El primer ministre eslovac torna al treball després de l'atemptat que va patir al maig

Robert Fico responsabilitza l'oposició liberal, els mitjans independents i els agents estrangers del seu intent d'assassinat

Robert Fico, primer ministre d'Eslovènia, al seu despatx
Robert Fico, primer ministre d'Eslovènia, al seu despatx / Facebook: Robert Fico

El primer ministre d'Eslovàquia, el nacionalista Robert Fico, s'ha reincorporat este dimarts al treball, quasi dos mesos després de l'atemptat que va patir el passat 15 de maig i que el va deixar greument ferit. "Benvolguts mitjans de comunicació, liberals progressistes i oposició, vos demane disculpes per haver sobreviscut, però ja he tornat", ha escrit Fico en el seu perfil de Facebook. El text acompanya una fotografia del polític en el seu despatx. 

Fico responsabilitza l'oposició liberal, els mitjans independents i els agents estrangers del seu intent d'assassinat argumentant que han creat un ambient d'odi per a animar les protestes ciutadanes massives que s'han produït contra el govern de populistes d'esquerres i ultranacionalistes que presideix des d'octubre.

El primer ministre, que camina amb l'ajuda d'una crossa, ha evitat hui els periodistes quan ha arribat a la seu del govern, on ha presidit una reunió del seu equip, segons informa el diari Sme. Este mateix mitjà avança que el cap del govern dirigirà demà una reunió del Consell de Ministres.

Fico, de 59 anys, va ser tirotejat el 15 de maig per un home de 71 anys que, després de ser detingut, va justificar la seua acció en què no li agradaven les seues polítiques. El van haver d’operar d'urgències i després de diverses setmanes en vigilància intensiva va eixir de l'hospital a la fi de maig i va tornar a aparéixer en públic per primera vegada divendres passat.

Des de la tornada al poder després de guanyar les eleccions al setembre de l'any passat, ha interromput la generosa ajuda militar que Eslovàquia prestava a Ucraïna per a defensar-se de la invasió russa i també promou una negociació de pau amb Rússia. El seu Govern ha dissolt la Fiscalia Especial anticorrupció i impulsat una reforma radical del codi penal, que l'oposició interpreta com una amnistia per als oligarques afins al poder, i ha desmantellat la radiotelevisió pública i l'ha substituïda per una altra entitat que estarà subjecta a més control governamental.

També et pot interessar

stats