Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

El 'catsplaining', a debat en 'Podríem fer-ho millor'

L’influenciador Cabrafotuda aporta diversos testimonis i polèmiques entre catalans i valencians que ha trobat en les xarxes

Cabrafotuda i els companys del 'Podríem fer-ho millor' debatent sobre el 'catsplaining'
21 de novembre 2021 - 13:31

Fran Tudela (conegut en xarxes com Cabrafotuda), ha obert un meló al programa radiofònic Podríem fer-ho millor ben polèmic: el catsplaining o catexplicació. Aquesta expressió deriva de l'anglés mansplaining ("mascleexplicació"), és a dir, homes que expliquen a les dones coses que elles ja saben. Tal com apunta Cabrafotuda, el catsplaining no té res a veure amb els gats, sinó amb catalans que expliquen a altres territoris del mateix domini lingüístic com es parla bé la llengua. Per exemple, el tiktoker Apitxat es troba sovint amb seguidors que li diuen que la r no es pronuncia:

O no saber que en valencià el subjuntiu de la tercera persona acaba amb e i no amb i.

Una altra confusió habitual d’alguns catalans consisteix a no saber que tan vàlid és dir català, com valencià.

Més enllà d’aquests malentesos trobats en xarxes i que difon principalment el compte de Twitter @paternalismecat, Cabrafotuda també hi comparteix el testimoni de valencians que viuen a Catalunya, que sovint es troben que allà no entenen què vol dir "bona vesprada" o coincideixen amb catalans que pensen que els valencians són castellanoparlants aprenents als quals "els costa" parlar en la nostra llengua.

Cabrafotuda també indica que el paternalisme català afecta l’Aragó i aporta el testimoni de l’influenciador Jorge Pueyo per a aclarir que la festa de Sant Jordi té origen aragonés. A més, dins el compte de @paternalismecat també es poden trobar atacs a la llengua aragonesa per part d’alguns catalans.

Dit això, Cabrafotuda fa una crida a la conciliació i declara que "volem els catalans i volem que ens entenguen". També ha aclarit que l’important és entendre que "el català no és només el que es parla a Barcelona; cal que tots ens unim per fer força i que reconeguem que el bonic de la nostra llengua és la seua riquesa".

També et pot interessar