Policies militars de l’OTAN fan maniobres a València

És un exercici conjunt per a millorar la confiança i aprendre a coordinar-se en futures accions reals

Maniobres miliatars conjuntes de les policies militars de l'OTAN / À Punt NTC

Les policies militars d’onze països de l'OTAN han participat este divendres juntament amb unitats militars espanyoles en l'exercici Àngel Guardià, a València. L'objectiu dels exercicis és promocionar la cooperació i aprendre a coordinar-se en futures accions reals, com, per exemple, organitzar un camp de refugiats.

Policies militars de Bulgària, el Canadà, Estònia i Portugal, entre altres, han treballat conjuntament en diferents possibles escenaris bèl·lics, organitzats pel batalló de policia militar de l'Exèrcit destinat a València. Exercicis en què també han participat altres policies militars espanyoles i personal civil. 

També estudiants universitaris especialitzats en atenció sanitària i en criminalística. En este cas, practiquen com es fa la investigació i arreplega de mostres de l'assassinat d'un oficial que investiga una xarxa de delinqüents.

Dulce Bretaña, criminòloga en pràctiques, ha explicat que, quan s’han d’arreplegar mostres en una zona d’operacions, hi ha una legislació diferent. Per això, la importància d’estes pràctiques, i que els militars també tenen un protocol sobre com actuar en l’escena d’un crim així. 

En total, a més d'Espanya, hi participen soldats d'onze països dels 32 de l'OTAN. L'objectiu, segons el coronel en cap del batalló de la PM de l'Exèrcit, Fernando Almansa, és compartir llaços d’unió i coneixement per a generar confiança en els treballs conjunts i fer activitats compartides. 

La novetat d'esta 12a edició de l'exercici Àngel Guardià és que els 600 participants s'han dividit en dos companyies formades per militars de totes les nacions participants. En este cas, estonians i espanyols s’han posat d'acord en un control de masses.

Santiago Arana, sergent primer de PM i cap de l'estació, explica que en l’exercici han actuat en una població amb disturbis en la qual buscaven un criminal. S’han dividit en dos equips: el primer ha controlat la multitud, mentre que el segon ha accedit a l’edifici i no hi estava el suposat criminal que buscaven. 

Durant la simulació els han rebut amb colps de peu, pedres, fang, pals... La visió és quasi nul·la pel fum i per la brutícia que s'acumula als cascos. Però aconsegueixen protegir el segon grup, que intenta accedir a l'edifici amb grans dificultats. Una vegada dins, continua el perill fins a arribar al primer pis, on s'amaga el sospitós que volen detindre. Finalment, una vegada aconseguit, tant ells com el grup de reforç han pogut retirar-se d'este exercici fictici en què els policies i els agressors ho han celebrat junts. 

També et pot interessar

stats