El vot de la població basca a l’estranger podria impossibilitar un govern del PNB i PSE

En el recompte del vot CERA, el Partit Socialista d'Euskadi es juga l’últim escó a Biscaia i Guipúscoa amb Sumar i Bildu, respectivament

Cartells electorals als carrers de Vitòria
Cartells electorals als carrers de Vitòria / Adrián Ruiz Hierro (Efe)

Tot i que els resultats provisionals apunten una nova majoria absoluta del Partit Nacionalista Basc i el PSE a Euskadi, divendres l'aritmètica del Parlament basc podria canviar.

Els  8.197 vots de la població resident permanentment a l'estranger (CERA) podrien fer perillar dos dels dotze escons socialistes i per tant la renovació del govern bipartit del PNB i PSE.

A Biscaia, Sumar s'ha quedat a només 783 sufragis d'arrabassar l'última acta de diputat als socialistes. De les 43.700 persones que consten en el cens CERA d'este territori històric, només 3.703 han exercit el dret al sufragi.

Pel que fa a Guipúscoa, és Bildu qui disputa l'últim escó al PSE, amb una distància de 1.360 vots. Unes 30.700 persones formen el cens CERA de la província, però han sigut 3.540 les que han votat.

Sembla poc probable que el Partit Socialista perda ambdós actes. En cas de fer-ho, però, la suma de socialistes i jeltzales es quedaria curta d'un escó per a la majoria absoluta de 38 i Bildu faria el sorpasso al PNB.

En les últimes eleccions autonòmiques basques, el vot CERA va fer que la coalició entre el PP i Ciutadans aconseguira l'últim escó de Bildu a Biscaia. La diferència era de només 108 vots.

Cal recordar també que els partits poden demanar la revisió d'actes, fet que interessa especialment en escenaris en què la diferència de sufragis entre les dos últimes formacions és molt ajustada.

També et pot interessar

stats