Ayuso lliura a Milei la medalla internacional de la comunitat

L'entrega d'una medalla al president de l'Argentina ha rebut l'aplaudiment de Vox, però ha sigut durament criticada pel govern i els partits d'esquerres

El presidente de Argentina, Javier Milei, este dijous a Rosario
El presidente de Argentina, Javier Milei, este dijous a Rosario / Franco Trovato Fuoco (Efe)

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, rep este divendres a la Real Casa de Correus, seu del govern regional, el president argentí Javier Milei i li entregarà la medalla internacional de la comunitat. Esta acció ha rebut l'aplaudiment de Vox, però ha sigut durament criticada pels partits d'esquerres.

Espanya és la primera escala d'una gira europea que també li portarà a Alemanya i República Txeca, on es veurà amb els respectius caps de govern, Olaf Scholz i Petr Fiala.

Milei torna poc després de la crisi diplomàtica oberta en l'anterior visita a la Península per a participar en una convenció política organitzada per Vox. Després de rebre insults del ministre de Transports, Milei va titllar Begoña Gómez, esposa del president Pedro Sánchez, "corrupta", la qual cosa va causar que Espanya retirara la seua ambaixadora del país llatinoamericà.

En la nova visita, el mandatari argentí, que ha atacat Sánchez i el Govern en diverses ocasions, no es reunirà amb l'Executiu. Però, segons El País, ha demanat ser rebut per Felip VI, si bé esta trobada no figura en l'agenda de la Casa Reial.

Medalla internacional a la Porta del Sol

Ayuso rebrà Milei a l'emblemàtic edifici de la Porta del Sol a les 19:00 hores i li entregarà la medalla internacional de la Comunitat "en reconeixement dels vincles històrics, culturals, lingüístics i econòmics que uneixen la regió amb l'Argentina", segons han indicat des del govern regional.

En els últims anys, han rebut este guardó personalitats com el president encarregat de Veneçuela, Juan Guaidó (2020), el president del Comité Europeu de les Regions, Apostolos Tzitzikostas (2021); el d'Ucraïna, Volodímir Zelenski (2022); i de la República de l'Equador, Daniel Noboa (2023).

Ayuso ha defensat que és un "honor" entregar esta distinció a Milei i ha assenyalat que ella no té la culpa que Milei faça visites institucionals a governs diferents i no es reunisca amb "aquell que ha provocat una crisi diplomàtica i que insulta constantment", no sols a ell sinó "a tots els governs que no són del seu signe".

Crítiques del govern i de partits d'esquerres

La trobada entre Milei i Ayuso ha sigut criticada amb duresa per part del govern central i els partits d'esquerres i d'extrema esquerra. La ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, ha afirmat este divendres que la invitació de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, al president argentí, Javier Milei, "és la millor constatació que al nostre país la ultradreta és el PP".

També s'ha pronunciat en esta línia la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, qui creu que amb este guardó Ayuso "dilapida" tots els drets socials d'eixe país. Considera que és "profundament greu" que es guardone un líder polític que porta al seu poble "a la desigualtat", a les retallades i a la "pobresa".

El PP emmarca en la normalitat la medalla d'Ayuso a Milei

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha emmarcat en la "normalitat" la medalla de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, al president de l'Argentina, Javier Milei, i ha subratllat que la direcció nacional del PP "respecta" les decisions que prenen els presidents autonòmics en el marc de les seues competències.

A més, ha indicat que el mandatari argentí no va demanar veure's amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.

Vox defensa la condecoració

El que sí que ha celebrat la distinció és Vox. La portaveu en el Congrés, Pepa Millán, ha donat suport al lliurament del reconeixement, "sobretot després dels atacs injustificats d'este govern per denunciar l'evident".

"És un president que ha aconseguit el que era impensable a l'Argentina, acabar amb un socialisme que estava arruïnant un dels països que podria ser dels més rics del món", va defensar Millán, qui ha considerat que Milei mereix "tot el reconeixement".

Per part seua, la portaveu de Vox en l'Assemblea, Rocío Monasterio, ha considerat que està "fenomenal" que Ayuso "se sume a l'aliança" que el seu partit té amb Milei, de cara a "rebaixar la despesa pública, protegir la família i desmuntar el macroestat del benestar dels polítics".

També et pot interessar

stats