Veneçuela expulsa la delegació del PP convidada per l'oposició a les eleccions presidencials

Entre els expulsats es troben Esteban González Pons i Miguel Tellado, que acusen el govern espanyol de compartir el "discurs chavista", mentre Afers Estrangers afirma que tots els grups "excepte el PP, van decidir no fer el viatge"

González Pons i la resta de la delegació popular expulsada de Veneçuela, este dissabte a l'aeroport de Barajas
González Pons i la resta de la delegació popular expulsada de Veneçuela, este dissabte a l'aeroport de Barajas / Zipi Aragon (Efe)

La delegació del PP desplaçada a Caracas per les eleccions presidencials d'este diumenge que enfronten al president chavista Nicolás Maduro i la Plataforma Unitària Democràtica (PUD) d'Edmundo González Urrutia, i entre els quals es trobaven el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, i l'eurodiputat valencià Esteban González Pons, ha tornat este dissabte a Madrid després de ser expulsats del país.

La delegació d'eurodiputats, diputats i senadors del PP als quals s'ha impedit l'entrada a Veneçuela ha titllat de "lamentable" l'actuació del govern espanyol per "compartir el discurs dels chavistes" davant de la seua expulsió. També ha considerat d'"indecent" a l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, que serà observador al país en estos comicis.

"Que lamentable és veure al govern de Pedro Sánchez compartir el discurs del chavisme", ha afirmat Tellado, que ha insistit que l'executiu espanyol sabia que no viatjaven en qualitat d'observadors i ha titllat de lamentable la seua actuació: "És bastant lamentable que l'esquerra del nostre país preferisca una dictadura d'esquerres abans que un govern democràtic de dretes".

Els deu parlamentaris populars han aterrat passades les 8 del matí a l'aeroport de Barajas després d'un vol d'anada i tornada: "Hem observat una dictadura que es podreix i cau", ha manifestat González Pons, responsable d'assumptes internacionals del partit.

El dirigent popular ha explicat que viatjaven en resposta a "invitacions formals" de l'oposició veneçolana per a "acompanyar-los" en les eleccions de diumenge i ha indicat que havien informat del seu viatge tant al Ministeri d'Afers Estrangers com a l'ambaixador d'Espanya a Caracas, així com als ambaixadors de Veneçuela a Brussel·les i a Madrid. Els parlamentaris populars van rebre negatives per a acudir com a observadors internacionals, que no com a “acompanyants electorals”, han explicat.

Per la seua banda, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat en un missatge en el seu compte de la xarxa social X que "la seua detenció i expulsió evidencien seriosos indicis racionals d'unes eleccions sense garanties de transparència ni neteja" i "acrediten el perill real en què viuen els demòcrates veneçolans".

Afers Estrangers: "Tots els grups polítics, excepte el PP, van decidir no fer el viatge"

Segons van apuntar divendres a la nit fonts del Ministeri d'Exteriors, Veneçuela no va autoritzar la visita d'una delegació popular com a missió d'observació i abans d'agafar el vol el PP havia sigut informat de la denegació.

"Tant la mesa del Senat com el GPP van sol·licitar poder acudir com a missió d'observació electoral a Veneçuela. El Ministeri d'Afers Estrangers no va veure cap inconvenient en esta sol·licitud, i va traslladar i realitzar totes les gestions davant les autoritats veneçolanes per a això. Les autoritats veneçolanes van denegar l'autorització", han explicat. "Tots els grups polítics, excepte el PP, van decidir no fer el viatge", han destacat.

Exvicepresidents llatinoamericans desautoritzats a entrar al país

A banda de la delegació popular, uns altres parlamentaris llatinoamericans, així com una d'expresidenta convidada per l'oposició veneçolana, tampoc han pogut entrar a Veneçuela, després de la negativa de les autoritats.

El grup d'expresidents agrupats en la Iniciativa Democràtica d'Espanya i les Amèriques (IDEA) —del qual formen part els espanyols José María Aznar, Felipe González i Mariano Rajoy— ha aclarit que ells acudien a les eleccions veneçolanes com a "convidats" de l'oposició perquè no es van poder inscriure legalment com a observadors.

Els expresidents Mireya Moscoso de Panamà, Miguel Ángel Rodríguez de Costa Rica, Jorge Quiroga de Bolívia, i Vicente Fox de Mèxic, així com l'exvicepresidenta de Colòmbia Marta Lucía Ramírez, formaven part d’esta delegació.

També et pot interessar

stats