València estrena nous radars sorpresa: rotaran de manera aleatòria

S'instal·laran en les avingudes dels Germans Machado, Antoni Ferrandis, Fernando Abril, dels Tarongers i Mestre Rodrigo i al Camí Nou de Picanya

Radar en una imatge d'arxiu
Radar en una imatge d'arxiu / Europa Press

L'Ajuntament de València instal·larà en els pròxims tres mesos nous radars a rondes, avingudes i accessos a la ciutat per a evitar excessos de velocitat i atropellaments, segons ha explicat este dijous. El consistori invertirà 247.000 euros en la compra d'uns aparells l'objectiu dels quals serà més dissuasiu que recaptatori, asseguren fonts municipals.

L'objectiu de la mesura és que servisca per a impedir altes velocitats a diferents vies de la ciutat àmplies i de diversos carrils, segons ha explicat hui el regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Jesús Carbonell.

Les ubicacions dels radars les han decidides la Policia Local i l'àrea de Mobilitat en ser punts de més sinistralitat i on els conductors circulen a més velocitat.

Les ubicacions dels nous radars

  • Avinguda dels Germans Machado en l'encreuament amb Vicent Canet (sentit d'entrada).
  • Avinguda d'Antoni Ferrandis en l'encreuament amb Pou Aparisi
  • Camí Nou de Picanya a l'altura del número 49
  • Avinguda de Fernando Abril Martorell amb Malilla
  • Avinguda dels Tarongers a l'altura del número 8
  • Avinguda del Mestre Rodrigo a l'altura del número 84

“Són vies on en la majoria dels trams la velocitat no pot excedir dels 50 km/h, però on moltes vegades se circula a més velocitats. Amb esta mesura volem dissuadir els conductors que córreguen al volant i així evitar atropellaments i accidents”, segons Carbonell.

Alguns aniran girant perquè ningú sàpia on estan

"La mesura no té una finalitat recaptatòria, sinó dissuasiva, ja que hi haurà més cabines de pal buides que amb radar, però els conductors no sabran en quina d'elles es troba el radar que anirà girant en els diferents emplaçaments", ha afegit l'edil. "No volem multar, sinó que volem conscienciar els conductors amb el compliment de les velocitats".

La Policia Local ja ha adquirit dos cinemòmetres efecte Doppler multicarril amb captació d'imatges i sis cabines fixes de pal, de manera que els cinemòmetres podran canviar d'ubicació.

Què és l'efecte Doppler en els radars?

L'efecte Doppler defineix els canvis de freqüència entre ones sonores segons el receptor d'eixes ones i la font que les emet s'allunya o s'acosta. Christian Andreas Doppler, físic i matemàtic austríac, va ser el primer a proposar de manera teòrica este efecte.

Este principi permet que el radar identifique de manera precisa a quina velocitat es mou un vehicle. Així, el radar dispara un feix a un blanc mòbil, que s'acosten o allunyen de l'aparell. Cada ona disparada tarda més o menys temps a arribar al vehicle i la diferència de temps permet calcular a quina velocitat es mou l'automòbil.

La velocitat que registren la comparen amb el límit de la carretera i llavors, si se sobrepassa, fan la corresponent fotografia del vehicle infractor.

També et pot interessar

stats