Vora 900 valencians treballaran en la verema francesa

Un total de 13.500 jornalers espanyols es traslladaran a França per a participar en la campanya vinícola, que comença a partir de la segona quinzena d'agost

La verema comença durant la segona quinzena d'agost
La verema comença la segona quinzena d'agost / À Punt NTC

Uns 900 treballadors i treballadores procedents de la Comunitat Valenciana es desplaçaran enguany per a participar en la verema francesa. Es tracta d'un número inferior al d'altres campanyes per l'impacte de la sequera al país veí i el transvasament de treballadors a altres sectors en comunitats com Andalusia, segons el sindicat UGT.

Així ho ha assenyalat este dijous el secretari general de la Federació d'Indústria, Construcció i Agro d'UGT (UGT-Fica), Marià Foia, en la presentació de la campanya de la verema del 2024 i de les mesures d'assessorament que ofereixen per a garantir les condicions laborals dels temporers.

Enguany es desplaçaran a França 13.500 temporers espanyols, segons les estimacions d'UGT-Fica, que situa Andalusia com la comunitat amb major nombre de persones (10.150), seguida de la Comunitat Valenciana (900), Múrcia (600) i Castella-la Manxa (400), a part dels 1.450 treballadors de les altres regions.

Es pot guanyar entre 1.800 i 2.000 euros en la verema francesa —que sol durar de 20 a 25 dies a partir de la segona quinzena d'agost, quan es realitza en el sud—, si bé hi ha grups que la fan de manera primerenca i, després, es traslladen a zones amb recollida tardana, treballant entre 40 i 50 dies.

Foia ha destacat que, entre les diferents obligacions que existeixen, les persones que vagen a França no poden treballar per davall del salari mínim interprofessional de creixement, fixat en 11,65 euros per hora.

La jornada laboral a França és de 35 hores setmanals i, si es fan hores extraordinaris, la millora salarial és del 25% quan es fan fins a 43 hores a la setmana i del 50% quan se supera eixe número.

Equiparar les condicions laborals

La xifra de treballadors en la verema francesa contrasta amb la reclamació del sector a la Comunitat Valenciana, que assenyala la falta de mà d'obra per a cobrir la temporada. Les cooperatives d'Utiel-Requena indiquen com a causes la falta de relleu generacional i la marcada temporalitat del sector.  

Foia ha aprofitat l'inici de la campanya per a demandar als empresaris espanyols que "s'equiparen amb les condicions dels francesos" en compte de queixar-se per la falta de mà d'obra.

"Si milers de treballadors es desplacen a un país veí, és perquè allí els donen condicions adequades que al seu país no se'ls ofereix", ha apuntat el representant sindical, que ha cridat els empresaris agraris a pactar un conveni estatal del camp que homogeneïtze les condicions dels treballadors del sector.

En els últims mesos, els sindicats han convocat protestes i reclamat al govern que promoga el diàleg social amb vista a aconseguir el conveni estatal per a donar, així, solucions als problemes que es presenten en matèria de jubilació, salut laboral, salaris i altres qüestions.

La manca de personal també s'ha notat a la verema francesa. Segons Foia, el nombre de veremadors espanyols s'ha reduït enguany a França —en comparació amb els 14.000 o 15.000 temporers que van cada any des del 2015— per l'impacte de la sequera, que ha generat un retard en la campanya de la vinya i que, previsiblement, retallarà la producció de raïm francés.

A això se suma el fet que a Andalusia s'ha produït un cert transvasament del sector agrari al de la construcció amb un nivell d'ocupabilitat alta i millors condicions salarials, segons el secretari general.

"Sense treballadors no hi haurà sector agrari, per molts tractors que tinguen (els empresaris) i per molt que es manifesten als carrers", ha afegit Foia.

La verema a la Plana d'Utiel-Requena
La verema a la Plana d'Utiel-Requena

Previndre els fraus a França

Per a la verema francesa, UGT-Fica ha reclamat als temporers espanyols que mai es desplacen sense un contracte en origen per a evitar fraus.

Com altres anys, ha posat a la disposició dels temporers un telèfon gratuït en el qual ofereix orientació sociolaboral amb vista a informar-los i donar-los suport directe davant qualsevol eventualitat.

Membres del sindicat també es desplacen a França per a acompanyar als temporers, explicant-los les obligacions que han de complir amb ells els empresaris de la verema, com la de tindre un contracte de treball i unes mínimes condicions de prevenció i seguretat.

Es recomana als veremadors que busquen un allotjament perquè els empresaris no estan obligats a donar-li'l i que no paguen per les ofertes de transport o traducció "perquè solen ser fraudulentes", ha assenyalat la secretària de Comunicació i adjunta a la secretaria general d'UGT-Fica, Lucía García-Quismondo.

També et pot interessar

stats