Charo Reina: “Després de més de vint anys, torne a fer l’Ofrena a la meua Maredeueta”
La cantant i actriu torna a València per a complir una tradició, després de recuperar-se d'una depressió
L’actriu i cantant sevillana Charo Reina està a València per a revalidar una connexió que ve de molts anys. En Som de casa ha confessat el motiu per a tornar a una ciutat on va passar cinc anys –“Els anys més feliços de la meua vida", assegura–, que té a veure amb una tradició ben fallera que volia complir una vegada més. “Vinc a provar-me i a acabar els detalls d’un trage de valenciana que m’està fent el gran Enrique Marzal”, anuncia sense poder evitar emocionar-se. “Perquè enguany tinc l’immens honor de tornar a desfilar en l’Ofrena a la Mare de Déu”.
Charo ha explicat que des que va fer l’Ofrena, fa 25 anys per última vegada, no havia pogut tornar mai a les Falles, perquè la seua tia, la inoblidable cantant Juana Reina, va morir un 19 de març i des d’aleshores la família sempre es reunia en aquesta data per a fer una missa en la seua memòria. Després vingueren anys molt complicats per a ella, amb la malaltia de sa mare, la mort de son pare i després, la pandèmia.
“En l’entrega dels premis Aquí TV vaig prometre que enguany vindria a l’Ofrena i vull agrair a Carmen de Rosa, la presidenta de l’Ateneu Mercantil, que de seguida em va oferir desfilar amb ells”, destaca la cantant. “És una oportunitat molt important per a mi i m’ompli d’orgull”.
Recordant les fotografies del pas de Juanita Reina per l’Ofrena, Charo recorda que en aquella ocasió els valencians van indultar un ninot que representava la seua tia vestida de roig amb llunes blanques, i que van conservar aquell regal a la casa familiar per molts anys, fins que el van cremar un dia de Sant Joan, que era el seu sant, a la seua finca El Cerro.
La memòria de la seua tia i dels seus pares l’acompanyarà sens dubte en el moment especial de desfilar en l’Ofrena. “Després de més de vint anys, torne a fer l’Ofrena a la meua Maredeueta”, es refereix a ella amb l'afectiu apel·latiu valencià i amb els ulls humits. “Encara que no deixe mai de visitar-la cada vegada que vinc a València, vull tornar a sentir l’emoció que vaig sentir aquell any, quan vaig girar el cantó i la vaig veure de cara”.
La vida segueix amb molts projectes
Després de recuperar-se d’una depressió –“És una autèntica malaltia mental i hem de visibilitzar-la”, remarca–, Charo Reina és una artista amb una agenda plena de projectes. A més de tres pel·lícules llargues i dos curtmetratges per estrenar, reconeix que està molt implicada en una docusèrie que es presentarà el pròxim dia 26 al Teatre Amaya de Madrid i que ha fet com ambaixadora a Espanya del moviment Stop Edatisme: “És la lluita contra la discriminació de les persones majors, que va unida també al moviment Soledat No Desitjada i serà una cosa preciosa”.
Així mateix, ha destacat la seua participació en Intersex, la nova pel·lícula de Tomás Aceituno sobre intersexualitat, on treballa al costat de Mónica Bardem, i que expressa el seu compromís amb les reivindicacions del col·lectiu LGTBI+. “De fet, aquest matí he estat amb Stephane Soriano, director general de Diversitat ací, a la Comunitat Valenciana, per a intercanviar opinions, perquè s’estan esforçant molt i estan organitzant molts actes sobre la matèria”.
Per si tot això no fora prou, enguany vol tornar a Amèrica amb l’espectacle “Quédate con la copla”, acompanyada de l’Orquestra Simfònica del Mediterrani, precisament de València.
Però el que més il·lusió li fa a la curta és l’Ofrena i Charo Reina no pot amagar les ganes que té d’acudir a la seua cita amb l’indumentarista Enrique Marzal. “Estic desitjant veure ja el meu vestit de valenciana, que serà meravellós, segur”.