L’acord sobre el poder judicial desperta crítiques i recels a esquerra i dreta

Les associacions judicials Associació Professional de la Magistratura (APM), Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD) i l'Associació Judicial Francesc de Vitòria (AJFV) celebren l'acord

Façana de la seu del CGPJ en una imatge d'arxiu
Façana de la seu del CGPJ, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

L'acord entre Partit Popular i Partit Socialista per a la renovació del Consell General del Poder Judicial, caducat ara fa cinc anys i mig, ha despertat dures crítiques a esquerra i dreta dels partits majoritaris al Congrés. La satisfacció dels firmants, Esteban González Pons i Félix Bolaños, contrasta amb els retrets rebuts per part de partits amb què governen ajuntaments i autonomies, en el cas del PP, o pacten per a legislar, en el del PSOE.

Veus internes del govern s'han mostrat favorables a la nova mesura. Entre elles, la del diputat socialista Patxi López, que davant dels periodistes als passadissos del Congrés, ha afirmat que "el contingut de l'acord està molt bé" perquè "objectiva els requisits per fer el pas entre política i justícia perquè no es contamine" i com, amb algunes mesures, "es pot millorar la independència del poder judicial". Això sí, López ha aclarit que l'acord "no permetrà que els jutges trien els jutges, perquè el text no ho diu de cap manera". El diputat socialista ha recordat que la Constitució estableix que "el poder judicial emana del poble, i el poble està ací", en referència al Congrés. En tot cas, "es podran fer propostes, que després valorarem ací", ha dit.

També el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha dit que "és una gran notícia per a la nostra democràcia". Després d'este primer pas, ha afirmat que han de "continuar abordant la regeneració democràtica pendent".

En un sentit semblant, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha mostrat satisfacció "pel deure complit", perquè era "el que perseguíem en aquell discurs d'investidura i el que hem acordat fa una hora". Segons ha dit, "vam exigir posar la justícia al servei dels espanyols, que no puga estar al servei dels polítics" i una de les seues propostes era signar al mateix temps la reforma legal i la renovació del CGPJ per a canviar el sistema d'elecció dels jutges, que finalment s'ha produït. "Malgrat totes les resistències, així serà", ha conclòs.

Vox assegura que "la traïció s'ha consumat"

Una de les primeres veus crítiques ha sigut la del president de Vox, Santiago Abascal, que ha assegurat en un missatge publicat a X que "la traïció s'ha consumat" i ha acusat la direcció popular de "legitimar el colp de Sánchez" i "entregar-li la justícia". "Són el mateix", ha conclòs el líder ultradretà.

Podem acusa el govern de "rendir-se" al Partit Popular

D'altra banda, la secretària general de Podem, Ione Belarra, ha reaccionat a l'anunci amb un seguit de retrets al president de l'executiu espanyol. Així, la mandatària de Podem ha defensat que el PSOE "elegeix un nou soci de govern, el PP, i arranca una nova legislatura de gran coalició". "És la rendició al Partit Popular", ha dit.

Per la seua banda, el coordinador general d'Esquerra Unida, Antonio Maíllo, s'ha mostrat més conciliador davant la nova notícia. "Fa falta una reforma profunda que modernitze l'administració de justícia i mesures urgents que la desbloquegen. La renovació, sense conéixer l'acord, és una bona notícia, sens dubte", ha dit.

Íñigo Errejón, portaveu de Sumar al Congrés, també s'ha mostrat favorable al desbloqueig del CGPJ: ha dit que és "un avanç després de cinc anys de segrest per part del PP. Després d'este primer pas, ens toca continuar democratitzant l'Estat i la Justícia".

El PNB, "sorprés" perquè "ningú" els ha informat

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha mostrat la seua sorpresa perquè l'acord aconseguit haja portat tant de temps i ha destacat que ningú els ha informat i que els nacionalistes bascos no votaran " a ningú".

EH Bildu afirma que el repartiment de llocs al CGPJ pot perpetuar la "politització de la justícia"

EH Bildu ha afirmat que l'acord subscrit pel PP i el PSOE per a renovar el CGPJ comporta un repartiment de llocs que "pot perpetuar la politització de la justícia" i existeix el risc que "en el futur, es tornen a produir situacions de bloqueig per part de la dreta". Fonts de la coalició abertzale han assenyalat que, com a formació independentista, el CGPJ suposa la "màxima expressió de la justícia espanyola i del seu evident biaix polític i antidemocràtic des de fa dècades". Critica, a més, que el pacte se signe exclusivament amb el PP. Així mateix, el partit ha manifestat que es tracta d'un acord que "ni tan sols oculta la utilització de la justícia per als seus interessos i fins polítics".

ERC assegura que "és el mateix que els últims 40 anys"

Gabriel Rufián, portaveu d'ERC al Congrés, ha acusat el president del govern, Pedro Sánchez, de tornar dels seus dies de reflexió assegurant que "hi havia una màquina del fang i en eixa equació ficava el PP", per a després pactar amb els populars "que ell mateix identificava dins d'eixa guerra judicial". El portaveu independentista ha lamentat que "és el mateix que els últims 40 anys" i ha afirmat que "és un error i un pacte que no reflecteix la pluralitat de l'hemicicle".

Les associacions judicials ho celebren: "Posa fi a una anomalia inadmissible"

La notícia, en tot cas, ha agradat en l'àmbit judicial. Les associacions judicials Associació Professional de la Magistratura (APM), Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD) i l'Associació Judicial Francesc de Vitòria (AJFV) han celebrat l'acord aconseguit perquè així "es posa fi a una anomalia inadmissible" que s'ha mantingut durant "massa temps".

El portaveu de l'APM, Alejandro Gómez Mariscal de Gant, ha assenyalat que es torna "a la normalitat institucional" i ha aplaudit que, en paral·lel, "s'inicien els tràmits per a reformar la llei".

Per part seua, el portaveu de l'associació JJpD, Edmundo Rodríguez, ha indicat que els acords "van pel camí correcte", atés que no aborda només la renovació de l'òrgan de govern dels jutges, sinó que contempla una futura reforma "basada en el consens i el pacte".

Per part seua, des de l'AFJV matisen que es posa fi a l'anomalia "de la pitjor manera, continuant amb la politització de l'òrgan de govern dels jutges". Per a esta associació, PP i PSOE "en un nou obscé intercanvi de cromos, han decidit qui forma part del CGPJ, i han furtat una participació real al Parlament espanyol, l'únic competent per a renovar el CGPJ". Així, consideren que s'ha perdut una "oportunitat històrica" de complir amb les recomanacions de les institucions europees.

També et pot interessar

stats