Nou rècord de trasplantaments a Espanya: fins a 48 en només un dia

En concret, 25 trasplantaments van ser renals, onze hepàtics, set pulmonars, tres cardíacs i dos de pàncrees

L'Hospital La Fe de València ha realitzat de manera simultània tres trasplantaments bipulmonars
L'Hospital La Fe de València ha realitzat de manera simultània tres trasplantaments bipulmonars / GVA

L'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) ha informat que dimecres passat es van fer un total de 48 trasplantaments d'òrgans a Espanya, fet que suposa un nou rècord a l’Estat. En concret, dèsset famílies van dir sí a la donació d'òrgans en el moment en el qual van perdre a un ser estimat. Aquell mateix dia, altres dues persones van donar un òrgan en vida. En total, en 24 hores, dènou persones van donar l'oportunitat de salvar o millorar la qualitat de les seues vides a 48 pacients, gràcies a la donació d'òrgans.

"Aquesta activitat ha sigut fruit d'una gran faena en equip i de l'esforç de centenars de professionals i organismes coordinats al mil·límetre per l'ONT, perquè el valuós gest de la donació es transforme en la realitat del trasplantament", ha informat l'organització en un comunicat.

En concret, 29 hospitals d'onze comunitats autònomes es van involucrar en aquest nou rècord de trasplantament. Dels 48 trasplantaments efectuats, vint-i-cinc van ser renals, onze hepàtics, set pulmonars, tres cardíacs i dos de pàncrees. A més, un dels trasplantaments va ser fet en un pacient en urgència zero; és a dir, un pacient en situació crítica, amb risc imminent de defunció si el trasplantament no es fa a temps.

Entre les persones trasplantades es trobaven tres xiquets i un pacient inclòs en el Pla Nacional d'Accés al Trasplantament de pacients Hiperimmunitzats de l'ONT, "pacients amb enormes dificultats per a trasplantar-se per les seues característiques immunològiques", indiquen des de l'organització.

Per al transport d'òrgans i equips de trasplantament, va ser precisa la mobilització de sis avions privats i la col·laboració de dos vols comercials, d'Ibèria i Vueling, amb la implicació dels aeroports de la Corunya, Barcelona, Còrdova, Madrid, Santiago de Compostel·la, Sevilla, València, Valladolid, i Vitòria.

El 2023, a Espanya es van fer 5.863 trasplantaments d'òrgans, la qual cosa suposa una taxa de 122,1 trasplantaments per milió de població. Això va ser possible gràcies a les 2.346 persones que van donar els seus òrgans després de morir, la qual cosa situa la taxa de donació en 48,9 donants per milió de població, i a les 437 persones que van donar un òrgan en vida. Espanya manté el lideratge mundial en donació d'òrgans des de fa més de tres dècades.

Les comunitats autònomes implicades en l'activitat de donació i trasplantament el 17 d'abril van ser: Andalusia, Cantàbria, Canàries, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia, Madrid, País Basc i Principat d'Astúries.

També et pot interessar

stats