Cau una macrobanda que va estafar quasi un milió d'euros a Alacant amb el mètode del "fill apurat"

La Guàrdia Civil deté més de cent persones per tot Espanya que enganyaren almenys 238 persones perquè els enviaren diners simulant ser fills en dificultats

Així funciona l'estafa del "fill apurat" / Guàrdia Civil

Colp policial a una macrobanda d'estafadors que operava en diversos punts d'Espanya, també a la Comunitat Valenciana, utilitzant la tàctica del "fill apurat" per a demanar diners per WhatsApp. La Guàrdia Civil ha detingut 102 persones a les províncies d'Alacant, Barcelona, Girona, Granada, Madrid, Màlaga i València, acusades d'haver enganyat almenys 238 víctimes, a les quals sostragueren més de 850.000 euros. Segons han explicat en un comunicat difós este dimarts, els delinqüents es feien passar per un fill en dificultats que sol·licitava diners als interlocutors. D'esta manera, el grup aconseguia que els realitzaren transferències de milers d'euros.

L'operació policial s'ha batejat amb el nom Hiwaso i ha estat desenvolupada per la Guàrdia Civil d'Alacant, amb la col·laboració dels equips de delictes telemàtics i urbanístics. A través de la investigació, l'institut armat ha localitzat més de 500 comptes bancaris de diferents entitats emprades per l'entramat criminal per a transferir els diners procedents de les estafes. També s'han analitzat més de cent línies de telèfon que s'havien donat d'alta emprant identitats falses per a cometre el frau a través de missatgeria mòbil.

El cas va esclatar amb les primeres denúncies a finals del 2022 a la província d'Alacant. Les víctimes relataren als agents que els autors havien aconseguit estafar-los grans quantitats de diners fent-se passar per algun familiar que estava en una situació complicada, i per això li urgien diners de manera immediata. Les perquisicions policials han tret a la llum un entramat que presumptament va sostreure almenys 850.000 euros a 238 persones sols a la província d'Alacant. Les transferències realitzades pels perjudicats anaven des d'una única transferència de 800 euros fins a diverses de seguides per un total de 55.000 procedents de la mateixa víctima.

Els suposats delinqüents donaven instruccions clares i específiques per a facilitar l'enviament dels fons. Feien ús del mètode de transferència immediata, sense retorn, cosa que els permetia apoderar-se immediatament dels diners. La Guàrdia Civil ha verificat que blanquejaven els diners robats efectuant pagaments en tota mena de comerços i amb retirades d'efectiu en caixers automàtics.

El grup criminal operava distribuït per tota la geografia espanyola. L'operatiu, de fet, ha hagut de portar-se a terme en diverses fases atesa l'envergadura. En la primera —febrer del 2024— els agents detingueren 12 persones a Granada i 29 a Màlaga. Entre febrer i març, n'arrestaren dos a Alacant, tres a València i 13 a Madrid. A finals d'abril s'han completat els arrests, amb 35 persones a Barcelona i altres huit a Girona. L'organització estava formada per 74 homes i 28 dones amb edats compreses entre els 20 i 60 anys. Se'ls imputen els delictes d'estafa, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. Les diligències s'han traslladat al jutjat d'instrucció de Torrevella, encarregat de la causa.

Així és l'estafa del "fill apurat"

Exemple de xat entre un estafador i la víctima
Exemple de xat entre un estafador i la víctima / Guàrdia Civil

Este tipus de frau explota la confiança de les víctimes, a la qual manipulen per a aconseguir diners. Primer, estudien el perfil de les potencials persones perjudicades, que han de tindre com a factor comú un fill emancipat, estudiant fora o de viatge. Seguidament, contacten amb l'objectiu per una aplicació de missatgeria mòbil i suplanten la identitat del o la jove. Argumenten que tenen un problema amb el seu telèfon per a justificar el fet que el contacte no es fa des del número habitual.

Les converses comencen amb una salutació personal i creen una connexió emocional instantània, després de la qual traslladen la urgència amb missatges de desesperació per a provocar la reacció de protecció dels progenitors. Captada l'atenció i establida la confiança, els relaten que es troben en un problema sobrevingut que han de resoldre immediatament i per al qual necessiten un pagament en eixe mateix moment, però no poden accedir al compte bancari. És per este motiu que necessiten que la víctima realitze una transferència urgent al número de compte que els falsos descendents els faciliten. És tal el poder de convicció dels estafadors que en la majoria d'ocasions aconsegueixen que el perjudicat els envie transferències contínues de grans quantitats de diners.

També et pot interessar

stats