Diana Morant, proclamada nova secretària general del PSPV

Ximo Puig s’acomiada del PSPV i deixa “una líder més preparada que mai”

Diana Morant agafa el relleu de Ximo Puig al capdavant del PSPV
Diana Morant agafa el relleu de Ximo Puig al capdavant del PSPV / Andreu Esteban (Efe)

La ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, ha sigut proclamada secretària general del PSPV-PSOE aquest dissabte al matí en el congrés extraordinari de la formació a Benicàssim (Plana Alta) per a prendre el relleu de Ximo Puig al capdavant del partit.

La formació ha arribat unida al congrés, després que els altres dos precandidats, el secretari general del PSPV a la província de València, Carlos Fernández Bielsa, i el de la província d’Alacant, Alejandro Soler, a liderar el PSPV s’integraren en la candidatura de la nova secretària general. 

Proclamada la nova líder dels socialistes valencians, Morant ha afirmat als micròfons d’À Punt Notícies que encara la nova etapa amb “la gran responsabilitat d’oferir una alternativa al negacionisme, a les contrareformes i a les polítiques retrògrades” del Consell del PP i Vox, i ha assegurat que molts valencians i valencianes necessiten el PSPV per a "fer front" a un govern que "censura la nostra llengua i que persegueix les dones i el col·lectiu LGTBI retallant els seus drets".

Morant es converteix així en la setena persona que dirigeix la federació valenciana —la segona de tot l’Estat en nombre de militants— en les quatre dècades i mitja d'història, i la primera dona que assumeix la direcció del partit.

Abans, però, el predecessor de Morant al capdavant del PSPV i nou ambaixador d'Espanya en l'OCDE a París, Ximo Puig, s'ha acomiadat com a líder del partit amb un “profund sentiment de gratitud” i ha assegurat que cedeix el testimoni amb cohesió interna a "una líder més preparada que mai”.

Puig ha destacat que hui es tanca un cicle de dotze anys i s'obri un altre cicle "d'esperança combativa", en el qual cal “vigoritzar” el projecte socialista. “Arribem a aquest congrés amb tres atributs que enfortiran el nostre projecte polític: el diàleg, la responsabilitat i la unitat, i hui demostrem que hem aprés les lliçons del passat”, ha afirmat.

L’expresident de la Generalitat ha apel·lat a un nou acord de partit basat en el New Deal conformat per “l’audàcia política” que representa el “lideratge de Diana Morant”, la “ruptura de dogmes interns” i un pacte “obert a la societat valenciana”.

En el discurs de comiat, Puig ha assegurat que hi ha possibilitats “reals” que l’actual Consell “reaccionari” del PP i Vox siga el cicle polític “més curt de la història valenciana” i ha recordat que “la diferència entre la dreta i l’extrema dreta i l’espai progressista en les darreres eleccions autonòmiques va ser només de 38.000 paperetes”.

Montero reclama al PP una "posició única" per a reformar el sistema de finançament

La vicesecretària general del PSOE i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que ha intervingut en l’acte que renova el PSPV, ha defensat que el govern espanyol i el partit estan “preparats” per a abordar la reforma del finançament autonòmic, però ha tornat a exigir al PP que tinga una posició única i "impose el seu criteri on l'ha d'imposar".

En aquest sentit, Montero ha apuntat al president del Consell, Carlos Mazón, a qui ha preguntat "quina força té a Génova" per a “imposar o per a traslladar que el nou model de finançament ha de mirar per al Mediterrani i ha de permetre que aquesta terra tinga els recursos suficients".

Montero ha instat Mazón a donar explicacions de per què el dia que les comunitats governades pel PP van signar la Declaració de Còrdova fa dues setmanes. "Van passar de puntetes pel model de finançament i no es va atrevir a posar una proposta damunt de la taula".  "El PP no pot fer un discurs ací i un altre a Madrid o a Andalusia", ha assenyalat.

La també vicepresidenta de l’executiu espanyol ha afirmat que les eleccions basques, catalanes i europees permetran viure "la primavera del socialisme" que torna "amb força" per a administrar el destí de la ciutadania.

Rubén Alfaro, nou portaveu del PSPV

L'alcalde d'Elda (Vinalopó Mitjà), Rubén Alfaro, ha assumit aquest dissabte el càrrec de portaveu del PSPV en la nova direcció del partit i en declaracions als mitjans de comunicació s'ha mostrat convençut que el congrés extraordinari servirà per a unir i enfortir els socialistes valencians. A més, ha assegurat que en l'executiva que es votarà aquest dissabte de vesprada estaran representades "totes les entitats del partit" i ha assenyalat que espera que siga de "menys de cinquanta" membres. 

Alfaro ha advertit que "venen uns temps difícils" i ha lamentat que la ultradreta "és capaç d'escriure la partitura del govern de la Generalitat amb plantejaments de retrocessos", en al·lusió a les cinc proposicions de llei registrades aquest dijous pels socis del Consell, el PP i Vox.

En la mateixa línia s'ha expressat el nou president de la formació, Alejandro Soler, que ha afirmat que durant les negociacions hi ha hagut "una bona integració de totes les sensibilitats del partit i de tots els territoris de la Comunitat Valenciana" i s'ha mostrat "raonablement satisfet".

També et pot interessar

stats