El dolor de les víctimes civils palestines, foto de l'any per al World Press Photo

El fotoperiodista palestí Mohammed Salem ha capturat la imatge guardonada: una dona abraça la neboda que acaba demorir a la Franja de Gaza

Una dona abraça la seua neboda que acaba de perdre la vida en la Franja de Gaza, foto guardonada al World Press Photo
Una dona abraça la neboda que acaba de morir a la Franja de Gaza, foto guardonada al World Press Photo / Mohammed Salem (Reuters)

El fotoperiodista palestí Mohammed Salem ha capturat la imatge guardonada aquest dijous pel World Press Photo com la foto de l'any: una dona abraça a una xiqueta que acaba de perdre la vida en la Franja de Gaza, un reflex "poderós i trist" del dolor i la pèrdua que pateixen els civils palestins que conviuen amb les bombes israelianes des d'octubre.

La fotografia no mostra el rostre de cap de les dues persones que apareixen en la imatge. La dona adulta, el rostre de la qual està ocult pel braç, vist un abillament llarg de color blau i un vel marró que li cobreix el cabell, mentre el cos i el cap de la xiqueta que ella abraça, estan embolicats en una tela blanca, senyal que ja no és viva.

Ambdues apareixen sobre un fons i un pis de rajoles blanques, així que res en la imatge distrau la mirada de l'espectador de les dues protagonistes úniques de la fotografia: Inas Abu Maamar, de 36 anys, i la seua neboda Saly, una xiqueta de 5 anys que va morir al costat de sa mare i la seua germana quan a sa casa, a Jan Yunis, va caure un míssil israelià i la va destruir.

Una dona abraça la seua neboda que acaba de perdre la vida en la Franja de Gaza, foto guardonada al World Press Photo
Una dona abraça la seua neboda que acaba de perdre la vida en la Franja de Gaza, foto guardonada al World Press Photo / Mohammed Salem (Reuters)

Salem va trobar Inas en terra, abraçant la xiqueta, en la morgue de l'hospital Nasser, on els veïns de Gaza acudeixen a buscar familiars desapareguts. Inas havia acudit a la casa familiar quan va sentir que havia sigut bombardejada, i d'allí va anar a la morgue a buscar les restes dels seus nebots i la seua germana.

Salem, que treballa per a l'agència de notícies Reuters des de 2003 dedicat a documentar el conflicte israelianopalestí, va prendre aquesta foto tan sols uns dies després que la seua pròpia esposa donara a llum, i descriu la fotografia guardonada pel World Press Photo com un “moment poderós i trist que resumeix la sensació general del que estava passant” a Gaza.

El fotògraf ha identificat amb noms i cognoms les protagonistes, però podrien ser qualsevol de les desenes de milers de víctimes palestines que sucumbeixen sota les bombes israelianes en la Franja de Gaza des del passat 7 d'octubre, una ofensiva militar en represàlia per l'atac del grup Hamàs a Israel. Prop de 33.900 gazians han mort i més de 75.000 han resultat ferits, dels quals més del 72% són dones i xiquets, en sis mesos de guerra.

Les dones i els xiquets representen més de dos terços de les víctimes mortals, segons l'Oficina de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans (OHCHR). El Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) va exigir a Israel prendre totes les mesures possibles per a evitar un genocidi palestí a Gaza, això incloïa permetre l'accés d'ajuda humanitària.

Altres categories

La fotògrafa Lee-Ann Olwage, narradora visual de Sud-àfrica, és la guanyadora global en la categoria de reportatge gràfic. Amb el seu treball, denúncia la falta de consciència pública a Madagascar sobre la demència, que estigmatitza els qui la pateixen.

Relata la vida de Paul, un home de 91 anys que ha viscut amb demència durant 11 anys, i durant molt de temps, la seua família va assumir que s'havia “tornat boig” i va atribuir els símptomes que patia al consum de l'alcohol, però aquest diagnòstic no va convéncer la seua filla Fara, que es va dedicar a cuidar son pare.

A la foto, avi i neta, Odliatemix, es preparen per a anar a l'església, i s'il·lustra el concepte malgaix de valim-babena, el deure dels fills adults d'ajudar els pares.

En la categoria de projecte a llarg termini, el concurs premia el fotoperiodista veneçolà Alejandro Cegarra pel seu treball Els dos murs, que documenta la vulnerabilitat de les comunitats de migrants que no disposen de recursos financers per a pagar contrabandistes i recorren a trens de càrrega per a arribar a la frontera dels Estats Units.

La foto de Cegarra que ressalta el World Press Photo mostra una persona migrant que camina sobre un tren de càrrega conegut com La Bèstia, en Piedras Negras, Mèxic. Aquest mitjà de transport és molt perillós i al llarg dels anys, centenars de persones han caigut a les vies, i han quedat mutilades o han perdut la vida.

La quarta categoria és format obert, i premia a la fotògrafa ucraïnesa Julia Kochetova per La guerra és personal, un diari digital que combina fotoperiodisme amb estil documental per a mostrar com és viure amb la guerra com una realitat quotidiana. Aquest projecte combina fotos amb poesia, clips d'àudio i música.

També et pot interessar

stats