El veïnat de Penàguila, vetlant: "La vesprada ha sigut horrible"

La intensitat de les flames i el fum van obligar a desallotjar este municipi, que ha hagut de buscar refugi en els pobles del costat.

Un veí contempla
El foc ha passat molt a prop de les cases dels veïns / À Punt NTC

L'incendi originat dimarts al llogaret d'Ares (Benasau) per les espurnes d'una radial prop de la depuradora trencava la calma estival de moltes famílies que passaven estos dies a Penàguila. L'alerta pel foc en la població veïna de Benasau va començar a escampar-se passades les tres, i a mitjan vesprada la Guàrdia Civil va arribar de sobte per a començar a desallotjar preventivament el veïnat per la proximitat de les flames. "Estava en la faena i la meua dona a casa. Quan van vindre a evacuar-nos vam haver d'agafar ràpidament els trastos i fugir" relata a À Punt José Vicente Santamaria, veí de Penàguila.

La intensitat de les flames i el fum dens feia perillar la salut del veïnat de Penàguila i Alcoleja, els pobles més pròxims a l'epicentre del foc. A Penàguila hi ha censats poc més d'un centenar de veïns, però a l'estiu la població augmenta a uns 800. Tots han hagut de dormir fora de casa, en una nit que s'ha fet llarga i que s'ha viscut amb molta preocupació i angoixa: "La vesprada ha sigut horrible i la nit no sabem on estarem" comenta José Vicente.

Molts dels desallotjats són persones majors i alguns no podien ni recollir la medicació més urgent. La majoria de veïns han optat per refugiar-se en cases de familiars i amics repartides per pobles del Comtat i l'Alcoià. A Benifallim i Cocentaina, a més, la Creu Roja ha habilitat dos albergs provisionals per a allotjar les persones que ho necessitaren. També Benimassot ha obert les portes als afectats per a posar el seu granet d'arena.

Tots els pobles, bolcats per la causa. En qüestió d'un parell d'hores va organitzar-se l'atenció a la població evacuada: comprant provisions com ara companatge o aigua per a oferir alguna cosa de menjar als convidats. "Hem estat mà a mà tot el poble fent entrepans. Nosaltres acollim, a qui siga, volem ajudar perquè el foc està ací al costat. Són ells com podíem ser nosaltres" diu Àgueda, veïna de Benifallim.

Vigília també a Benasau, amb les flames que voregen el poble. Ací ha sigut impossible agafar el son davant de la imatge de les flames que consumien el paisatge de la vall del riu Penàguila. "Estic espantada" reconeix una veïna a les càmeres d'À Punt, mentre que un altre jove explica com tenen l'ull posat en el vent, perquè un canvi en la direcció pot portar el foc cap a les seues cases.

També et pot interessar

stats