Compromís i el PSPV demanen retirar la llei de concòrdia després de la suspensió cautelar de l'aragonesa

Mazón respon que són "són casos jurídics diferents" perquè la comunitat veïna fa una derogació i la valenciana és una norma nova

Treballs durant la segona fase de les exhumacions en una fossa comuna al cementeri civil de Castelló.
Treballs d'exhumació en una fossa comuna al cementeri civil de Castelló / À Punt NTC

Els grups parlamentaris del PSPV-PSOE i Compromís, que exerceixen l'oposició al govern valencià en les Corts, han reclamat este dimarts la retirada de la coneguda com a llei de concòrdia, que derogarà la de memòria democràtica aprovada el 2017 pel Botànic, després que el Tribunal Constitucional haja decidit suspendre cautelarment una norma homònima aprovada a Aragó.

En la roda de premsa posterior a la junta de portaveus, el síndic socialista, José Muñoz, ha dit "al president del PP més radical de tot Espanya" —en al·lusió al president de la Generalitat, Carlos Mazón— que "encara pot esmenar-se ell mateix abans" que el PSPV porte la futura llei a la via judicial. "Té temps. El PP només encerta quan rectifica, bé per pressió social o dels tribunals. Demanem que es retire la llei de concòrdia, que es debatrà en comissió la setmana que ve i que segurament anirà a l'últim ple de juliol", ha agregat.

En este mateix sentit s'ha manifestat la diputada de Compromís Isaura Navarro, que ha recordat que el Constitucional ha admés a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel govern d'Espanya contra la llei de concòrdia aragonesa. En la pràctica, esta decisió paralitza la norma, escenari que la parlamentària creu que es replicarà ací també. "Eixe és el futur que li espera a la llei valenciana, perquè estem davant una clara vulneració de la Constitució i del dret internacional. Convide el PP i a Vox a llegir la Constitució, però sencera", ha insistit Navarro abans de reclamar la retirada de la norma, actualment en tràmit al Parlament autonòmic.

La futura llei de concòrdia valenciana forma part del paquet d'iniciatives presentat al març pel PP i Vox, socis en el Consell, per a reformar la radiotelevisió valenciana, l'ensenyament, l'Agència Antifrau i la transparència. Les dos formacions d'esquerra, en minoria a l'hemicicle, consideren que esta norma "blanqueja" la dictadura i posa al mateix nivell les víctimes del franquisme i els seus botxins. No obstant això, els vots dels dos partits majoritaris faran que continue avant, tret de sorpresa, en entendre que contribuirà a tractar totes les víctimes igual.

Mazón: "Són casos jurídics diferents"

Mazón, que este dimarts està a Alacant amb motiu de les Fogueres de Sant Joan, ha recalcat que la llei de concòrdia que tramita el Parlament valencià i la derogació de la llei de memòria democràtica aragonesa "són casos jurídics diferents" i "cadascun ha de tindre el seu tractament". Segons ha subratllat, "Aragó és una altra comunitat autònoma que ha posat en marxa una iniciativa pròpia" i ha rebutjat entrar en valoracions per a no "immiscir-se en els assumptes propis d'una autonomia". "Com jo també entenc que no és admissible que altres opinen sobre la nostra autonomia i sobre la nostra capacitat legislativa", ha precisat.

En qualsevol cas, el president valencià entén que "una cosa és una derogació i una altra és una nova llei, una reforma de la llei, són conceptes jurídics diferents i cadascun ha de tindre el seu tractament".

També et pot interessar

stats