L’agent mediambiental, una figura clau en la conservació de la nostra natura

És una figura poc coneguda, però fonamental, sobretot en èpoques de sequera

Agents mediambientals / À Punt NTC

Cada 31 d’agost se celebra el Dia Mundial de l'Agent Mediambiental, una figura clau en la conservació i vigilància del nostre extens i variat medi natural. Un treball que s'estén també a la cura de la fauna i la flora i el control dels aprofitaments forestals, sense oblidar la tasca de vigilància tan necessària per a evitar els incendis forestals.

Més de 250 agents mediambientals recorren muntanyes, riberes i penya-segats de la Comunitat Valenciana per a dur a terme una faena que combina la vigilància, la prevenció i les actuacions d'urgència. Concretament, en són 261: 118 a València, 72 a Castelló i 71 a Alacant.

Encara és un treball majoritàriament masculí; només hi ha un 15% de dones, encara que pioneres com Elvira Mondragón, cap dels agents mediambientals de la Plana Baixa, i Laura Horts, cap dels agents mediambientals de l’Alt Palància, han obert el camí i, ara, a la seua demarcació en són majoria. Segons Mondragón, és un fet inaudit —tant a la Comunitat Valenciana com a tot Espanya— que en una comarca totes les agents mediambientals siguen dones.

Un treball indispensable que ha millorat amb la incorporació de les noves tecnologies, però que continua sent molt arriscat, perquè s’enfronten a condicions naturals que poden arribar a ser extremes. De fet, Mondragón ha relatat a À Punt com una vegada li va caure un llamp damunt.

I una professió també fonamental, especialment amb una sequera històrica que afecta la supervivència de les espècies i dispara els incendis, però que no és molt coneguda. Horts afirma que la joventut n’està poc informada i així és difícil que l’elegisquen com a eixida professional. 

En el seu dia, reivindiquen la tasca que fan i demanen a la societat més implicació. No cal tindre un títol: tot el món pot col·laborar en cuidar el medi ambient, que és cuidar el nostre futur i el de les generacions que vindran darrere. 

També et pot interessar

stats