Feijóo reuneix els barons del PP per a fer front comú contra el "finançament singular" de Catalunya

Mazón acudeix a la cita amb la prioritat de convéncer els altres presidents autonòmics de la necessitat d'establir un fons d'anivellament que equilibre l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana

Feijóo i els barons del PP posen a l'entrada del palauet dels Ducs de Pastrana, a Madrid, este divendres
Feijóo i els barons del PP posen a l'entrada del palauet dels Ducs de Pastrana, a Madrid, este divendres / J.P. Gandul (EFE)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
06 de setembre 2024 - 12:34 Actualitzat: 06 de setembre 2024 - 13:21

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, reuneix els presidents autonòmics del seu partit en un conclave a Madrid per a escenificar el rebuig frontal a una "quota" per a Catalunya i el "finançament singular" pactat per a esta comunitat entre el PSOE i Esquerra Republicana a canvi d'investir Salvador Illa president de la Generalitat catalana. Els ànims arriben calents perquè alguns dirigents del PP, com la madrilenya Isabel Díaz Ayuso, demanen fer un pas més i acordar que totes les autonomies governades per ells s'oposaran a parlar sobre la reforma del finançament autonòmic amb l'executiu de Pedro Sánchez quan els convoque a la Moncloa.

Deu presidents autonòmics del PP —entre els quals està el valencià, Carlos Mazón— han acudit a esta cimera, que ha començat a les 11:00 h del matí al palauet dels Ducs de Pastrana i amb què el principal partit de l'oposició pretén emular la Conferència de Presidents que Sánchez no ha convocat encara a pesar de les sol·licituds reiterades dels diferents territoris. A més, estan presents els vicepresidents canari, Manuel Domínguez, i balear, Juan Pedro Yllanes, així com el president de la ciutat autònoma de Ceuta, Juan Jesús Vivas.

En les hores prèvies a la trobada s'ha alçat una certa polseguera per la petició d'Ayuso de plantar el president socialista quan els cride a parlar sobre finançament, fins que ell no convoque la Conferència de Presidents. Un plantejament que divideix els seus companys de partit, ja que alguns s'han desmarcat i ja han mostrat la predisposició públicament a seure amb Sánchez. Entre d'altres Mazón, el murcià Fernando López Miras o el gallec Alfonso Rueda. Feijóo, per la seua banda, els ha donat via lliure per a decidir si s'entrevisten o no amb el cap de l'executiu estatal. El president valencià, a més, acudeix a la cita amb la prioritat de convéncer la resta dels barons sobre la necessitat d'establir un fons d'anivellament que equilibre l'infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana.

En tot cas, en la cita està previst que el dirigent popular i els barons consensuen un document sobre el rebuig a una negociació bilateral del finançament, després que Sánchez ha manifestat que vol rebre individualment els dirigents regionals a la Moncloa i impulsar un nou sistema de repartiment amb més recursos per a totes les autonomies. El principal interrogant és quin serà l'abast del pacte entre els líders del PP, i si aniran o no al detall en plantejar un sistema de finançament alternatiu.

Feijóo compareixerà davant dels mitjans al voltant de les 13:15 hores i després desfilaran, un a un, els presidents autonòmics, imitant el format de les conferències de presidents.

També et pot interessar

stats