Netanyahu: "Entrarem a Rafah i eliminarem els batallons de Hamàs allí, amb acord o sense"

L'ala més radical del govern d'Israel amenaça el primer ministre amb trencar la coalició si no activa l'operació sobre Rafah, en plena negociació de treva i entre especulacions sobre una possible orde de detenció del TPI

Tancs israelians en la frontera, preparats per a actuar sobre Rafah
Tancs israelians en la frontera, preparats per a actuar sobre Rafah / Amir Cohen (Reuters)

Per si quedaven dubtes sobre l'operació terrestre a Rafah, la ciutat del sud de la Franja de Gaza que acull 1,4 milions de palestins desplaçats, el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu les ha resoltes amb una declaració categòrica. "Entrarem a Rafah i eliminarem els batallons de Hamàs allí, amb acord o sense", ha assenyalat durant una reunió amb familiars de segrestats i víctimes de l'atac del 7 d'octubre. Les seues paraules arriben mentre Hamàs estudia l'última proposta de treva dels mediadors al Caire, que contempla un alto el foc de quaranta dies i l'alliberament de milers de presos palestins a canvi d'ostatges a Gaza, segons mitjans israelians.

"La idea que pararem la guerra abans d'aconseguir tots els seus objectius està fora de tota discussió", ha dit Netanyahu, assumint que la treva és possible, però dissociant-la d'un alto el foc definitiu, el qual condiciona a una triple conquesta: retornar els ostatges, acabar amb la força militar de Hamàs i aconseguir que Gaza deixe de ser una "amenaça" per a Israel.

La porta oberta que Netanyahu manté sobre la treva ha sollevat l'ala més radical de la coalició de dretes que sustenta el govern. El ministre de Seguretat Nacional i colon a la Cisjordània Ocupada, Itamar Ben Gvir, ha amenaçat de trencar la coalició si es decideix no envair Rafah i negociar amb Hamàs.

Organitzacions internacionals i gran part de la comunitat internacional, inclosos els Estats Units, adverteixen que una ofensiva contra Rafah suposaria una catàstrofe humanitària encara major que la que ja estan patint els palestins en l'enclavament, amb escàs aliment, aigua potable i un sistema sanitari devastat.

Possible orde de detenció del TPI a Netanyahu

Als problemes interns per a Benjamin Netanyahu s'hi sumen noves amenaces des de l'exterior. Fonts del govern israelià citades pel diari Haaretz, però no identificades, han avançat que el Tribunal Penal Internacional (TPI), que investiga les acusacions per genocidi contra l'estat d'Israel, emetrà ordes contra Netanyahu; el ministre de Defensa, Yoav Gallant, i el cap de l'Exèrcit, Herzl Halevi.

El primer ministre ha advertit que el TPI "no té autoritat sobre l'Estat d'Israel" i ha valorat la possibilitat com un "escàndol a escala històrica". Interpreta que el propòsit seria "paralitzar la capacitat de l'Estat d'Israel per a defendre's", la qual cosa qualifica "d'un crim d'odi antisemita sense precedents". Este dimecres Netanyahu es reuneix amb el secretari d'Estat dels EUA Anthony Bliken a Jerusalem, després que haja viatjat a l'Aràbia Saudita i Jordània, on s'espera que aborden la qüestió del Tribunal Penal Internacional.

Un home trasllada el cadàver d'un menut mort en un bombardeig israelià sobre Rafah
Un home trasllada el cadàver d'un menut mort en un bombardeig israelià sobre Rafah / Hatem Khaled (Reuters)

En els 208 dies d'operació militar, s'estima que Israel ha matat 34.500 persones en la Franja de Gaza, el 75% dones i xiquets segons el govern de l'enclavament, que lidera la branca política de Hamàs. Una investigació d'Amnistia Internacional ha denunciat bombardejos indiscriminats sobre la població civil i l'ONU ha acusat Tel-Aviv de cometre un crim de guerra per privar a la població palestina d'aliments. En les últimes hores han transcendit imatges d'un nou sabotatge de radicals israelians contra un carregament de farina per a la Franja. La restricció a l'ajuda humanitària conviu amb estos atacs que sovint es produïxen sense intervenció de les forces de seguretat d'Israel.

La Policia de Nova York desallotja els universitaris propalestins

La contestació internacional contra l'operació militar israeliana s'ha traslladat a les universitats occidentals. Un degoteig de campaments de protesta s'està instal·lant en alguns recintes europeus, en adhesió al rebuig que iniciaren els campus dels Estats Units. Estudiants de la Universitat de València han començat una acampada “indefinida” en contra del “genocidi” a Palestina, la primera d’estes característiques a Espanya.

La Policia de Nova York ha desallotjat l'edifici Hamilton Hall de la Universitat de Colúmbia ocupat pels estudiants propalestins, en un operatiu que s'ha saldat amb desenes de detencions. Els agents han emprat una grua per a entrar-hi des del segon pis, perquè els estudiants havien alçat barricades en les entrades principals.

La Universitat de Colúmbia s'ha convertit en l'epicentre de les protestes dels universitaris dels EUA contra la guerra de Gaza. L'alumnat de Columbia protestava amb l'ocupació pel desallotjament del campament propalestí i l'amenaça de suspendre'ls el curs acadèmic. L'edifici Hamilton Hall té un alt valor simbòlic, ja que va ser ocupat el 1968 pels estudiants que protestaven contra la guerra de Vietnam.

També et pot interessar

stats