Les protestes al carrer s'estenen a Veneçuela mentre creix la pressió internacional per a verificar els resultats electorals

Detenen desenes de persones en manifestacions promogudes per l'oposició a Nicolás Maduro, que deixen almenys dos morts confirmats

Manifestants s'enfronten a la policia en les protestes contra els resultats que proclamen Nicolás Maduro guanyador en les eleccions presidencials de Veneçuela, a Puerto La Cruz
Manifestants s'enfronten a la policia en les protestes contra els resultats que proclamen Nicolás Maduro guanyador en les eleccions presidencials de Veneçuela, a Puerto La Cruz / Samir Aponte (Reuters)

El qüestionament dels resultats de les eleccions presidencials a Veneçuela, que atorguen el triomf al mandatari Nicolás Maduro, han convertit este dilluns els carrers de Caracas, la capital, i altres regions del país en un polvorí. Desenes de milers de persones han eixit al carrer per a protestar en manifestacions promogudes des de l'oposició majoritària, antichavista, que es reivindica també guanyadora en les urnes de la mà del seu candidat, Edmundo González Urrutia. Algunes de les mobilitzacions han sigut reprimides per militars i s'han saldat amb desenes de persones detingudes en les últimes hores per participar en accions que el règim de Maduro ha titllat de "criminals" i "terroristes". El líder bolivarià, de fet, ha denunciat que s'està intentant donar un colp d'estat.

Mentre creix la tensió als carrers augmenta també la pressió des de la comunitat internacional, que també recela dels resultats comunicats pel Consell Nacional Electoral (CNE), l'autoritat electoral de Veneçuela, i reclama un recompte transparent amb la publicació de totes les actes oficials.

Les manifestacions començaren després del migdia hora local, sobretot després que el CNE —entitat controlada pel chavisme— proclamara president Maduro, que està en el poder des de 2013. Segons el primer avanç de l'escrutini, al 80%, el mandatari havia obtingut el 51,2% dels vots, enfront del 44,2% atribuït a González Urrutia.

Protestes en el carrer a Caracas contra els resultats proclamats pel Consell Nacional Electoral
Protestes en el carrer a Caracas contra els resultats proclamats pel Consell Nacional Electoral / Alexandre Meneghini (Reuters)

A mesura que avançava la jornada es calfava l'ambient, especialment quan quedava palés que l'oposició no acceptava el resultat. L'agència EFE ha comprovat el pas de centenars de motoristes per una de les principals avingudes de Caracas, alguns dels quals arrossegaven cartells de la campanya de Maduro amb el rostre del líder chavista. Alhora se succeïen múltiples protestes en altres zones de la capital, així com en una vintena d'estats, segons ONG. La líder antichavista María Corina Machado, principal valedora de González Urrutia, va expressar que van ser "expressions espontànies i legítimes" d'un poble negat al fet que "se li robe el futur", enfront d'"un règim il·legítim".

Diverses persones han manifestat a EFE que les autoritats els han "furtat les eleccions" i per això decidir eixir de casa a manifestar el seu descontentament. L'agència de notícies EFE va constatar que efectius de la Guàrdia Nacional Bolivariana —policia militaritzada— i de la Policia Nacional Bolivariana van usar gasos lacrimògens i van disparar perdigons contra els manifestants que protestaven pacíficament en una zona de Caracas fins a l'arribada dels efectius, i en van detindre una vintena. Durant la jornada, a més, almenys quatre estàtues del mandatari ja mort Hugo Chávez (1999-2013) van ser derrocades.

Maduro ha denunciat un intent de colp d'estat amb accions "violentes" i "terroristes" de les quals responsabilitza l'oposició majoritària, agrupada en la Plataforma Unitària Democràtica. Segons ha assegurat, les forces de l'orde han arrestat desenes de persones involucrades en els disturbis, que inclouen, segons ha dit agressions a efectius de la Força Armada Nacional Bolivariana. D'acord amb el govern veneçolà, almenys 23 militars han resultat ferits.

S'ha confirmat la mort d'almenys dos persones en les protestes i, encara que les xarxes socials n'eleven la xifra, no s'han pogut verificar. A més, Foro Penal, una organització veneçolana en defensa dels drets humans parla de 46 manifestants detinguts.

Les "proves de la victòria"

Per la seua banda, l'aspirant opositor González Urrutia ha promés als veneçolans que faran "respectar" la voluntat expressada a través dels vots perquè "eixe és l'únic camí cap a la pau". "Tenim a les nostres mans les actes que demostren el nostre triomf categòric i matemàticament irreversible" ha afirmat l'exambaixador, que ha agraït la comunitat internacional la solidaritat i el suport mostrats. En este sentit, Machado ha assegurat que l'oposició majoritària ha aconseguit obtindre el 73% de les actes emeses en les presidencials, que donen —ha asseverat— la victòria a González Urrutia, amb una diferència "aclaparadora". Un relat totalment contrari a l'anunciat pel CNE. D'acord amb l'exdiputada, segons el percentatge d'actes del qual disposen Maduro va obtindre 2.759.256 vots, mentre que González Urrutia 6.275.182. I "en falten", ha postil·lat.

Suport i qüestionament internacional

Mentre Maduro rebia felicitacions de països com Rússia, la Xina, l'Iran, Sèrbia, Nicaragua i Cuba, els governs de l'Uruguai, l'Argentina, Costa Rica, l'Equador, Guatemala, Panamà, Paraguai, el Perú i República Dominicana han manifestat preocupació profunda pel desenvolupament de les eleccions presidencials i han exigit la revisió completa dels resultats. En resposta, el govern de Maduro ha reclamat als països llatinoamericans "la retirada de manera immediata, dels seus representants en territori veneçolà". Així mateix, ha anunciat la suspensió temporal, a partir de dimecres, de vols comercials a Panamà i República Dominicana.

També et pot interessar

stats