La Junta Electoral Central aprova deu coalicions per a les eleccions europees

Les fórmules que van obtindre representació la legislatura anterior són Sumar, Ara Repúbliques, Coalició per una Europa Solidària i Junts UE

Sesió plenària del Parlament Europeu a Estrasburg, este dimecres
Sessió plenària del Parlament Europeu a Estrasburg, en una imatge d'arxiu / Jeremy Baumert / Europa Press

La Junta Electoral Central ha donat ja este dimarts el vistiplau a deu coalicions electorals per als comicis al Parlament Europeu del 9 de juny, dos menys que les que es presentaren el 2019. Els del Parlament Europeu són els únics comicis a Espanya en què la circumscripció és única. Així, cada sufragi té el mateix pes, un fet que afavoreix les aliances entre formacions que no són d'àmbit estatal.

El 2019 s'hi van inscriure dotze coalicions, però només quatre van aconseguir un escó. La més exitosa va ser Unides Podem, que no repetirà la fórmula. Enguany, l'espai estarà dividit en dos. Totes les coalicions han hagut de detallar la denominació, els òrgans de direcció, la representació de cada partit integrant, les sigles, el logo i l'àmbit territorial. A més, poden establir denominacions diferents en la papereta en funció de la comunitat autònoma.

Quatre són, amb alguns canvis de composició i nomenclatura, les coalicions electorals que van obtindre representació la legislatura anterior.

  • Sumar. Després de la ruptura amb Podem, escenificada al Congrés i en comicis autonòmics com els gallecs i els bascos, la nova coalició liderada per la formació de Yolanda Díaz inclou Compromís, Comuns, Esquerra Unida, Més Madrid, Chunta Aragonesista, Nova Canàries, Verds-Equo i Iniciativa del Poble Andalús. El 2019, Unides Podem Canviar Europa va aconseguir sis escons de 59.
  • Ara Repúbliques. Reedició de la coalició d'Esquerra Republicana, EH Bildu i el BNG. Enguany també integra Ara Més, que es presentà en coalició amb Sumar a les Illes Balears els darrers comicis estatals. El 2019 van aconseguir tres eurodiputats.
  • Junts UE. El 2019 Junts va constituir la coalició Lliures per Europa amb el PDeCAT i l'antiga Convergència, que ara ja no tenen activitat. Llavors, el candidat i el logo era Carles Puigdemont, però enguany l'expresident català és cap de llista en les eleccions catalanes de maig i en la cita europea el número u serà l'exconseller Toni Comín. En les últimes eleccions europees van guanyar dos escons, que passaren a ser tres després del Brexit.
  • Coalició per una Europa Solidària. El Partit Nacionalista Basc i Coalició Canària tornen a concórrer junts en les europees sota el mateix nom que en els últims comicis, però sumen la formació Proposta per les Illes (PI), i els partits navarresos Geroa Sociaverds i Atarrabia Taldea. El 2019, Izaskun Bilbao va ser l'única eurodiputada d'esta coalició.

També et pot interessar

stats