Els mitjans aeris es reincorporen a les tasques d'extinció de l'incendi de Benasau

S’ha declarat la situació 2 del Pla Especial Enfront del Risc d’Incendis Forestals i s’ha sol·licitat la intervenció de la Unitat Militar d’Emergència

Incendi forestal a Penàguila / À Punt NTC

La Guàrdia Civil d’Alacant ha ordenat desallotjar el veïnat de Penàguila (Alcoià) de manera preventiva per la proximitat a l’incendi forestal declarat a uns 500 metres de la depuradora de Benasau (Comtat). Al municipi hi ha empadronades 173 persones. De fet, segons han informat fonts de bombers a À Punt, tot apunta que algunes vivendes podrien haver quedat afectades per les flames, que han vorejat el cementeri municipal. El Consorci Provincial d'Alacant ha indicat que el desallotjament ha sigut preventiu pels canvis de vent. L'Ajuntament de Cocentaina ha posat a disposició dels afectats i desallotjats l'alberg municipal.

Cap a les 23:15 h, Emergències de la Generalitat ha informat que s’ha declarat la situació 2 del Pla Especial Enfront del Risc d’Incendis Forestals (PEIF) —l’evolució del foc pot afectar greument la població i béns de naturalesa no forestal— i que s’ha sol·licitat la intervenció de la Unitat Militar d’Emergència (UME).

A la zona s’han desplegat la unitat de resposta ciutadana, el Seprona i comandaments de la Guàrdia Civil d’Ibi, Cocentaina, Xixona i Xaló. A més, s'han tallat les carreteres CV-70 i CV-781.

Un helicòpter tracta de contindre les flames pròximes a Penàguila
Un helicòpter tracta de contindre les flames pròximes a Penàguila / À Punt NTC

L’avís per un incendi de vegetació ha arribat al voltant de les 15:00 hores. El foc s’ha iniciat al Llogaret d’Ares del Bosc, situat a la dreta del barranc d'Ares. En menys de dos hores, s’ha catalogat com a incendi forestal. El veïnat ha assegurat que el foc s’ha estés “com si fora una traca”, fins a arribar a les cases del municipi de Penàguila (Alcoià) i s'alçaven per damunt del cèntric carrer Ample del municipi. Segons ha pogut conéixer À Punt, alguns veïns han començat a eixir de les cases amb preocupació, davant de la proximitat de les flames. Finalment, els seus temors s’han confirmat i han sigut desallotjats per precaució. 

Les flames s'aproximen al poble de Penàguila
Les flames s'aproximen al poble de Penàguila / À Punt NTC

Fins al lloc dels fets s'han mobilitzat huit mitjans aeris i el de coordinació d'emergències 112, dos amfibis del Ministeri de Transició Ecològica i set dotacions del Consorci Provincial de Bombers d'Alacant amb tres autobombes. Els efectius del consorci pertanyen als parcs de Cocentaina i Benidorm, als quals se sumen la totalitat de les dotacions de les quatre reguardes itinerants del període estival, més un helicòpter de direcció d'incendi. Per part dels Bombers Forestals de la Generalitat, s’hi sumen quatre unitats i quatre mitjans aeris d'extinció (dos helicòpters i dos avions d'extinció).

A les 21:30 hores, els mitjans aeris ja s'han retirat, deixant en mans dels equips terrestres la tasca d'acabar amb el foc.

Segons ha indicat el consorci, l’incendi “avança molt ràpidament per la vegetació de la zona i l'estat molt sec d'esta”. Els bombers han apuntat que el vent és canviant d'est a oest, la qual cosa "està dificultant les labors d'extinció". Els mitjans aeris tracten de contindre dos llengües de foc que amenacen la serra d'Aitana.

Moments abans, en conversa amb À Punt Notícies, Salvador Català Picó, l’alcalde del municipi, declarava a À Punt que les flames es mantenien al barranc del Salt de Penàguila i ha confiat en les tasques d'extinció dels bombers. “Estic en contacte amb ells en tot moment”, ha assegurat. “Esperem que l’incendi no arribe al jardí dels Sants ni a cap dels nostres espais naturals, que és el més valuós que tenim”, ha dit.

