La participació en les eleccions basques és del 51% a les 18 hores

La dada no es pot comparar amb la dels darrers comicis, perquè s'ha dut a terme en hores diferents

Una dona exerceix el seu dret de vot en les eleccions basques, a la localitat d'Otxandio
Una dona exerceix el dret a vot en les eleccions basques, a la localitat d'Otxandio / Iñaki Berasaluce (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 d'abril 2024 - 15:00 Actualitzat: 21 d'abril 2024 - 19:25

La participació en les eleccions basques fins a les 18:00 hores era del 51%, segons ha informat en una compareixença el vicelehendakari i conseller de Seguretat, Josu Erkoreka. Esta dada no es pot comparar amb la participació en els comicis de fa quatre anys perquè la recollida de dades s'ha dut a terme en hores diferents.

Per territoris, a Biscaia la participació era del 51,9%; a Guipúscoa, del 50,7%, i a Àlaba, del 48,7%.

Erkoreka ha destacat que la jornada electoral es desenvolupa amb normalitat i sense incidències a destacar. Els col·legis electorals tanquen a les 20:00 hores.

Els candidats a lehendakari ja han votat

Els candidats a lehendakari dels principals partits han votat al llarg del matí d’este diumenge en els respectius col·legis electorals, des d'on s'han mostrat esperançats a aconseguir uns bons resultats en els comicis bascos amb el resultat més obert dels últims anys.

Javier de Andrés, l’aspirant popular a lehendakari, ha sigut el més matiner dels candidats. Ha votat al voltant de les 9:30 hores a Vitòria, des d’on ha afirmat que confia a tindre “el suport de molts bascos” perquè el seu partit pot ser “decisiu” en la pròxima legislatura.

El candidat d'EH Bildu, Pello Otxandiano, a qui moltes de les enquestes de les últimes setmanes donen com a guanyador, ho ha fet vora a les 10:30 hores des del municipi d’Otxandio, on ha instat els electors a complir amb les urnes per a "posar en marxa el canvi en esta part del país". Otxandio ha apostat per "deixar arrere polítiques caduques" i superar "la inèrcia que els mateixos de sempre continuen fent el mateix de sempre".

Cap a les 11:00 hores, el candidat del PNB, Imanol Pradales, ha votat a la localitat de Portugalete des d'on ha demanat "que totes les persones participen amb el seu vot en les eleccions per a decidir el futur" d'Euskadi. 

Poc després ha sigut el torn de la candidata de Sumar, Alba García, que ha exercit el dret a vot a Bilbao i ha opinat que "hui és un dia important" en el qual "pot haver-hi un gir a l'esquerra a Euskadi" i ha confiat que el seu partit aconseguisca una representació que li permeta "fer política progressista en el govern basc".

Des de les files socialistes, el candidat Eneko Andueza ha votat a les 12:00 hores a Portugalete i ha confiat que les urnes "reflectisquen eixa pluralitat i diversitat, que és un dels millors valors que té Euskadi". "Espere que la ciutadania vote massivament", ha desitjat.

Li ha seguit Miren Gorrotxategi, candidata de la coalició Elkarrekin Podem Aliança Verda, des de Durango, que s'ha centrat en el vot jove per a advertir que "no és igual qui estiga" al capdavant del govern basc i els ha demanat que "prenguen part perquè hui és un gran dia per a la democràcia".

Finalment, l'aspirant de Vox, Amaia Martínez, ha opinat des de Vitòria que en la jornada electoral de hui "brillarà l'alegria i l'esperança" i s'ha mostrat convençuda que este diumenge "hi haurà vots valents i patriòtics".

També et pot interessar

stats