Una línia de tempestes amb vent i graníssol sacseja tota la Comunitat Valenciana

 L’interior nord i sud de València estan en avís taronja, amb precipitacions localment fortes que han superat els 50 l/m² 

Pluges intenses a Alfafara, a la comarca del Comtat / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de juny 2024 - 15:15 Actualitzat: 12 de juny 2024 - 22:18

El pas d'una tempesta de gran intensitat ha deixat precipitacions en forma de graníssol i vora 50 l/m² en una hora al sud de la província de València, concretament a les comarques de la Canal de Navarrés i la Vall de Cofrents-Aiora, on està actiu l'avís taronja. Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), la línia de tempestes "bastant activa", amb graníssol i una intensitat molt forta de precipitació, es mou cap al sud-est i està penetrant a la província d'Alacant.

A causa de l’episodi de fortes pluges, un tren de mitjana distància entre València i Albacete ha xocat contra un arbre que estava a la via i ha descarrilat a Almansa. El Centre de Coordinació d’Emergències ha informat que hi ha tres persones ferides, cap de gravetat. Fins al lloc s’han mobilitzat quatre dotacions del Consorci Provincial de Bombers d’Alacant (que finalment no han hagut d'intervindre) i recursos sanitaris de Castella-la Manxa i dues SVB.

A més, la Direcció General de Trànsit ha informat que s’ha tallat des de les 15:00 hores fins a les 16:15 l’A-31 al seu pas per La Encina. La pluja ha inundat els dos sentits de la carretera, però ja s’ha reobert el carril esquerre de cada via. També hi ha hagut trànsit lent en els accessos a la ciutat de València, com la V-30 o l’A-3. 

Algunes de les zones afectades són la Canal de Navarrés i el sud de la Vall de Cofrents-Aiora, i segons dades del Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica (SAIH), de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), en només una hora les tempestes han deixat 48,2 l/m² a Teresa de Cofrents.

També hi ha hagut acumulats en una hora de 21,4 l/m² a Xera; 20,8 a l/m² Cortes de Pallars; 20,6 l/m² a Setaigües; 15,4 l/m² a Vallada; 14,2 l/m² a Riba-roja; o 7,8 l/m² a Bugarra, tots a la província de València. Segons l'Aemet, també ha plogut amb intensitat a l'aeroport de València, on la visibilitat horitzontal s'ha reduït a tres quilòmetres.

L'Agència Estatal de Meteorologia ha activat a les 12:00 hores l'avís taronja a l'interior nord i sud de la província de València per tempestes que podrien anar acompanyades de graníssol. A la resta de la Comunitat Valenciana, excepte el litoral de Castelló i el seu interior nord, l'Aemet ha establit l'avís groc per tempestes que podrien deixar fins a 20 l/m² en una hora.

Juny ja és el mes més humit de l'actual any hidrològic 

El mes de juny ja és el mes més humit de l'actual any hidrològic, gràcies a les pluges que han caigut al llarg de la Comunitat Valenciana durant este dimecres, amb prop de 60 litres per metre quadrat (l/m²) en localitats com Xàbia, la Vall de Laguar o Teresa de Cofrents.

De fet, a Xàbia (58,8 l/m²) ha plogut hui “quasi tant en una hora com en els huit mesos anteriors”, segons ha detallat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que ha indicat que, amb les pluges d'esta jornada, juny ha adquirit un caràcter “molt humit”.

També et pot interessar

stats