Biden i Harris insten Netanyahu que pare la guerra a Gaza

Els líders demòcrates han pressionat el primer ministre israelià a la Casa Blanca perquè tanque l'acord amb Hamàs en les pròximes setmanes, com a colofó a la presidència de Joe Biden

El president dels EUA Joe Biden i la vicepresidenta i previsible candidata demòcrata Kamalah Harris s'han reunit per separat amb el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu
El president dels EUA, Joe Biden, i la vicepresidenta i previsible candidata demòcrata, Kamala Harris, s'han reunit per separat amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu / Elizabeth Frantz / Nathan Howard (Reuters)

La vicepresidenta dels Estats Units i previsible candidata demòcrata a les eleccions, Kamala Harris, ha instat el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu a posar fi a la guerra de Gaza amb un acord d'alto el foc que permeta alliberar ostatges durant la reunió entre els mandataris a la Casa Blanca. "Acabe de dir-li que és hora que es tanque l'acord (...). Fem-ho per a aconseguir un alto el foc i posar fi a la guerra", ha declarat en la roda de premsa en què ha donat comptes de la trobada, posterior a la que minuts abans havien protagonitzat Netanyahu i el president Joe Biden.

Kamala Harris va ser la gran absent del discurs al Congrés dels EUA de Netanyahu, on este va defendre mantindre la guerra a la Franja de Gaza fins a la "victòria final" sobre Hamàs, malgrat les més 39.000 morts palestines que ja ha causat l'ofensiva militar, la majoria de dones i xiquets. Després de la reunió amb Netanyahu, ha comparegut sola, amb un missatge apartat lleument de la línia del president, Joe Biden, en què ha exposat una major empatia cap al sofriment dels palestins.

"Li he explicat al primer ministre la gran preocupació que tinc per l'escala de sofriment humà a Gaza, incloent-hi la mort de massa civils innocents", ha dit la vicepresidenta. En una crida aparent als votants estatunidencs, ha demanat fer un esforç per a entendre que el conflicte de Gaza no és binari (de bons i dolents) i que cal "entendre la complexitat i els matisos de la història de la regió", i per això va cridar a "condemnar l'antisemitisme, la islamofòbia i tota classe de crims d'odi".

"El que ha passat a Gaza estos últims nou mesos, eixes imatges de xiquet morts i persones desesperades que fugen, algunes per segona, tercera o quarta vegada... No podem mirar cap a un altre costat davant d'estes tragèdies, no podem permetre'ns quedar-nos insensibles davant del sofriment", ha dit Harris. Alhora, ha tingut paraules de solidaritat amb els ostatges israelians en mans de Hamàs i ha criticat la crema d'una bandera israeliana durant les protestes a Washington per la visita de Netanyahu.

Biden vol un acord d'alto el foc com a colofó a la presidència

El primer ministre israelià s'ha reunit abans amb el president Joe Biden, a qui ha agraït els cinquanta anys de suport dels EUA, principal soci diplomàtic i subministrador d'armes de l'estat jueu. Era el primer cara a cara entre els líders des que l'estatunidenc va viatjar a Israel després dels atacs del 7 d'octubre de Hamàs, en què van morir 1.200 persones i vora 250 van ser segrestades. Des de llavors, la relació entre tots dos s'ha tornat cada vegada més tibant a causa de la resistència de Netanyahu a posar fi a la guerra a Gaza.

Segons ha fet saber el govern dels EUA, l'objectiu principal de la reunió és pressionar Netanyahu per a tancar dins de les pròximes setmanes un acord amb Hamàs que permeta una treva a Gaza i l'alliberament dels ostatges. El president estatunidenc ja va deixar clar en el discurs a la nació per a explicar que no es presentarà a la reelecció que esta seria una missió prioritària en els sis mesos que li queden en el poder, la qual cosa suposaria un assoliment important per al seu llegat després de la renúncia a la reelecció.

La Casa Blanca: "Netanyahu és un amic i no un criminal de guerra"

Malgrat els matisos i les crítiques a la gestió de l'ofensiva militar sobre Gaza, Washington manté un suport incondicional a l'estat d'Israel. Mentre Biden i Netanyahu es reunien en el despatx oval, el portaveu de la Casa Blanca, John Kirby, defenia davant dels mitjans que el primer ministre israelià no és un "criminal de guerra", sinó un "aliat, soci i amic" dels Estats Units. "No considerem que les conclusions del Tribunal Penal Internacional siguen apropiades o rellevants", va manifestar respecte de les ordes d'arrest contra Netanyahu, el seu ministre de defensa i diversos líders de Hamàs.

Trump vol que acabe la guerra pel dany reputacional a Israel

El primer ministre israelià viatja este divendres a Florida, on es reunirà amb l'expresident Donald Trump, candidat republicà a les eleccions de novembre. També Trump aposta perquè acabe "ràpidament" l'ofensiva en la Franja de Gaza perquè està "delmant" la imatge internacional d'Israel, segons va avançar en una entrevista telefònica amb Fox News. Trump, que va fer grans concessions a Israel durant el seu mandat, com el reconeixement de Jerusalem com a capital de l'estat jueu, ha lamentat que el govern de Tel-Aviv "no és molt bo gestionant les relacions públiques" i va assegurar que la guerra ja ha durat "massa" temps.

Quan Trump va estar a la Casa Blanca (2017-2021), va tindre una estreta relació amb Netanyahu, però segons va explicar en una entrevista amb la revista Time, esta es va refredar quan el primer ministre israelià es va tirar arrere en l'últim moment en l'operació estatunidenca que va matar el 2020 el general iranià Qasem Soleimani.

També et pot interessar

stats