Un de cada dos valencians hauria respirat aire nociu per a la salut en 2023

L'aire contaminat el 2023 va afectar 454.000 quilòmetres quadrats, el 90% del territori espanyol

Imatge d'arxiu de la contaminació ambiental
Imatge d'arxiu de la contaminació ambiental / Lana Elcova / Shutterstock

Un de cada dos valencians hauria respirat aire nociu per a la salut en 2023. Sobretot al litoral d'Alacant; a la zona de la ceràmica de Castelló i als nuclis urbans de València i Elx. Són les dades que recull l'informe La qualitat de l'aire en l'Estat espanyol durant 2023 d'Ecologistes en Acció.

De fet, a nivell nacional, un total de 2,9 milions d'espanyols van respirar el 2023 aire contaminat, per damunt dels límit fixats en l'actualitat. Això equival a un 6% de la població total, repartides entre Canàries, la Comunitat de Madrid, l'interior de Catalunya i Villanueva del Arzobispo (Jaén). No obstant això, l'organització considera "obsolets" estos límits i eleva a 33 milions les persones a Espanya que respiren aire contaminat, tenint en compte els nous límits de compliment, a partir del 2030, aprovats pel Parlament Europeu.

A més, si es prenen com a referència els valors recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'aire contaminat va afectar el 2023 tota la població espanyola i 454.000 quilòmetres quadrats, el 90% del territori.

L'organització analitza les dades recollides a 785 estacions oficials de mesurament instal·lades a tot l'Estat espanyol, entre elles les dels principals aeroports i ports estatals. Entre altres valors, estudia les partícules PM10 i PM2.5 i el diòxid de nitrogen: el nombre de dies durant l'any en què s'han superat els 50 micrograms per metre cúbit d'aire (mcg/m³) en el cas de les PM10 i els 15 mcg/m³ en el cas de les PM2.5, així com la mitjana anual.

Una caiguda respecte a anys anteriors

La investigació puntualitza que la qualitat de l'aire a Espanya ha millorat respecte a anys anteriors. Concretament, s'observa una reducció significativa dels nivells de partícules en suspensió (PM10 i PM2.5), diòxid de nitrogen (NO2) i ozó troposfèric, en percentatges que oscil·len entre el 7% i el 31% respecte a les mitjanes del període 2012-2019.

Segons Ecologistes en Acció, el factor essencial per a explicar la caiguda de la contaminació atmosfèrica durant el 2023 és l'evolució de l'activitat econòmica després de la pandèmia de la covid. El consum de combustibles fòssils i electricitat es va reduir l'any passat i les fonts renovables van cobrir més de la meitat de la demanda elèctrica.

Per zones, la principal font de contaminació en les àrees urbanes és el trànsit motoritzat. Les principals àrees urbanes espanyoles van incomplir el nou límit legal anual del diòxid de nitrogen (NO2), el contaminant més relacionat amb el trànsit, i puntualitzen que només una vintena de ciutats han implantat les preceptives zones de baixes emissions. Així mateix, també recorden que no s'han dotat de protocols d'actuació enfront dels episodis de mala qualitat de l'aire.

L'ozó continua sent el contaminant que presenta una major extensió i afecció a la població, i el "més estretament lligat al canvi climàtic". Tal com indica l'ONG, el 2023 es van produir 335 superacions del llindar d'informació, coincidint amb les onades de calor de juliol i agost. En general, van estar concentrades a la Comunitat de Madrid, encara que va haver-hi 15 superacions del llindar d'alerta a Puertollano i el port de Tarragona, la pitjor situació des de l'any 2015. En opinió dels ecologistes, el canvi climàtic es confirma com "un factor determinant" en l'agreujament dels episodis de mala qualitat de l'aire.

L'organització considera que la contaminació de l'aire hauria d'abordar-se com un "problema sanitari de primer orde". La pandèmia ha demostrat que la reducció estructural del transport i la descarbonització de la indústria i els edificis són "les millors eines" per a millorar la qualitat de l'aire. Al seu judici, la caiguda de la contaminació el 2023 no ha de fer oblidar a la societat que Espanya està encara lluny d'una situació sanitàriament acceptable, conforme a les directrius de l'OMS i també als nous límits legals a aconseguir abans del 2030.

Els Plans de Millora de la Qualitat de l'Aire són obligatoris segons la legislació vigent, però una desena de comunitats autònomes continuen "incomplint" l'obligació d'elaborar-los per a rebaixar l'ozó en les zones on s'excedeixen els objectius legals. A instàncies d'Ecologistes en Acció, els tribunals de justícia han obligat a aprovar-los als governs de Castella i Lleó, Catalunya, la Comunitat Valenciana i Navarra.

També et pot interessar

stats