La Comunitat Valenciana viu el quart agost més càlid des del 1950

La temperatura mitjana ha sigut de 25,8 °C, mentre que ha plogut 19,4 l/m² de mitjana

Una jove es refresca en una font
Una jove es refresca en una font / Salas (EFE)

L'agost d’enguany s'ha convertit en el quart més càlid a la Comunitat Valenciana des del 1950, per darrere del mateix mes del 2022, 2023 i 2012, que va ser el més càlid en el territori, segons es desprén del resum climàtic del mes.

La temperatura mitjana, 25,8 °C, ha sigut 1,4 °C superior a la de la climatologia de referència (24,4), mentre que la precipitació acumulada ha sigut 19,4 l/m², que és un 14% inferior al valor de la mitjana climàtica del període 1991-2020 (22,7 l/m²).

Encara que no hi ha hagut un gran pic càlid durant el mes ni un episodi de vent de ponent, les temperatures van estar de manera persistent per damunt dels valors normals, excepte el breu període dels dies 14 i 15, tal com es concreta en el mateix informe.

També el mes va destacar per la humitat elevada. Gran part de les estacions meteorològiques de la xarxa d’Aemet que mesuren humitat, tant del litoral com de l'interior, han registrat un agost amb la humitat absoluta més alta de les seues sèries i la segona més alta computant cada mes de l'any, després de juliol del 2023.

Les precipitacions van tindre una distribució molt irregular i les més importants es van registrar en forma de tempesta els dies 13 i 14. Molt adverses van ser també les tempestes del dia 2, quan es va produir un tornado al Toro i intenses granissades a l'interior sud de Castelló que van deixar graníssol gran en zones dels termes municipals d'Altura, Aranyel, Cirat, Cortes d'Arenós, Xèrica, Montanejos, la Pobla d'Arenós i Viver.

Amb les dades d'agost, ja han transcorregut onze mesos de l'any hidrològic 2023-2024 i el dèficit pluviomètric és del 55%, amb el que este any hidrològic és provisionalment el segon més sec la sèrie, encara que amb una quantitat similar a la de l'any hidrològic 2013-2014, que és el més sec. 

També et pot interessar

stats