Cabrafotuda: "Jaume I és el meu crush!"
L’influenciador de la Vila Joiosa reivindica en Tàp Zàping que hi ha una manca molt gran de referents en valencià
Fran Tudela, més conegut en les xarxes socials com Cabrafotuda, ha fet parada en Tàp Zàping i ha compartit el secret del seu èxit en les xarxes socials on triomfa amb el valencià i acumula milers de seguidors i visualitzacions.
Influenciador, pallasso o joglar del segle XXI, així s’autodefineix aquest jove de 25 anys de la Vila Joiosa. La ironia i l’estima per la seua llengua nadiua venen de sèrie. Internet i les xarxes socials són la plataforma on dona vida a diferents personatges amb l’objectiu de retratar amb bona dosi d’humor, la idiosincràsia dels valencians i valencianes i especialment de la parla valenciana. “Vull retransmetre la realitat del valencians i les valencians en les xarxes socials”, assegura. Una realitat arrelada a la terra mediterrània i al nostre caràcter particular.
Reconeix sense prejudicis haver-se apropiat d'una expressió típica vilera: “De la Vila i plores, cabra fotuda!”. Una expressió on trobem l’origen del seu nom i tota una declaració d’intencions: humor i ironia.
“Vull retransmetre la realitat del valencians i les valencians a les xarxes socials.”
El valencià pot obrir portes
La nostra llengua serveix de fil conductor en molts dels seus esquetxos, i és que l’influencer considera que: “Hi ha una manca molt gran de referents en la nostra llengua: el valencià”. Nombrosos són els exemples de gent que triomfa amb l’anglés o el castellà, però el de la Vila Joiosa defensa el valencià com a contingut i assegura que encara queda molt de camí per a demostrar que “emprar el valencià pot obrir portes.”
“Hi ha una manca molt gran de referents en la nostra llengua: el valencià.”
Jaume I, un conqueridor, també de cors
Els haters per a ell són, els “nazis de la llengua”. Proposa una particular visió del valencià en què l’estàndard normatiu és compatible amb “el valencià més de casa” i defensa l’ús de paraules col·loquials que acosten la llengua al parlar més familiar.
“Joan Fuster s’ho passaria molt bé amb els meus vídeos. I Jaume I també!”
En aquest sentit, i amb molta ironia, reflexiona sobre les paraules, l’accent i el parlar valencià. De gràcia, no li’n falta quan confessa sentir un amor platònic per Jaume I: "és el meu crush!". També fa broma i assegura que Joan Fuster, el gran referent de l'assaig, podria ser seguidor seu i de ben segur “s’ho passaria molt bé amb els meus vídeos!”
Una simpàtica forma d'entrendre i viure la llengua, que sens dubte, explica l'èxit del jove valencià en les plataformes socials.
Els pronoms febles, són divertits, són una putada sí, però divertits!
Qui no ha sentit frustració a l’’hora d’aprendre una llengua nova? Cabrafotuda empra l’humor més àcid i una sana autocrítica per a descriure la dificultat per a dominar els pronoms en la nostra llengua. Un vídeo que ha acabat fent-se viral i que té més de 37.000 reproduccions en Instagram, quasi 100.000 visualitzacions en Twitter i que s'han compartit més de 700 vegades en TikTok.
Tens tots el continguts del programa Tàp Zàping en el web d'À Punt.