Bandera groga: darrere del nombre més gran de casos d’ofegaments

Només durant el mes de juny, díhuit persones han mort ofegades, una xifra que triplica les víctimes registrades el mateix mes de l'any passat

Els drons tornen a volar a Sagunt per a vigilar els tretze quilòmetres de litoral del municipi / À Punt NTC

2024 és ja un any dramàtic a casa nostra. Només durant el mes de juny, díhuit persones han mort ofegades a les platges valencianes, una xifra que triplica les víctimes registrades el mateix mes de l'any passat. Este divendres va ser la jornada més nefasta, amb quatre casos registrats a Alcossebre, al terme d'Alcalà de Xivert (Baix Maestrat), a Piles i Xeraco (Safor), i de nou a Elx (Baix Vinalopó), on ja s'havien produït tres ofegaments més. 

L'increment d'ofegaments obliga les administracions i els serveis de vigilància a incrementar l'activitat de control. A Sagunt (Camp de Morvedre), els drons tornen a volar una temporada més —del 15 de juny i fins al 15 de setembre— per a vigilar els tretze quilòmetres de litoral del Port de Sagunt.

“Els drons ens donen rapidesa per arribar els primers a la situació conflictiva”. Martín Fernández, pilot de General Drons, afirma que en només sis segons es pot arrancar un dron, cosa que ofereix “l’oportunitat de soltar, per exemple, un salvavides”. 

Més enllà de donar suport als equips de salvament en els punts de rescat, els drons són “una molt bona ajuda en temes de prevenció, perquè també tenim un megàfon, podem donar avisos de canvi de bandera i de perills puntuals que es poden donar a les platges”, explica.

Enguany el nombre de persones ofegades ascendeix a 28, més de la meitat dels 46 casos de tot el 2023. L'increment s'ha produït especialment en les comarques del sud i molt sovint amb la bandera groga onejant a les platges.  

La bandera groga “és una bandera que indica, en principi, precaució. No està prohibit el bany, però cal banyar-se sempre amb precaució”, recorda Jacobo Belda, patró de rescat de les platges de Sagunt.

De fet, quan oneja la bandera groga és quan més rescats tenen, “perquè la gent entra dins de la mar, es banya com si no passara res, i ací venen els problemes”, alerta. “Jo sempre recomane a la gent que entre amb molta cura, sobretot que no entre en molta profunditat i que no ho faça amb unflables.”

Entre les víctimes d'ofegaments, que mantenen una mitjana d'edat per damunt dels 50 anys, és significativa també la presència de persones de diversos països europeus, la majoria turistes i homes.

També et pot interessar

stats