Benilloba, en alerta

Al seu torn, l’incendi evoluciona cap a Benilloba (el Comtat) i l’Ajuntament ha advertit que s’ha tancat la piscina de manera temporal “per a poder coordinar amb els mitjans aeris”. A més, han recomanat al veïnat “tancar portes i finestres, no romandre a l’exterior més del just i necessari” i “que no vaja ningú cap a Benasau ni Penàguila, ni a cap camí proper” per a facilitar el treball a les brigades.

L’alcalde de Benilloba s'ha unit al centre de comandament avançat a Benasau per a coordinar-se amb els mitjans d’extinció. Segons ha confirmat el consistori, hi ha orde de no eixir de casa si no és estrictament necessari a causa del fum. 

El regidor de Benilloba, Ramón Pérez, ha explicat a À Punt que la població, de moment, està "fora de perill", mentre els bombers actuen durant la nit. "No hi ha altre risc, a banda del fum que es puga respirar, i el centre de salut de Benilloba, depenent de l'àrea de salut d'Alcoi, està al corrent per si hagueren d'intervindre".

El president de la Diputació d'Alacant, Toni Pérez, ha explicat que "totes les unitats estan operatives" i confia en què no hi haja "cap alteració més" durant la nit, dins del control que els bombers estan exercint dins del fons del barranc.

Daniel Cortés, oficial de bombers d’Alacant, ha aclarit en declaracions a À Punt poc abans de les 22:00 hores que el pronòstic de les pròximes hores “depén dels vents locals”. Segons ha indicat, “la major part ja està estabilitzat, però tenim problemes amb el cap de l’incendi”. Encara es desconeix l’abast de l’incendi, ja que s’està calculant la superfície afectada. 

Al seu torn, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assegurat seguir pas a pas l'evolució de l'incendi forestal de Benasau. "Esperem que les bones notícies arriben prompte". Ha demanat també extremar les precaucions i seguir els consells de les autoritats.

Atmosfera inestable i vent de llevant

L'oratge condiciona l'evolució de l'incendi. En la zona de Benasau, la temperatura ha oscil·lat entre els 37 i els 40 °C, que han baixat a uns encara calorosos 32 °C. La previsió indica vent de llevant i del sud-est, d'uns 25 km/h, "encara que l'incendi pot generar després vents locals, que, sumats a la humitat baixa, ajuden a créixer a les flames", com indica l'equip de meteoròlegs d'À Punt.

Precisament esta setmana la Comunitat Valenciana afronta els dies més calorosos de l'any, amb vora 300 pobles en avís roig per la calor. Durant la nit, tampoc refrescarà gaire. De fet, quinze municipis de les comarques del sud afronten este dimarts una nit en què el mercuri no baixarà dels 28 °C. El dimecres al migdia serà una jornada molt excepcional de calor, que podria fregar els 39 i 40 graus i una barreja de vents que no acabaran de definir-se.

Molt de combustible i calor extrema: ingredients que alimenten l’incendi

Segons ha explicat a À Punt l’enginyer Ferran Dalmau, la situació dels efectius d’extinció “és complexa” perquè “venim d’una època de sequera” amb un aire molt sec, que afavoreix la creació de grans incendis forestals (que cremen més de 500 hectàrees) per l’extrema calor. 

A més, Dalmau ha assenyalat que a la inestabilitat atmosfèrica (amb risc de tempestes d’estiu, acompanyades de llamps i vent) se suma el fet que “hi ha molt de combustible disponible per a cremar”, molta vegetació seca “i, per tant, qualsevol causa d’ignició fa que siga un gran incendi”. 

“Els serveis d’emergència s’han de dividir per poder atendre diversos flancs al mateix temps”, ha indicat. Dalmau ha explicat que els recursos de què es disposen “són manifestament insuficients”. Ha afegit: “Hem abandonat els espais agroforestals i això va acompanyat de desforestació”, un problema que s’agreuja amb l’avanç del canvi climàtic.

També et pot interessar

stats