Espanya demana "total transparència" i dades verificables "mesa per mesa" de les eleccions veneçolanes

El ministre Albares diu que no es pronunciarà sobre el resultat dels comicis fins que no es publiquen totes les actes perquè puguen certificar-se

El ministre Albares, en una imatge d'arxiu
El ministre Albares, en una imatge d'arxiu / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de juliol 2024 - 10:04 Actualitzat: 29 de juliol 2024 - 21:27

El govern espanyol mostra prudència davant dels resultats anunciats a Veneçuela. El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha refusat pronunciar-s'hi encara sobre les eleccions presidencials d'este diumenge fins que es publiquen les actes "mesa per mesa" i puguen certificar-se. El primer butlletí oficial presentat pel Consell Nacional Electoral (CNE), l'autoritat electoral veneçolana controlada pel chavisme, dona com a vencedor l'actual president, Nicolás Maduro. Segons este avanç provisional, ha sigut reelegit per a un tercer mandat consecutiu en uns comicis en què ha obtingut el 51,2% dels sufragis.

En una entrevista en la Ser, recollida per EFE, Albares ha destacat que el poble veneçolà ha votat este diumenge de manera democràtica i molt majoritària, i ha subratllat que "la clau és eixa publicació de les dades mesa per mesa perquè puguen ser verificables" per organismes com ara les Nacions Unides o el Centre Carter, que han dut a terme labors d'observació durant la jornada electoral.

"La informació que s'ha conegut són unes dades generals, per tant, nosaltres esperem que tothom hi tinga accés de manera transparent", ha prosseguit l'explicació el cap de la diplomàcia espanyola, que ha puntualitzat que amb la publicació de les actes arribarà "el moment de pronunciar-se". Així, el govern d'Espanya valorarà el resultat dels comicis de Veneçuela quan es complisquen estes condicions.

Albares ha assegurat que l'executiu no té cap candidat i només vol que "triomfe el benestar i la democràcia dels veneçolans, que ahir es van expressar molt clarament acudint a votar" i "en total llibertat".

Feijóo veu "raons fundades" per a qüestionar el resultat de les eleccions

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha dit que hi ha "raons fundades" per a pensar que el resultat electoral anunciat pel règim de Nicolás Maduro "no respon al que va votar el poble" veneçolà. Així ho ha assegurat en un missatge que ha publicat a X, en què afirma que "Veneçuela va votar ahir massivament en pau a favor d'una transició a la llibertat" i reclama "una auditoria" del procés electoral, així com la publicació de les actes.

Per la seua banda, el president de la Generalitat i del PP a la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, ha traslladat la seua “proximitat” a la població veneçolana i ha afegit que al marge del procés electoral d'este cap de setmana tenen el seu suport i que no estan sols.

Així s’ha pronunciat en declaracions als periodistes després d'anunciar l'assumpció per part de la Generalitat de la gestió de l'hospital de salut mental Doctor Esquerdo d'Alacant. El cap del Consell ha emfatitzat el seu suport tant als veneçolans que són al seu país com als que viuen a Espanya i, de la mateixa manera, als valencians, alacantins i castellonencs que es troben a l'altre costat de l'Atlàntic.

En eixa mateixa línia s'han pronunciat altres dirigents del PP, com ara Esteban González Pons, que ha subratllat en la mateixa xarxa social: "Des de Xile als EUA, passant pel Brasil, ningú creu que el resultat que va anunciar Maduro responga a la veritat". I la portaveu adjunta del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, ha proclamat: "Després de robar-ho tot, Maduro i els seus sequaços pretenen FURTAR també les eleccions. NO HO ACONSEGUIRAN. La veritat existeix. La victòria democràtica és un fet indiscutible".

També Vox ha donat per bona la tesi del frau electoral i ha acusat el govern espanyol de ser "soci" de Maduro. El líder del partit, Santiago Abascal, ha informat a través d'X que ha escrit el ministre Albares exigint-li que pressione el règim veneçolà perquè allibere el periodista espanyol Cake Minuesa, "detingut" pel servei d'intel·ligència bolivarià mentre cobria les eleccions.

El cap de la delegació de Vox a Europa, Jorge Buxadé, ha exigit al Govern que no reconega el resultat anunciats a Veneçuela, al mateix temps que ha acusat el Govern i als seus socis de ser “còmplices” de la “dictadura” de Maduro. Buxadé s'ha expressat així durant una protesta contra els resultats d'estes eleccions a la Porta de Sol de Madrid.

L'esquerra espanyola reconeix els resultats

Sumar i Podem són les dos úniques formacions que sí que han reconegut la victòria del candidat bolivarià i defenen els mecanismes de control internacional. Tot i que des del perfil oficial de Sumar, soci del PSOE en el govern espanyol, no han publicat cap missatge de valoració sobre les eleccions veneçolanes, sí que s'hi han pronunciat expressament des d'Esquerra Unida, integrat en el grup parlamentari de la marca en el Congrés. El portaveu adjunt, Enrique Santiago (PCE), ha sigut el primer a felicitar obertament l'anomenat Gran Pol Patriòtic de Maduro i ha demanat l'oposició que accepte els resultats. I, indirectament, li fa una advertència al PSOE: "En un sistema electoral amb setze controls del resultat final, supeditar el reconeixement a la presentació de les actes de "totes" les meses electorals és assumir el discurs de l'oposició ultradretana. Que no es repetisca l'error del 2019 quan es va reconéixer Guaidó", en referència a l'autoproclamat president encarregat de Veneçuela en 2019 que va tindre un reconeixement parcial del mandat.

Més tard, s'ha pronunciat la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, fins fa uns mesos líder de Sumar. Ha dit que reconeix els resultats electorals de Veneçuela, perquè això és el que fan els demòcrates. I sobre els dubtes que es poden suscitar sobre l'assumpte i el frau denunciat per l'oposició, ha sigut clara: "Transparència, transparència, transparència".

Des de Podem assenyalen que "el poble de Veneçuela ha votat democràticament i ha triat Nicolás Maduro com a president. És tasca de la comunitat internacional i més de mil observadors internacionals assegurar el respecte als resultats electorals per totes les parts, dins i fora del país".

L'oposició veneçolana a Espanya: "Grotesc robatori majúscul"

També s'hi han pronunciat els líders de l'oposició veneçolana a Espanya, que han qualificat de "grotesc robatori majúscul" i "bast frau" els resultats de les eleccions presidencials i han demanat a les institucions internacionals que "verifiquen" totes les actes. En una conferència de premsa a Madrid, Antonio Ledezma, exalcalde de Caracas i portaveu de l'oposició a Espanya, ha acusat Maduro de posar de manifest "el pelatge dictatorial" amb un "colp a la sobirania popular" i ha assegurat que, segons les seues dades, l'opositor Edmundo González Urrutia és qui ha guanyat els comicis.

També et pot interessar

stats