Dos marxes recorren València amb motiu de l’Orgull LGTBIQ+

A Elx i Alcoi també s’han convocat concentracions per a reivindicar la diversitat sexoafectiva i de gènere

Recorreguts de les manifestacions de l’Orgull a València
Recorreguts de les dos manifestacions de l’Orgull a València / Miguel Ángel Reino

Este 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+, es compleixen 55 anys des que els disturbis de Stonewall, a Nova York, van marcar un punt d'inflexió en la lluita per l'alliberament de les persones amb una orientació sexoafectiva i/o identitat de gènere fora de la norma primer als Estats Units i, després, a la resta del món.

Enguany l'avantsala d'esta data ha estat marcada pel conflicte entre col·lectius LGTBIQ+ com Lambda i els nous governs tant a la Generalitat com als consistoris. Així, este divendres no se celebrarà la tradicional festa a la plaça de l'Ajuntament de València després de les denúncies d'"ingerències" per part de les entitats organitzadores.

La Federació Estatal LGTBI+ (FELGTBI+) va publicar el passat maig un informe, amb motiu del Dia contra la LGTBI-fòbia, en què alertava que les persones LGTBIQ+ han patit 57.000 agressions físiques o sexuals en els últims cinc anys i un 40% ha sigut víctima d'algun delicte d'odi en este període de temps. La xifra dista molt de les dades oficials del Ministeri de l'Interior, fet que la federació explica per la infradetecció i el baix volum de denúncies presentades.

"Pels nostres drets, Orgull i resistència"

Al Cap i Casal, dos marxes reivindicatives recorreran la ciutat a partir de les 19:30 hores. Des del pont de l'Exposició eixirà l'organitzada per Lambda, que enguany té com a lema "Pels nostres drets, Orgull i resistència". El recorregut finalitzarà a la plaça de l'Ajuntament al voltant de les 21:00 hores, on es llegirà un manifest i hi haurà una concentració en protesta de "les retallades de drets LGTBI+ per part dels governs del Partit Popular".

Enguany el cartell el protagonitzen rajoles roges, en referència a la que suposadament es va llançar contra la policia durant els disturbis de Stonewall. L'autor n'és Carlos Sendra de la Calle, alumne de tercer curs de Disseny Gràfic que va guanyar el concurs de l'Escola d'Art Superior de Disseny (EASD) de València. Des de l'organització han animat les persones assistents a fer-se samarretes amb el disseny, i també amb un altre en què es relaciona el PP amb la pràctica de "llavat d'imatge rosa" o pinkwashing. És a dir, fer servir el col·lectiu LGTBI per a "blanquejar" la seua imatge. 

Samarreta amb el missatge "No Ppinkwashing"
Samarreta amb el missatge "No Ppinkwashing" / Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar

L'Orgull Crític aposta per un tram silenciós

L'Orgull Crític torna a eixir als carrers de València en contraposició al que consideren "activisme LGTBI oficial", al qual acusa d'aprofitar-se d'esta lluita "per a fer negocis i aconseguir favoritismes institucionals". La marxa s'inicia al CIE de Sapadors a les 19:30 hores, com ha fet des del 2018, per a posar el focus en la "doble discriminació de les persones queer migrants". Acabarà a la plaça de la Mare de Déu, a on es llegiran diversos manifests.

Enguany, com a novetat, el tram que va del CIE a la plaça de bous serà silenciós, sense càntics, megàfons, batucades o música alta. Així, es vol denunciar la falta d'espais segurs per a les persones neurodivergents. Entre les problemàtiques que afecten la població LGTBIQ+ mundial, s'ha posat l'accent en el "pinkwashing i l'apartheid israelià" i les dificultats d'accés a la vivenda.

Reivindicacions per tot el territori

Divendres s'han convocat tota mena d'accions reivindicatives organitzades per associacions i institucions. A Elx (Baix Vinalopó) Dimove anima la població a participar en una concentració a la plaça de Baix a partir de les 20:00 hores en què es llegirà un manifest per a reclamar que "no es buiden de contingut les lleis trans i LGTBI", entre d'altres punts. LGTBI Mariola, per part seua, ha convocat una concentració a la plaça de l'Ajuntament d'Alcoi per a "plantar cara a l'odi" i reivindicar l'antifeixisme. Posteriorment, hi haurà una revetlla Comboi Cuir.

El que abans era una única data reivindicativa acotada al dia 28, a poc a poc ha anat expandint-se amb programacions d'actes que s'allarguen durant setmanes i estan convertint juny en el "mes de l'Orgull". A Castelló de la Plana els carrers es van omplir de colors sota el lema "Educació, drets i pau: l'Orgull que transforma" fa dos setmanes i a Alacant ho faran el pròxim 20 de juliol.

També et pot interessar

stats