB l'impacte econòmic del festival per a la localitat: "Van ser més de 600.000 persones les que van passar per Benicàssim l’any passat, i deixaren un impacte directe de 30 milions i un impacte indirecte de 35".

També et pot interessar

stats