L'incendi de Benasau afecta ja més de 320 hectàrees amb un ull posat en la meteorologia: "És un polvorí, no podem confiar-nos"

L'extinció avança "favorablement" per terra i aire, però es manté evacuat el veïnat de Penàguila per la proximitat del foc i es tem que la meteorologia empitjore de vesprada

Vista de la localitat de Penàguila, evacuada preventivament, este dimecres
Vista de la localitat de Penàguila, evacuada preventivament, este dimecres / Morell (EFE)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
31 de juliol 2024 - 08:29 Actualitzat: 31 de juliol 2024 - 14:54

L'incendi forestal iniciat a Benasau, al Comtat, continua actiu este dimecres i cremant massa forestal i camps de cultius, però l'extinció evoluciona "favorablement", segons han informat a primera hora de la jornada Emergències de la Generalitat i el Consorci Provincial de Bombers d'Alacant. Un contingent format per mitjans aeris i terrestres continua desplegat a la zona per a intentar sufocar les flames, i a pesar que la meteorologia este matí acompanya, no es preveu donar per estabilitzat encara el foc perquè s'espera que les condicions empitjoren de cara a la vesprada, han precisat els bombers.

Evolució de l'incendi de Benasau
Evolució de l'incendi de Benasau / Miguel Ángel Reino

El primer balanç sobre el terreny xifra en 320 hectàrees la superfície cremada al llarg de quinze quilòmetres, tal com ha avançat primer la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, i ha confirmat després el director general d'Emergències i Extinció d'Incendis, Alberto Martín. Ambdós s'han apropat al centre de comandament avançat instal·lat a Benasau, junt amb la consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, per a seguir de prop l'actuació dels cossos d'emergències.

Els bombers han elevat la xifra a 327 hectàrees. En tot cas, puntualitzen les autoritats, el perímetre afectat "no és excessivament gran", però es localitza en una orografia complicada perquè es tracta d'un barranc, entorn del riu de Penàguila abans de confluir amb el Serpis. De moment el foc ha devorat un habitatge, però estava abandonat, ha afegit Martín.

Mentrestant, el veïnat de Penàguila continua desallotjat com a mesura preventiva per la proximitat de les flames. Este municipi té empadronats 173 habitants, però en estiu la població augmenta a unes 800 persones. A més, la Guàrdia Civil de Trànsit manté tallades dos carreteres en la zona, la CV-781 i la CV-785.

Situació "favorable", però no solucionada

Tal com ha remarcat Alberto Martín des del centre de comandament avançat a Benasau, l'evolució ara mateix és positiva, però el dispositiu no es confia perquè de cara a la vesprada empitjoraran les condicions i això podria dificultar les tasques. "Ara la situació torna a ser favorable, però ni de bon tros podem dir que està solucionat", ha dit. Un canvi de direcció en el vent, per exemple, podria revifar les flames de sobte: "Açò és un polvorí, en qualsevol moment es pot complicar l'extinció. No podem confiar-nos", ha afegit el directiu. En la mateixa línia s'ha pronunciat la consellera Pradas, que ha dit que les pròximes hores seran "clau" i que es mantindran desplegats tots els mitjans possibles per a controlar les flames "tan prompte com es puga".

L’avís per este incendi, que al principi es va catalogar com de vegetació, va entrar al voltant de les 15:00 hores d'este dimarts. Les flames començaren a uns 500 metres de la depuradora de Benasau, ubicada al llogaret d'Ares, i les primeres hipòtesis apuntaven unes espurnes d'una radial amb què treballaven uns operaris com a possible origen, segons ha avançat l'alcalde de Penàguila, Salvador Catalá, en declaracions a Les notícies del matí. Un extrem que ha confirmat ja la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana. En declaracions a À Punt, Bernabé ha explicat que les autoritats ja han identificat les persones que manipulaven la radial causant del foc per a tallar una malla, i ara s'investiga si va ser una imprudència o un accident. La Guàrdia Civil els prendrà demà declaració.

Més d'un centenar d'efectius desplegats

A l'epicentre del foc es va mobilitzar ràpidament un operatiu amb vora una desena de mitjans aeris i diverses dotacions terrestres. L'estat sec de la vegetació, les condicions meteorològiques amb ratxes de vent entre 30 i 40 quilòmetres per hora, temperatures de 35 graus durant la vesprada i una humitat relativa del 15% o fins i tot menys, dificultaren les labors d'estabilització del foc. La columna de fum era visible des de tota la comarca.

El vent canviant, de fet, va afavorir-ne la propagació i les flames van avançar ràpidament per una zona de pins en direcció a Penàguila, de manera que el centre de comandament avançat va decidir desallotjar el municipi per precaució. El veïnat ha hagut de passar la nit fora de casa i encara no podrà tornar este matí. Emergències ha informat que la Creu Roja ha habilitat dos albergs, a Benifallim i Cocentaina, per a allotjar els afectats, molts dels quals han optat també per acudir a cases de familiars i amics. El Servei de l'112 ha informat que des que van tindre constància de l'incendi van atendre més de 160 telefonades relacionades amb este assumpte.

A última hora d'ahir, la Generalitat va sol·licitar la intervenció dels soldats de la Unitat Militar d'Emergències (UME) per a sumar-se a les tasques d'extinció, mentre el Centre de Coordinació d'Emergències declarava la situació 2 del Pla Especial Enfront del Risc d'Incendis Forestals (PEIF), que es declara quan un incendi pot afectar greument la població i béns de naturalesa no forestal.

Durant la nit les tasques han avançat i s'ha pogut detindre el front de flama en el barranc del riu de Penàguila, han explicat els bombers d'Alacant, gràcies a les condicions meteorològiques favorables. Tot i això, el dispositiu no es relaxa perquè s'espera que la situació empitjore de cara a la vesprada. A la zona treballen ja tres mitjans aeris fent les primeres descàrregues d'aigua, i s'ampliaran a set durant el matí. A més, hi ha desplegats un total de 135 efectius terrestres, repartits en quinze dotacions del Consorci de Bombers d'Alacant, huit unitats dels bombers forestals de la Generalitat i quaranta efectius de l'UME.

L'incendi de Biar, controlat

Els esforços dels bombers van haver de repartir-se per a lluitar contra un segon foc declarat a la comarca veïna de l'Alt Vinalopó, al paratge de l'ermita de la Mare de Déu de Gràcia —terme municipal de Biar. Les flames, que van obligar a evacuar preventivament algunes vivendes properes, s'han donat per controlades a les 22:30 hores d'este dimarts, han detallat des del consorci provincial.

També et pot interessar

stats