València lidera una investigació mundial sobre aplicació de la IA en la lluita contra el càncer

El centre de València és la seu a Espanya d'esta iniciativa, que constitueix la primera pedra del futur Consorci Digital Europeu de Salut, que compta amb la participació de 21 centres clínics de 12 països

L'alcaldessa de València amb els impulsors del projecte / X: @mjosecatala

València lidera la investigació mundial sobre aplicació d'intel·ligència artificial (IA) en la lluita contra el càncer amb la posada en marxa de la Iniciativa Europea d'Obtenció d'Imatges Oncològiques.

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha participat este dijous en la presentació d'esta infraestructura pionera, amb seu a La Farinera, i que és l'emblema del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer que fa un gir de 180 graus en la investigació contra la malaltia.

El centre de València és la seu a Espanya d'esta iniciativa, que constitueix la primera pedra del futur Consorci Digital Europeu de Salut, en el marc del programa digital (18 MIO EU co-funding) que compta amb la participació de 21 llocs clínics de 12 països.

L'objectiu és aprofitar al màxim el potencial de les dades i les tecnologies digitals com la intel·ligència artificial (IA) o la informàtica d'alt rendiment per a combatre el càncer.

La iniciativa mostrarà com es pot accedir, utilitzar i posar en comú les imatges mèdiques i dades clíniques vinculades, que siguen fàcilment accessibles per als metges, investigadors i innovadors europeus, d'acord amb l'estratègia europea de dades i en suport dels objectius de l'Espai Europeu de Dades Sanitàries.

El Silicon Valley de la imatge mèdica

María José Catalá s'ha mostrat satisfeta pel desenvolupament a València d'esta estratègia que, ha assegurat, "representa un gir de 360 graus en la investigació contra el càncer" i ha sostingut que "no hi ha cap altra infraestructura destinada al càncer d'estes característiques en tot el món. És el Silicon Valley de la imatge mèdica".

En la iniciativa participen 76 socis de 14 països amb 21 hospitals ja compromesos, a més de 40 nous hospitals en llista d'espera. Hi ha més de 160 grups interessats, incloses institucions, universitats, pimes i empreses del mercat de programari d'IA i nombroses societats professionals d'oncologia, urologia i neurologia, per a explorar com la imatge mèdica i la intel·ligència artificial poden ser utilitzades per a millorar l'estratificació, diagnòstic i classificació dels seus pacients.

Compta a més amb el suport de companyies farmacèutiques disposades a utilitzar estes eines per a assajos clínics més efectius, així com amb la mateixa Fundació Imaging, que lidera el primer ecosistema per a avançar en el desenvolupament de la imatge mèdica i la IA per a donar resposta a una medicina de precisió i personalitzada.

Catalá ha assegurat durant la seua intervenció que esta iniciativa permetrà anticipar-se a molts tipus de càncers que actualment es diagnostiquen tard en la seua progressió, i aplicar tractaments més precisos des de fases inicials abans, fins i tot, que la malaltia es manifeste.

També et pot interessar

stats