PSPV i Compromís demanen a Sánchez "resistir" i recorden "atacs" semblants contra Oltra i Puig

Els socis del govern valencià veuen "victimisme" i una "irresponsabilitat gegant" en la decisió del president espanyol

Barrachina, Muñoz i Baldoví, aquest dimarts en la junta de síndics de les Corts
Barrachina, Muñoz i Baldoví, en la junta de síndics de les Corts (arxiu) / José Cuéllar (Corts)

El terratrémol causat per Pedro Sánchez i la seua possible dimissió ha arribat també a les Corts, des d'on continuen succeint-se este dijous reaccions a la inèdita decisió del president del govern espanyol. Les opinions, això sí, varien segons la ubicació en l'hemicicle, i van des de les paraules d'ànim i suport dels partits d'esquerres fins a les crítiques en bloc de les dretes, PP i Vox, socis en el govern de la Generalitat.

Tant PSPV com Compromís coincideixen en el missatge que volen traslladar al secretari general del PSOE i que justament han llaçat des de l'acte d'homenatge a Guillem Agulló, el jove de Burjassot assassinat en 1993 per un neonazi, coincidint que este 25 d'abril se celebra el dia institucional de les Corts. Li demanen que no se'n vaja, que ha de "resistir", i reivindiquen figures de dirigents com Ximo Puig i Mónica Oltra, que han patit en el passat campanyes d'"assetjament" i "atacs" semblants per part de la dreta i l'extrema dreta.

El síndic socialista en les Corts, José Muñoz, considera que Sánchez no ha de dimitir sinó quedar-se al capdavant de La Moncloa, perquè és el que desitgen "tots els demòcrates espanyols, de dretes i d'esquerres". En declaracions als mitjans i envoltat per tot el Grup Socialista, el diputat ha recordat que des de la moció de censura que el va portar per primera vegada a la presidència, el cap de l'executiu central ha viscut "una carnisseria política" de la qual ha responsabilitzat directament PP i Vox. I ha recordat que a l'expresident de la Generalitat Ximo Puig li va ocórrer una cosa semblant quan, durant la campanya de les últimes eleccions autonòmiques, va patir un "atac personal terrible" amb el repartiment de fulls volants dels quals "el Partit Popular estava darrere". "La democràcia és lenta, la democràcia costa, però val la pena" ha dit, tractant d'insuflar alé al polític madrileny.

Des de Compromís, el síndic, Joan Baldoví, ha manifestat que "no confia tant" en la justícia com va dir el cap de l'executiu este dimecres en el Congrés, però ha considerat, tot i "entendre" la situació que l'ha portat a meditar si dimiteix o no, que "val la pena seguir" i "resistir". L'exdiputat nacional i exalcalde de Sueca ha volgut recordar altres casos del que anomena lawfare, o judicialització de la política, com la causa ja arxivada que va portar a la dimissió de l'exvicepresidenta Mónica Oltra i que va esguitar també membres del seu equip com Miquel Real i Francesc Gamero. També ha esmentat els casos de l'exdelegada del govern contra la violència masclista Victoria Rosell, de Podem, o fins i tot a escala internacional, com el president del Brasil, Lula da Silva. "Hem vist eixe assetjament, eixa manera de fer política i, per tant, des del punt de vista personal em pose en el lloc de Pedro Sánchez i entenc que es pregunte si val la pena?. "Crec que paga la pena resistir" ha assegurat Baldoví, que ha lamentat que estos casos "acaben amb la carrera política d'una persona i després es demostra que tot era mentida".

En canvi, els partits que sustenten el govern valencià veuen "victimisme" i una "irresponsabilitat gegant" en el gest de Sánchez. El síndic del PP, Miguel Barrachina, li ha exigit que "done la cara" ja i no esperar fins dilluns que ve per a reflexionar si continua o no. Perquè el fet de retirar-se durant dies de la vida pública per a reflexionar, ha dit, és "un luxe que cap espanyol pot permetre's". Segons ha exposat, el president espanyol "sembla tindre dos problemes judicials: un provinent de França i un altre que presumiblement afecta la dona". "El que ha de fer és resoldre-ho com la resta d'espanyols: donant la cara i no fugint", ha conclòs.

Per al síndic de Vox, José María Llanos, tot és "una ofensa, una burla i un conte". Per això, ha reclamat a Sánchez que deixe la "maniobra de victimització" i que "se'n vaja ja" perquè "com més prompte millor" el poble espanyol decidisca qui vol que el governe. Ha retret als partits d'esquerra "tindre la pell molt fina quan són atacats" i ha exigit al socialista que deixe d'"anar de víctima". "Les víctimes són els espanyols de la seua mala gestió", ha amollat el parlamentari ultra.

També et pot interessar

stats