Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30

Cabrafotuda: “Pense que estem creant tendència entre la gent jove perquè s’animen a fer coses amb la iaia”

A més de triomfar en les xarxes socials, l'àvia i el net han passat més temps junts i han aprés moltes coses cadascú de l’altre

Cabrafotuda i la seua iaia visiten 'Som de casa' per a parlar de la relació entre joves i gent gran

Diries que la relació entre la joventut i les persones majors és millor ara o abans? És possible l’entesa entre la generació dels nostres avis i àvies i la generació que viu pendent de les xarxes socials? En Som de casa entrevisten una parella d'àvia i net que trenca els estereotips: Fran Tudela, conegut en les xarxes com a Cabrafotuda, i la seua àvia, amb qui protagonitza moltíssimes publicacions. En l'última cançó, l’influencer utilitza una frase de la dona, amb la seua pròpia veu: “La iaia et vol en grande”. El molt “gandul” (en paraules de l'àvia) no li va dir res, fins que li va posar la música ja acabada, i va gravar-li la reacció en directe.

“Un dia em va telefonar i em va dir "Iaia, és que et vull molt", i jo li vaig dir “Jo et vull en grande”, que és una frase que utilitzem molt a la Vila”, explica Isabel, àvia de Cabrafotuda. “I sembla que em va gravar, li va donar forma de cançó i jo, sense saber res, quan la vaig sentir, em vaig emocionar molt”.

Fran assegura que té una relació molt bona amb l'àvia, però reconeix que el treball que fan en les xarxes socials els està unint encara més. “A més, crec que estem creant tendència entre la gent jove, perquè facen el mateix”, aposta l’influencer de la Vila Joiosa. “Per això la cançó està dedicada a ma uela i a totes les ueles del món, perquè l’amor de les iaies és tan internacional i tan pur… Tot el món té una iaia, ací i a Tailàndia. I això és el que volíem aconseguir”.

És millor la relació amb els majors ara o abans? Ho preguntem a Cabrafotuda i la seua iaia

Entre les coses que ens donen les persones majors, Cabrafotuda destaca l’experiència, la saviesa… Tot el que tenen, que és un recorregut de tota una vida. Per la seua part, què li aporta a Isabel aquest net tan xarxer? “M’ha donat molta alegria perquè – la veritat– no estic jo massa bé… Bé, del cap, sí, però de la resta…”.

“Això que del cap bé…”, es burla el net.

“Ja m’ha desbaratat!”, protesta Isabel, donant a entendre que qui la desbarata no és un altre que aquest net. “Si veres la festa durant el videoclip… Ens va fer disfressar-nos a totes, a deu ueles… Tu et creus...?”

“En el moment es va tornar boja i, en el videoclip, es va posar una braga gegant i tot, i clar, després es penedeix”, s’excusa el net.

“No, no em penedisc”, replica l'àvia.

Isabel Pérez és la iaia de Cabrafotuda i coprotagonista de moltes de les seues publicacions

Preguntant-li a Isabel si la relació que ella tenia de xicoteta amb les seues pròpies àvies era així de bona, no en dubta ni un segon: assegura que era una relació boníssima, a més amb les dues àvies, la del pare i la de la mare. “L’una era molt treballadora i li agradava molt fer el punt de ganxo; i a l’altra li pegava per resar, i d’ací vaig traure jo l’afició pel rosari”.

Perquè Isabel és la demostració que es pot ser trencadora a qualsevol edat, i combinar el rosari i la braga gegant en les xarxes socials.

Per la seua part, no és l’única experiència que té Cabrafotuda amb la gent major, perquè també ha treballat com a guia turístic de l’Imserso, fet que li ha proporcionat històries divertidíssimes a muntó. “Una vegada, una dona de Bilbao va traure d’una caixa enorme que s'enduia a l’habitació un tros de consolador…”, recorda amb un somriure. “Les dones que van a Benidorm amb l’Imserso són dones que han viscut tota una vida ja, han patit en molts casos la repressió dels homes i d’una altra època, i estan desmelenaes i volen passar-s’ho bé perquè diuen: “Ara em toca a mí”, i a mi això em sembla molt bé. Així és que visca la de Bilbao!”.

Miracles intergeneracionals en les xarxes socials

Tant l'àvia com el net coincideixen que ja tenien una molt bona relació abans –“Perquè jo me l’he criat”, assegura Isabel- però, gràcies a les xarxes socials, l’han millorada encara més, sobretot pel temps que han passat junts.

“Vam fer una sèrie de vídeos que es deia Cuinant i, amb el fet de quedar amb ta uela per a aprendre receptes, t’adones de la quantitat de coses que pots aprendre, que pot ser que una altra gent jove que tinga molt bona relació també amb la seua àvia no se n’adona…”, explica Cabrafotuda, mentre anima a tot el món a treballar en aquesta relació amb les persones grans, a aprofitar el temps quan encara les tens al costat. “Perquè són com llumenetes que van apagant-se i deixen moltes històries que no es conten mai”.

En el seu cas, a més d’històries, Isabel li ha deixat moltes paraules i expressions típiques valencianes. “I això que jo no soc valenciana, sinó de la Corunya”, apunta l'àvia. “Però vaig vindre amb tres anys a la Vila i per a mi aquesta és la meua terra”. I en efecte, Fran recapitula sobre algunes paraules típiques que li ha ensenyat l'àvia, com les mançanetes, el sitiet… A canvi, ella també ha aprés coses del net, com per exemple la utilització del telèfon mòbil, que era un aparell que sa mare, la filla d’Isabel, no tenia molt clar si havien d’ensenyar-li o no a la dona major.

“M'hi vaig posar i, amb un poquet de paciència i ella, que s’ho apuntava tot pas per pas en una llibreteta, en unes poques setmanes ja sabia usar TikTok, WhatsApp, Facebook…”, assegura Cabrafotuda. “I perquè no vaig descarregar-li Tinder, que, si no, també!”.

També et pot interessar