Sanitat xifra 167.083 les dones de 45 a 69 anys que el Botànic va deixar fora del cribratge de càncer de mama

El portaveu socialista de Sanitat en les Corts, Rafa Simó, respon i acusa el PP de "deixar 475.000 dones sense prova en els seus últims cinc anys de govern"

Prova de detecció de càncer de mama
Prova de detecció de càncer de mama / À Punt NTC

La Conselleria de Sanitat xifra en un total de 167.083 les dones d'entre 45 i 69 anys que el govern del Botànic va deixar fora de l'últim programa de cribratge de càncer de mama, el de 2022-2023. La xifra s'inclou en una resposta parlamentària del conseller de Sanitat, Marciano Gómez, amb relació als cribratges del càncer de mama realitzats a la Comunitat Valenciana. Segons han informat fonts de la Conselleria, es desprén de la inspecció que està duent a terme el departament sobre possibles irregularitats en la gestió d'estos programes en els últims anys de l'anterior Consell.

Gómez compareixerà el dilluns vinent a les Corts, a petició pròpia, per a donar compte del resultat d'esta inspecció que s'està ultimant. En concret, la inspecció conclou que, de les 846.958 dones que s'havien d'haver convidat a participar en el programa per estar en el rang d'edat de la població diana, només es van enviar 679.875 invitacions. Així, se n'haurien deixat fora 167.083 dones.

El conseller va informar el febrer passat de l'obertura d'una investigació per possibles irregularitats en els programes de cribratge de càncer de mama, de còlon i de cèrvix en els anys del govern del Botànic. D'esta manera, va apuntar que s'havia detectat possibles retards de fins a quatre anys en la primera citació a entre 150.000 i 200.000 dones, així com demores de dos anys per a realitzar les mamografies de seguiment.

Entre altres anomalies, també va apuntar "al retard" en la implantació del programa de prevenció de càncer de cèrvix, que es va incorporar el 2019 en la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut amb obligació d'instaurar-se en un màxim de cinc anys, però que el Botànic "va aprofitar al màxim els terminis sense desenvolupar eines bàsiques per a la posada en marxa" o "l'acumulació d'una borsa de proves diagnòstiques pendents" en el programa de càncer colorectal.

La Fiscalia Provincial de València va arxivar al març les diligències d'investigació preprocessal que va obrir arran de la denúncia presentada per l'Associació Defensor del Pacient sobre possibles irregularitats en els programes de cribratge de càncer de mama durant el passat govern del Botànic, ja que no va apreciar cap indici de delicte en els fets comunicats.

Segons la Fiscalia, la denúncia no contenia cap supòsit susceptible de ser qualificat penalment ni informava sobre cap indici d'esta naturalesa que justificara la intervenció del ministeri fiscal.

El PSPV acusa el PP de "deixar 475.000 dones sense prova"

Les crítiques han trobat una resposta per part del PSPV, també en forma de xifres. El portaveu socialista de Sanitat a les Corts, Rafa Simó, ha assenyalat que la conselleria que dirigeix Gómez "oculta informació" perquè amb "el PP es feien menys mamografies que amb el Botànic: van deixar a 475.000 dones sense prova en els seus últims cinc anys de govern". El diputat ha assegurat que "extrapolant les dades i seguint el criteri dels populars" s'haurien deixat de realitzar a una mitjana anual de 95.000 proves.

Així doncs, des del PSPV es considera "vergonyós" que el PP "frivolitze i polititze la lluita contra el càncer, que hauria de ser una causa comuna de tots, sense distinció de color polític".

També et pot interessar

stats