Tailàndia, primer país del Sud-est asiàtic en aprovar el matrimoni igualitari

Es preveu que la normativa entre en vigor a finals d'any, amb la signatura del rei de Tailàndia, Maha Vajiralongkorn

Els membres de la comunitat LGBTQ+ porten banderes que diuen "Igualtat matrimonial, l'amor guanya"
Els membres de la comunitat LGBTQ+ porten banderes que diuen "Igualtat matrimonial, l'amor guanya" / Chalinee Thirasupa / Reuters

El Senat de Tailàndia ha aprovat este dimarts el projecte de llei que legalitza el matrimoni igualitari, convertint-se en el primer país del Sud-est Asiàtic i el tercer del continent a fer-ho, una fita després d'anys de lluita que s'ha celebrat amb diversos festejos i una marxa LGTBI+ per algunes de les principals avingudes de Bangkok, la capital. Entre les celebracions, una promoguda pel primer ministre, Srettha Thavisin, s'ha fet a la Casa del Govern.

Entre els canvis fonamentals que pretén introduir la llei està la denominació del matrimoni com una unió entre "dos persones" en lloc d'entre "un home i una dona", i la modificació en l'estatus legal de "marit i dona" a una "parella casada", sense especificació de gènere. A més, la nova llei garanteix a les unions LGTBI+ els mateixos drets dels quals gaudeixen les heterosexuals, entre ells els relacionats amb l'herència, desgravacions fiscals i adopció de xiquets.

En una tercera i última lectura, ha aconseguit reunir una aclaparadora majoria de 130 vots a favor, amb només 4 en contra i 18 abstencions, seguint la senda marcada pel gran suport que va obtindre ja al març al Congrés. Es preveu que la normativa entre en vigor a final d'any, després de superar una sèrie de tràmits formals: després del suport de les cambres, serà enviada al gabinet de govern i, posteriorment, serà signada pel rei de Tailàndia, Maha Vajiralongkorn. La legislació entraria finalment en vigor 120 dies després de la publicació en la Gaseta Reial, el que s'espera que succeïsca cap a finals d'octubre o novembre, quan ja es podrien celebrar les primeres bodes.

"La nova llei de matrimoni igualitari de Tailàndia és un triomf per a la justícia i els drets humans. El camí fins a este punt ha sigut llarg i plagat de desafiaments, però la votació de hui per a garantir el matrimoni igualitari marca un moment històric que mereix celebració", ha apuntat en un comunicat Mookdapa Yangyuenpradorn, activista de l'ONG Fortify Rights.

Un xicotet escenari per a actuacions, el desplegament de banderes amb arcs de Sant Martí i la desfilada de desenes de parelles agafades de la mà han protagonitzat esta marxa, convocada per l'activista Waddao Ann Chumaporn, que ha definit el dia de hui com "el més important, el que fa temps que esperem". "Estic molt content amb l'aprovació de la llei i, en el futur, espere casar-me. Soc optimista amb l'esdevindre de Tailàndia i espere que hi haja més canvis per a la comunitat LGTBI+", ha assegurat un dels assistents, Siwapot Phujomdao.

El govern, favorable a la iniciativa

Ja el Dia de l'Orgull del passat any, celebrat amb una marxa multitudinària als carrers de la capital tailandesa, es va advocar per la legalització del matrimoni igualitari, una de les propostes del programa electoral d'Avançar, partit guanyador de les eleccions del 2023, que no va poder formar govern pel bloqueig del Senat conservador. Això sí, Srettha Thavisin, que va aconseguir constituir govern amb una coalició amb altres partits, inclosos dos de promilitars, també va fer costat a la iniciativa.

Una vegada entre en vigor, Tailàndia serà el tercer país asiàtic on les parelles homosexuals puguen contraure matrimoni, després de Taiwan i Nepal, i el primer al Sud-est asiàtic, una regió on els retrocessos dels drets d'este col·lectiu són palpables en països com Indonèsia, Malàisia o Brunei.

Malgrat que Tailàndia compta amb una de les comunitats LGTBI+ més grans i visibles de tot Àsia, els activistes fa anys que critiquen que les conservadores lleis tailandeses no reflecteixen els canvis i actituds de la societat en les últimes dècades, i fallen a reconéixer les persones transgènere i a les no binàries, entre altres exemples.

"Els activistes lluiten per això més de 20 anys", ha remarcat Waddao Ann Chumaporn, que ha dit que esta llei és només "el principi de la creació d'una societat igualitària i respectuosa amb la diversitat de gènere".

També et pot interessar

stats