Disparitat d'opinions pel finançament de Sánchez: de la satisfacció del PSPV a les crítiques de PP, Compromís i Vox

Els populars creuen que la proposta de reforma és una "cortina de fum", mentre que la coalició valencianista demana més concreció i la ultradreta veu una "cessió més" a l'independentisme

Reunió de la diputació permanent en les Corts, este dijous
Reunió de la Diputació Permanent a les Corts, este dijous / José Cuéllar (Corts)

La proposta llançada dimecres pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'impulsar una reforma del model de finançament amb més fons per a totes les autonomies s'ha colat en el debat parlamentari a les Corts, també en plena tempesta política pel concert econòmic pactat per a Catalunya entre els socialistes i Esquerra Republicana. Les reaccions han sigut molt diverses entre els quatre grups polítics representats a l'hemicicle, que s'han reunit este dijous en la Diputació Permanent —l'òrgan equivalent al ple durant les vacances parlamentàries— per a convalidar els decrets llei del Consell sobre l'augment de les retribucions als empleats públics i sobre els pisos d'ús turístic.

Tant PP com Compromís han acollit amb reticència els anuncis fets per l'executiu estatal sobre el canvi de model, tot i que amb matisos. Les promeses de Sánchez i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, no convencen ni els populars ni el partit valencianista, que demana més concreció sobre el fons de compensació, mentre que Vox rebutja frontalment la reforma en considerar que es tracta d'una "barbaritat més" de Sánchez: "No sap com justificar la cessió al xantatge del separatisme català", ha dit el síndic José María Llanos.

Els socialistes, en canvi, són els únics que s'han mostrat satisfets pel fet que s'ha obert el debat sobre el finançament, perquè "va a favor dels interessos dels valencians i valencianes" i suposa "una magnífica notícia per a la Comunitat Valenciana", en paraules del portaveu parlamentari, José Muñoz. Així, el PSPV tracta ara de posar la pilota a la teulada del Partit Popular i insta el president de la Generalitat, Carlos Mazón, a "assumir d'una vegada per sempre la responsabilitat i aclarir quin és el seu model". "Parlem d'una proposta basada en els principis de la cohesió territorial, la suficiència financera, la igualtat i l'equitat", ha defensat Muñoz.

Però els populars s'oposen a la proposta amb l'argument que el president espanyol només tracta de "desviar l'atenció" amb esta "treta". "Si hi ha una cosa poc fiable a Espanya és la paraula de Pedro Sánchez. Quantes vegades ens ha mentit a tots els espanyols i els valencians?", s'ha preguntat el síndic, Juan Francisco Pérez Llorca, que ha qualificat de "fum" el discurs pronunciat pel mandatari socialista la vespra d'obrir el curs polític. Igualment, el polític popular ha eixit al pas de les crítiques de Sánchez a la gestió del Consell, que considera injustes. En la mateixa línia s'ha pronunciat el president de la Generalitat, Carlos Mazón, durant la presentació del nou decret d'habitatge. Ha qualificat de "cortina de fum" l'anunci de Sánchez, perquè no concreta res del nou sistema de finançament autonòmic i només ofereix "titulars de Twitter" per a, ha dit, "desviar l'atenció".

També demana més concreció el síndic de Compromís, Joan Baldoví. La coalició valencianista coincideix amb els socialistes que ara s'obri una oportunitat perquè el finançament se situa al centre del debat polític, però es mostra escèptica sobre la ferramenta del Fons de Cooperació Interterritorial, que Sánchez vol duplicar. "Nosaltres som partidaris de llevar tots els fons i que hi haja un finançament sobre la base de la població", ha opinat el també exdiputat del Congrés.

També et pot interessar

stats