El PNB i EH Bildu empatarien en les eleccions basques

El PNB podria reeditar govern amb el suport dels socialistes segons l'enquesta de GAD3

Enquesta d'intenció de vot en les eleccions autonòmiques al Pais Basc
Enquesta d'intenció de vot en les eleccions autonòmiques al País Basc / À Punt NTC

El PNB i EH Bildu empatarien en les eleccions basques celebrades este diumenge segons el sondeig de GAD3 per a À Punt i Forta. Amb el 35,7% del suport, el PNB obtindria entre 26 i 28 diputats en l’hemicicle basc, on hi ha un total de 75 diputats i diputades i la majoria absoluta se situa en 38.

La formació que lidera el successor d’Iñigo Urkullu, Imanol Pradales, perdria entre 3 i 5 diputats respecte als aconseguits el 2020, i es veuria obligada a tornar a buscar pactes amb altres forces si vol presidir el pròxim govern basc.

Per darrere en suport, un 32,9%, però no en escons, entre 26 i 28, quedaria EH Bildu, que sumaria entre 5 i 7 als 21 obtinguts en les darreres eleccions. El partit encapçalat per Pello Otxandiano no faria, per tant, el sorpasso que vaticinaven bona part de les enquestes en les darreres setmanes.

En tercera posició, molt per darrere, el seguiria el PSE que, amb un suport del 14,3% i entre 10 i 12 diputats, tindria la clau de govern. El líder dels socialistes al País Basc, Eneko Andueza, ha garantit en campanya que no deixarà governar a EH Bildu i podria, per tant, reeditar la coalició que ha mantingut al PNB al capdavant del govern en les dos últimes legislatures.

En quarta posició quedaria el PP de Javier de Andrés, que obtindria el 8,4% del suport i sumaria un diputat, passant-ne de 6 a 7.

Segons esta enquesta, Elkarrekin Podem podria aconseguir entre 1 i 2 escons amb el 3,6% dels vots, la qual cosa suposaria perdre'n entre 4 i 5 respecte als comicis del 2020. Pel que fa a Sumar i Vox, cap de les dos formacions superarien la barrera electoral del 3% i quedarien, per tant, fora de l’hemicicle.

També et pot interessar

stats