L'alcalde d'Almussafes: "Amb més flexibiltat amb els terminis del vehicle elèctric, no ens hauríem carregat milers de llocs de treball"

Toni González (PSPV) critica la "falta de planificació" de Brussel·les i de "valentia" del govern d'Espanya per a "parar els peus a la UE" amb un procés d'electrificació que genera incògnites sobre el futur de Ford Almussafes

03.09.2024 | Entrevista LNM Toni González, alcalde d'Almussafes

Són temps d'incertesa a Almussafes (Ribera Baixa). La factoria Ford, motor econòmic de la comarca, afronta la pèrdua de càrrega de treball i plantilla a l'espera d'una reconversió al vehicle elèctric que continua en l'aire. Ha caigut tres punts en el PIB valencià (de representar el 10% a entre el 6% i el 7%) però amb tot, cada dia, vora 20.000 persones continuen desplaçant-se al parc industrial del municipi (més del doble que la població) siga per a treballar a la factoria de la multinacional de l'oval o a les empreses auxiliars que s'han desenvolupat al costat.

Este entramat industrial representa prop del 25% de l'ocupació d'Almussafes. Per això no és estrany que l'alcalde, Toni González, assenyale conservar l'ocupació com a la màxima prioritat del municipi. "L'últim any i mig n'hem sigut capaços, la resta és secundari, però el 2024 i el 2025 es presenten durs", ha explicat a Les notícies del matí González, que espera que a partir del 2026, quan Ford preveu reincorporar un miler de treballadors afectats en l'últim ERO i iniciar la fabricació d'un nou model multinergia "tinguem futur".

González ha explicat que, en una reunió amb la direcció de la factoria temps abans de l'anuncia de l'últim ERO, ja va intuir els dubtes sobre la reconversió elèctrica de la multinacional, que considera que s'ha quedat un poc darrere d'altres marques "per a visualitzar cap a on va el mercat". I els senyals, segons González, són preocupants perquè "la venda de l'elèctric no funciona a Europa i la competència asiàtica és molt dura". El municipi està en procés de diversificar el parc industrial per a despenjar-se de la dependència de Ford, perquè com recorda l'alcalde, si "s'arribara a deslocalitzar d'Almussafes seria un desastre econòmic" per al municipi, la comarca i les veïnes Ribera Alta i Horta Sud. Ja tenen dos alternatives; la més avançada de Go Energy, una empresa de producció d'hidrogen.

Ha faltat planificació a Brussel·les i valentia del govern per a parar els peus a la Unió Europea

Creu Toni González que la Unió Europea no s'ha aprés la lliçó de la reconversió industrial "a la brava" de fa 40 anys als Alts Forns de Sagunt i tem que s'estiga encetant un camí similar amb el vehicle elèctric. "Ha faltat planificació de Brussel·les i valentia dels qui governen el país per a parar- els peus a la Unió Europea", ha dit l'alcalde, que s'ha mostrat contrari al temps del calendari de l'Agenda 2030. "Si s'haguera donat més flexibilitat", ha manifestat, "no ens hauríem carregat els milers de llocs de treballs que s'han destruït".

Hui González situa els fabricats en "un punt de no retorn", atrapats en la reconversió elèctrica, i demanant a la UE "que continuen invertint, perquè si no seguiran afonant la indústria". Amb tot, té esperança perquè li consta que hi ha un esforç col·lectiu, des dels governs de la Comunitat Valenciana, Espanya i la UE, "perquè la indústria de l'automoció tinga futur".

Ábalos és un gran polític i no ha sigut imputat. Quan ho estiga ja veuré que pense d'ell

L'alcalde d'Almussafes també ha valorat a Les notícies del matí el present i futur del seu partit, el PSPV-PSOE. Considera que cal "redoblar esforços" des de l'executiva nacional per a ajudar la secretària general i ministra Diana Morant a armar una alternativa al Partit Popular. Reclama construir "un discurs coherent" per a guanyar l'electoral perdut, amb propostes de millora per a la ciutadania, i assumir que s'han perdut les eleccions "per alguna cosa". Però també acceptar la responsabilitat d'acords amb el Consell com a principal partit en l'oposició. "Si volem ser capaços d'intentar crear un cordó sanitari a la ultradreta, potser hauríem de ser responsables per a aprovar els pressupostos".

González ha reivindicat la figura de José Luis Ábalos, esguitat per la trama Koldo de compra de mascaretes, perquè el considera "un gran polític". "No ha sigut imputat; quan ho estiga ja veuré que pense d'ell", ha manifestat l'alcalde, que preguntat per les quinieles de noms al PSPV que ha obert la convocatòria de l'executiva federal del partit, ha situat els seus fonaments polítics estrictament al que indique la militància socialista d'Almussafes; la més multitudinària, ha dit, de la província de València.

També et pot interessar

stats