Sánchez es querella per prevaricació contra el jutge que investiga la dona

El president del govern espanyol ha presentat l'escrit a través de l'Advocacia de l'Estat després d'acollir-se al dret a no declarar a la Moncloa en l'interrogatori del magistrat Juan Carlos Peinado

El president del govern espanyol Pedro Sánchez en un acte recent
El president del govern espanyol Pedro Sánchez en un acte recent / Mariscal (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 de juliol 2024 - 06:30 Actualitzat: 30 de juliol 2024 - 14:32

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha presentat una querella per prevaricació contra Juan Carlos Peinado, el titular del jutjat d'instrucció número 41 de Madrid que investiga la dona, Begoña Gómez, per presumptes delictes de tràfic d'influències i corrupció en els negocis, en relació amb diverses adjudicacions públiques a l'empresari Juan Carlos Barrabés.

L'escrit, que està firmat per l'Advocacia de l'Estat en representació del president del govern, s'ha conegut després de la declaració com a testimoni de Sánchez al Palau de la Moncloa. El cap de l'executiu s'ha acollit al dret a no declarar, emparant-se en l'article 416 de la Llei d'enjudiciament criminal, que dispensa d'esta obligació quan el procés afecta un cònjuge.

Peinado ha mantingut la declaració malgrat les reticències de la Fiscalia, que la considerava innecessària i demanava que, en tot cas, es fera per escrit. El magistrat ha arribat a la seu de la presidència del govern a les 10:20 hores. L'interrogatori estava programat a les 11:00 h. Estava previst que gravara el testimoni de Sánchez a la seu de la presidència del govern espanyol, una escena mai vista en democràcia.

Dos minuts de declaració en un despatx

Juntament amb Peinado han accedit a la Moncloa les defenses dels tres encausats i la lletrada de Vox, Marta Castro, que coordina les acusacions populars. L'advocat de Begoña Gómez, Antonio Camacho, ha explicat que la intervenció del president del govern espanyol s'ha produït en un despatx i "ha durat exactament dos minuts". "El jutge li ha preguntat si tenia cap relació amb les persones investigades. Ha manifestat que és cònjuge de la meua clienta i llavors el jutge li ha dit si s'acollia al dret a no declarar. Ha dit que sí, i el magistrat ha donat la diligència per acabada", ha detallat.

Camacho considera innecessari el testimoni de Sánchez i la resta d'investigats, perquè interpreta que la causa va quedar-se sense objecte quan es van remetre els contractes sota sospita a la Fiscalia europea. Per això ha recorregut contra les testificals, peticions que, segons ha explicat, està pendent de respondre. No s'aventura a valorar què pot passar d'ara en avant: "Esta instrucció la veig imprevisible, assistim a declaracions de testimonis que al cap de dos dies es converteixen en investigats; això és prou inusual en el procediment penal i no puc fer cap pronòstic".

El vehicle on viatja el magistrat instructor Juan Carlos Peinado arriba a la Moncloa
El vehicle on viatja el magistrat instructor Juan Carlos Peinado arriba a la Moncloa / Mariscal (Efe)

L'advocada de l'acusació, Marta Castro, ha qüestionat el silenci de Sánchez, perquè entén que no és aplicable en relació amb els altres dos investigats en la causa, l'empresari Juan Carlos Barrabés i el rector de la Universitat Complutense de Madrid, Joaquín Goyache. "S'ha negat a donar explicacions d'uns fets dels quals ha sigut testimoni i ja veurem les conseqüències que té això", ha dit Castro, que assegura haver vist Sánchez "tan impàvid i altiu com acostuma al Congrés".

Acompanyava Castro l'eurodiputat i vicepresident de Vox Jorge Buxadé. En una dura intervenció a la premsa ha acusat Sánchez d'estar assetjat per la corrupció "política econòmica i moral" així com la de la seua família", alhora que ha celebrat el treball "d'un jutge valent", en referència al magistrat Peinado. "Per primera vegada en la història es prendrà declaració a un president al Palau de la Moncloa i ací Sánchez no podrà burlar-se, callar o mentir, com fa al Congrés quan li pregunta l'oposició", ha dit Buxadé.

Les acusacions impugnen la decisió judicial de deixar-les fora

Abans, acusacions populars com la que exerceix la plataforma ultracatòlica Hazte Oír i l'organització Iustitia Europa, havien anunciat un recurs contra la decisió judicial de deixar-les fora de la Moncloa. Han amenaçat d'arribar fins a l'Audiència de Madrid i fins i tot de sol·licitar la nul·litat de la declaració del president, que finalment no s'ha produït. Les explicacions les han donades amb el soroll de fons de la protesta d'una vintena de simpatitzants d'Hazte Oír, concentrats des de primera hora del matí, que corejaven lemes com "Pedro Sánchez a presó" o "Juan Carlos Peinado, Espanya està al teu costat". 

Concentració a les portes de la Moncloa per la declaració de Sánchez, convocada per Hazte Oír, que ha reunit una vintena de persones
Concentració a les portes de la Moncloa per la declaració de Sánchez, convocada per Hazte Oír, que ha reunit una vintena de persones / Zipi (EFE)

Alegria: "Han fet un muntatge per a alimentar tertúlies"

Com a preludi de l'interrogatori a Sánchez, este dilluns Peinado havia previst prendre declaració al rector de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), Joaquín Goyache, i a l'empresari Juan Carlos Barrabés, ambdós imputats en la causa, però finalment esta segona s'ha posposat per a dijous per motius de salut de l'investigat.

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, la portaveu Pilar Alegria ha qualificat de muntatge la presència de la comitiva judicial a la Moncloa i ha insinuat que ha actuat per motius polítics per a "erosionar la imatge del president i la presidència del govern sobre la base d'un no cas, segurament per a donar aliment a les tertúlies este estiu". "No es preocupen que en els pròxims dies veurem filtrades les imatges en algun pseudomitjà digital conservador", ha anticipat Alegria.

Una denúncia armada amb retalls de premsa

La causa naix d'una denúncia presentada pel pseudosindicat d'extrema dreta Manos Limpias elaborada íntegrament amb retalls de premsa, que acusa Begoña Gómez d'un presumpte tracte de favor a l'empresa Globalia. Des de Manos Limpias han reconegut que algunes de les informacions podrien ser falses. De fet, entre les notícies, n'hi ha una que atribueix erròniament a Begoña Gómez (parella de Pedro Sánchez) una subvenció de què va ser beneficiària una altra Begoña Gómez (amb qui compartia nom i cognom). Fins i tot la Guàrdia Civil va anunciar que no trobava cap indici de delicte de tràfic d'influències en l'actuació de Begoña Gómez. En un informe enviat al jutge Juan Carlos Peinado, l’UCO descarta la tesi per falta d'indicis.

Després, Manos Limpias va ampliar les acusacions cap al president del govern espanyol com a presumpte “cooperador necessari”.

Per part seua, Begoña Gómez s’ha negat a declarar en dues ocasions davant del jutge com a investigada. En la primera, el 5 de juliol, el jutge va acordar posposar-la perquè la defensa de Gómez va reclamar que no coneixia els extrems de la querella que l’associació ultracatòlica Hazte Oír havia presentat contra ella. La segona va ser el 19 de juliol. 

L'admissió a tràmit de la querella, contra el criteri del Tribunal Suprem, contrari a obrir causes a partir de notícies en premsa, va motivar la retirada de Sánchez durant cinc dies de la vida pública, per a avaluar la seua continuïtat a la presidència de l'executiu.

També et pot interessar

stats