Rescat animal sense precedents: evacuen dos belugues de la guerra d’Ucraïna fins a València

Mesos de planificació i la coordinació d’aquaris internacionals permeten rescatar els exemplars de Khàrkiv, on tenien escasses possibilitats de supervivència pels continus bombardejos

Moment en què entrava a la piscina mèdica de l'Oceanogràfic una de les dos belugues que han arribat des d'Ucraïna / Oceanogràfic

La guerra no sols obliga a fugir les persones, també els animals, fins i tot els que per les dimensions i característiques semblen tindre els dies comptats en un territori amb foc creuat. Plombir i Miranda són les dos noves belugues refugiades de l’Oceanogràfic de València. Allà han arribat des d’un aquari pròxim a Khàrkiv, una de les ciutats ucraïneses sotmesa als bombardejos.

Un complex operatiu internacional, minuciosament preparat durant mesos, probablement “el rescat més complex mai realitzat”, com apunta el president de l'Associació de Zoològics i Aquaris (AZA), ha permés portar estes dos belugues fins a un espai segur, que en garantira la supervivència. Ara, tot i no estar preparades encara per a rebre la mirada dels visitants, i presentar un estat “delicat” pel trasllat, s’aclimaten a l’aquari valencià.

L'aquari on estaven ha vist minvada la capacitat de garantir la cura dels animals, el que ha complicat també els subministraments tècnics i la logística del rescat Daniel García-Párraga - Director d'Operacions Zoològiques del Oceanogràfic de València

Es tractava d’un operatiu “arriscat”, com indiquen des de l’Oceanogràfic, per les característiques dels animals, però també per les dificultats per a traure este mascle de 15 anys i esta femella, d’un any menys, d’un terreny amb foc creuat i portar-les 4.000 quilòmetres més enllà.

"La guerra ha provocat es cessesa d'aliments, energia i medicaments a Khàrkiv. Per això, l'aquari Nemo ha vist minvada la capacitat de garantir la màxima cura dels seus animals, el que ha complicat també els subministraments tècnics i ha complicat la logística del rescat", exposava Daniel García-Párraga, director d'Operacions Zoològiques de l'Oceanogràfic de València.

Tot i que no estaven en bon estat de salut, les possibilitats de supervivència a l’aquari de Khàrkiv eren escasses, fet que va motivar l'evacuació: “Les belugues presentaven una condició corporal subòptima per a emprendre este viatge, però si hagueren continuat a Khàrkiv, les possibilitats de supervivència hagueren sigut molt escasses”, apuntava el responsable d’Operacions Zoològiques de l’Oceanogràfic de València.

Com va ser el pla d’evacuació?

El primer pas del dispositiu per a traure les dos belugues del delfinari NEMO de Khàrkiv va ser el trasllat per carretera, durant 12 hores, des de Khàrkiv fins a Odessa. En esta segona ciutat ucraïnesa, els cuidadors es van reunir amb els equips d’experts de l’Oceanogràfic, de Geòrgia Aquarium i de SeaWorld, els dos dels Estats Units, per a fer els primers controls veterinaris als exemplars evacuats, com detallen des de l’aquari valencià.

Després de la revisió mèdica a Odessa, els dos animals van reprendre el viatge cap a la frontera amb Moldàvia. En este punt del dispositiu, “la col·laboració de l'Oficina de la Unió Europea de Lluita contra el Frau (OLAF) va ser crucial per a agilitzar el pas fronterer i reduir el temps d’arribada a l'aeroport de Chisinau, a Moldàvia”.

Una vegada en lloc segur, més allunyat de la guerra, un avió, especialment noliejat per a les belugues i on viatjaven sis experts internacionals en cura animal, ha fet les cinc hores de vol que han portat Plombir i Miranda fins al territori valencià. Una vegada en sòl espanyol, quedava un últim trasllat, molt més curt, fins a l’Oceanogràfic.

Dos vehicles terrestres de grans dimensions i adaptats a les característiques de les belugues, les han traslladades a l’aquari valencià. La matinada de dimecres, una vegada instal·lades en l’Oceanogràfic, dos cuidadores ucraïneses estaran amb la parella de belugues durant unes quantes setmanes per a garantir l'adaptació.

A més d’estes dos professionals, “un equip altament qualificat de veterinaris de l'aquari de València, al costat d'experts en nutrició i comportament animal, ajudaran les belugues a recuperar-se de les adversitats viscudes a Ucraïna”, apunten des de l’Oceanogràfic.

Per ara, Miranda i Plombir no estan a l’abast del públic fins que es recuperen totalment. Quan finalitze eixe procés, les dos s’uniran a Kylu i Yulka, les dos belugues residents a l’aquari valencià, com avançava el Daniel García-Párraga, director d'Operacions Zoològiques de l’Oceanogràfic de València.

Operatiu molt complex

La de Miranda i Plombir no és la primera evacuació del delfinari de Khàrkiv. Des que les tropes de Putin van envair Ucraïna el 2022, este centre ha evacuat foques, lleons marins i dofins fins a altres llocs segurs.

En el cas de les belgues, “l'evacuació s’havia retardat perquè era una operació logística molt més complexa a causa de la grandària i les necessitats tècniques específiques”, adverteixen des de l’Oceanogràfic. Per això, l’evacuació d’estos dos exemplars ha requerit mesos de preparació i la participació d'experts internacionals.

Aplaudisc l’Oceanogràfic, als aquaris Geòrgia Aquarium i SeaWorld (EUA), per reunir el millor equip d'experts en mamífers marins del món per a treballar en el que, possiblement, és el rescat més complex mai realitzat Donen Ashe - President de l'Associació de Zoològics i Aquaris (AZA)

"Quan la vida silvestre està en perill, sovint es recorre als aquaris i zoològics per la seua experiència i habilitats en la cura animal. No és només el que fem, és el que som. Aplaudisc als membres de l'AZA, a l’Oceanogràfic, als aquaris Geòrgia Aquarium i SeaWorld, per reunir el millor equip d'experts en mamífers marins del món per a treballar amb l'aquari ucraïnés en el que, possiblement, és el rescat més complex mai realitzat", comenta Donen Ashe, president i director executiu de l'AZA.

També et pot interessar

stats