Francisco Galvañ (Creu Roja): "Podríem tindre una legislació autonòmica que marcara els elements mínims que ha d'haver-hi en una platja"

"Des de l'1 de juny, hi ha hagut 40 ofegats a les platges, una xifra molt elevada", ha destacat el president provincial de l'organisme a Alacant

Francisco Galvañ, president provincial de la Creu Roja a Alacant / À Punt NTC

El president de la Creu Roja a la província d'Alacant, Francisco Galvañ, ha demanat una legislació autonòmica de gestió de les platges a la Comunitat Valenciana perquè no recaiga tot el pes en els ajuntaments. "Podria haver-hi una legislació autonòmica que marcara els elements mínims que ha d'haver-hi en una platja, com el nombre de socorristes, perquè la gestió no depenguera únicament dels ajuntaments".

Així s'ha expressat el president provincial de la Creu Roja a Les notícies del matí d'À Punt, on ha fet balanç de la xifra d'ofegaments de l'estiu. "Des de l'1 de juny, hi ha hagut 40 ofegats a les platges, una xifra molt elevada", ha comentat Galvañ. La Creu Roja dona servei a 29 platges de la Comunitat Valenciana, dos d'elles a Alacant: concretament, a Xàbia (Marina Alta) i a Guardamar del Segura (Baix Segura).

Segons Galvañ, la població ha fet ús de les platges abans que el servei de socorrisme estiguera present a moltes localitats. "Hem detectat que hi ha un increment molt important de gent que ha anat a la platja abans de les dates que els ajuntaments activen el servei de socorrisme. S'han produït moltes morts abans de tindre persones prestant servei", ha assenyalat el president provincial, que ha destacat l'alta afluència a les platges durant el mes de juny.

"Tenim una xifra molt elevada d'ofegaments, per això demanem a les poblacions que seguisquen les recomanacions" de la Creu Roja. "Els ajuntaments marquen el calendari de les platges. Són ells qui haurien d'entendre quan és necessari que estiga disponible el servei de socorrisme", ha destacat.

Les últimes morts per ofegament de l'estiu es van produir esta setmana a Dénia (Marina Alta) i a Port Saplatja (Horta Nord).

Atenció als col·lectius vulnerables

La Creu Roja també assisteix a col·lectius vulnerables de tota la Comunitat Valenciana. Segons Galvañ, el perfil d'estes persones "no ha canviat" en els últims anys. "Ens centrem en les persones que no tenen recursos econòmics suficients per a fer front a la subsistència i en les persones majors que viuen soles", sobretot, durant les onades de calor.

"Des de juny, hem fet 20.000 trucades a persones que viuen soles, no només per a donar-los indicacions del que han de fer durant les altes temperatures, sinó per a detectar casos de pobresa energètica". "Hi ha persones majors que ni tan sols tenen la possibilitat de tenir un ventilador a casa", ha lamentat Galvañ.

Les persones sense sostre representen un altre col·lectiu de risc durant les onades de calor. "Els fem entrega d'aigua, begudes isotòniques o repel·lent de mosquits", ha indicat.

El president provincial de la Creu Roja també ha parlat sobre la situació que viuen les persones migrants que arriben al litoral valencià. "Cada vegada venen més dones i més xiquets sense pares. Hi arriben amb una situació personal molt complicada", ha lamentat.

Galvañ ha demanat el suport de la població a la tasca, ja que la Creu Roja voldria "arribar a més persones". "La feina que fem és gràcies als voluntaris. Només a la província d'Alacant hi ha 8.000 voluntaris" que van "atendre 120.000 persones l'any passat".

També et pot interessar

stats