El jutjat de Castelló paralitza la venda de Marie Claire per l'oposició de Fogasa

L'oferta de l'empresa hispanopolonesa Koltex - For Men SA exclou els terrenys on es troben la planta de gas i les basses de tractament d'aigües, "imprescindibles per al funcionament de l'empresa"

El jutjat de Castelló paralitza la venda de Marie Claire per l'oposició de Fogasa / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
25 de juny 2024 - 16:26 Actualitzat: 25 de juny 2024 - 21:37

La titular del jutjat mercantil número 1 de Castelló ha dictat un acte en què no autoritza la venda de la unitat productiva de l'empresa en concurs Marie Claire a la mercantil For Men SA, davant de la negativa del Fons de Garantia Salarial (Fogasa) i l'exclusió en esta oferta de la compra d'instal·lacions imprescindibles per al funcionament de la fàbrica.

L'acte recull l'anàlisi de les dos propostes presentades en els últims mesos per a l'adquisició de la unitat productiva d'esta fàbrica: per una banda, la d'una persona física que explota entre altres la marca de calcetins Ferrys i l'articulada en nom de For Men SA i Koltex Plasctic Systems SRL. Respecte a la primera, la justícia l'ha descartat perquè "pretén l'adquisició indiscriminada de maquinària, part d'ella afecta privilegi especial i el final de la qual es desconeix". A més, l'Institut Valencià de Finances (IVF), al qual assisteix el dret de veto segons l'article 214 de la llei concursal, tampoc ha prestat el seu consentiment a la transmissió i l'oferta no garanteix "la continuïtat de l'activitat empresarial" a Vilafranca, segons indica el TSJCV en un comunicat. De fet, només assumeix la successió laboral de dotze treballadors sense determinar, "mentre que els altres 65 queden a la sort de l'evolució del negoci, sense plans ni concreció", tal com denuncia la jutgessa en l'escrit.

Pel que fa a l'empresa hispanopolonesa Koltex - For Men SA, està inactiva des del 1996, encara que mai s'ha extingit i la seua oferta s'entén només a la maquinària que es troba afectada per la garantia al pagament de crèdit amb privilegi especial de l'IVF. La finca exclosa de l'oferta de Koltex - For Men SA alberga la planta de gas i les basses de tractament d'aigües, "imprescindibles per al funcionament de l'empresa".

En este cas, l'oferta afecta la maquinària amb garantia constituïda a favor de Fogasa, que té reconegut un crèdit amb privilegi especial a favor de Marie Claire per un import d'1.310.003 euros, amb origen en un conveni de recuperació amb pagament ajornat, garantit per mitjà d'una hipoteca. Es dona la circumstància que Fogasa compta amb dret de veto com a creditor privilegiat, i s'ha oposat a la transmissió dels immobles si no obté l'import garantit en eixa hipoteca.

Precisament, este dilluns havien anunciat que ampliaven l'ERTO un mes per als treballadors que quedaven a Vilafranca (Ports).

La resolució s'ha notificat este dimarts i no és ferma, de manera que encara es pot recórrer contra ella en reposició en el termini de cinc dies davant del jutjat.

Montes lamenta perdre la inversió feta i "tots els llocs de treball"

La consellera d'Indústria, Núria Montes, s'ha mostrat "sorpresa" pel veto de Fogasa, però ha demanat prudència davant del termini de cinc dies per apel·lar contra la decisió o "per si Fogasa fera marxa arrere i permetera, finalment, esta compravenda". Segons ha valorat, "l'empresa For Men tenia l'aire de donar continuïtat a la producció" de Marie Claire. Montes també ha recordat que el Consell no ha presentat al·legacions a esta segona operació, que "el Botànic va injectar 24 milions d'euros a l'empresa" i que "des del 2015 s'han executat més de 600 acomiadaments, 200 d'ells després de rebre els últims dotze milions". La consellera ha lamentat que "finalment no només perdrem 24 milions d'euros, sinó que perdrem tots els llocs de treball lligats a este procés productiu, tant important per a una zona com la de Vilafranca". 

El PSPV acusa el Consell de “deixar caure” Marie Claire

Per la seua banda, la portaveu adjunta del PSPV-PSOE a les Corts, María José Salvador, ha acusat el Consell de “deixar caure” la companyia i ha criticat que, els últims dotze mesos, la consellera Montes “no ha fet res per a aportar una solució a la greu crisi de l'empresa”. Així, la diputada socialista ha retret a l'actual govern integrat pel PP i Vox que, en lloc “d’arromangar-se i treballar per a buscar un inversor solvent que garantira la viabilitat d'una companyia essencial per a la comarca”, ha “preferit asseure's a esperar veure com moria” la companyia.

En este sentit, ha reivindicat que l’anterior govern del Botànic va fer “tots els possibles per a aconseguir la viabilitat de l'empresa malgrat la greu situació financera”. A més, ha censurat que Montes ha “optat per tirar la culpa a uns altres”, quan, al seu judici, “en realitat, el que ha fet és aplicar la seua política industrial”. 

UGT sobre la decisió del jutjat: "És una maçada per als treballadors"

Per a la representació dels treballadors, es tracta d'una mala notícia. El secretari general d'UGT FICA comarques de Castelló, Antonio Durán, ha deixat clar que la decisió del jutjat suposa una "maçada" per a la plantilla, després del seu esforç "ampliant l'ERTO un mes". El representant sindical ha assegurat que la decisió de jutjat caurà com "aigua freda" i ha assenyalat que tot apunta que l'oferta real de l'empresa For Men SA per a comprar Marie Claire "dista molt" del que se'ls havia dit.

El representant sindical considera que Marie Claire "està abocada a la liquidació" perquè, encara que hi haja un termini per a recórrer, "l'ERTO s'ha prolongat fins al 31 de juliol i la resolució del recurs no serà en un mes". Duran tampoc ha volgut aventurar si els treballadors estarien disposats a aprovar una altra nova ampliació de l'expedient. Així mateix, ha assenyalat que si el jutjat no ha aprovat la venda, no sap "què podria passar perquè canvie de criteri".

També et pot interessar

stats